Oplossingen voor afdrukproblemen

Door: Edmond Varwijk | 12 december 2011 16:47

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

De printer was een van de eerste randapparaten die voor de computer werden ontwikkeld, maar de jarenlange samenwerking tussen beide apparaten verloopt niet altijd even soepel. Integendeel, het maken van mooie afdrukken kan nog altijd veel moeite kosten en meer dan enig ander randapparaat zorgt een printer soms voor hoofdbrekens. Gelukkig is er voor vrijwel ieder probleem een oplossing.

Problemen met drivers

1. Introductie

Zoals bij ieder randapparaat is de samenwerking van de printer met de computer afhankelijk van een driver. Dat is een klein programmaatje dat onder Windows moet worden geïnstalleerd voordat de printer kan worden gebruikt. Het zorgt ervoor dat de computer de printer kent en zijn mogelijkheden weet, en dat uw printer en computer elkaars taal kunnen 'spreken'. Al deze elementen zijn voorwaarden voor een goede samenwerking. Wilt u zien welke printers er bekend zijn op uw computer? Klik op Start / Apparaten en printers. Wacht heel even en na enkele tellen laat Windows de randapparaten zien die het herkent, waaronder ook uw printer(s). Die staan onderin het scherm onder Printers en faxapparaten. Klik op Weergave wijzigen en kies voor Grote pictogrammen om een mooi overzicht van de printers te krijgen. Staat er helemaal geen printer in de lijst? Dan is er geen printer gevonden of geen speciale printerdriver geïnstalleerd.

Via Apparaten en Printers laat Windows een mooi overzicht van de randapparaten zien, inclusief uw printers.

2. Nieuwere drivers downloaden

Zoals bij alle randapparaten kan ook bij een printer een nieuwe versie van de driversoftware voor een betere samenwerking met de computer zorgen. Vaak wordt de hardware van de printer los van de software ontwikkeld. Dan kan het gebeuren dat de software nog niet helemaal is uitontwikkeld terwijl de fabrikant wel alvast het nieuwe model printer in de winkels wil hebben. Daarom is het verstandig om nog voordat u de installatie-cd gebruikt die met een nieuwe printer meekomt, te controleren of er via het web een nieuwere versie van de driversoftware beschikbaar is. Ga naar de website van de printerfabrikant en zoek op drivers of support. Ga naar de downloadsectie en kies het exacte model van de printer die u hebt. Klik dan op Downloaden en bewaar de printerdriversoftware op de computer. Vervangt of ververst u met enige regelmaat het besturingssysteem van uw computer? Bewaar dan enkele versies van de driver. Gooi een oudere versie niet direct weg, want mogelijk bevalt die toch beter dan de nieuwe versie, die u dan nog kunt vervangen.

Download de laatste versie van de printersoftware. In sommige gevallen zorgt deze voor een betere samenwerking met de computer.

3. Opschonen na de installatie

Is de nieuwe driver geïnstalleerd, open dan het onderdeel Start / Configuratiescherm / Programma's en onderdelen. In de lijst met geïnstalleerde programma's staat nu als het goed is de driversoftware voor de printer. Vermoedelijk vindt u er echter ook extra software die met de printer is meegekomen of die ongevraagd is geïnstalleerd. Bovenaan de lijst ziet u een reeks kenmerken staan, zoals Naam, Uitgever en Geïnstalleerd op. Klik op Geïnstalleerd op en doe dat eventueel nog een keer, zodat u binnen de sortering de software bovenaan ziet die als laatste is geïnstalleerd. Zo ziet u direct welke software met de printerdriver is meegeïnstalleerd. Selecteer eventuele onderdelen die u niet gebruikt of die voor problemen kunnen zorgen en klik op Verwijderen. Deze manier van controleren en opschonen is ook handig als u het bij de vorige tip niet hebt aangedurfd om af te wijken van de standaardinstallatie. Dit werkt ook prima wanneer de fabrikant in het installatieprogramma van de driver geen optie biedt om onnodige onderdelen weg te laten of wanneer de driver al op uw computer was geïnstalleerd toen u de computer kocht.

Het verwijderen van onnodige of verouderde onderdelen van de printersoftware kan helpen om problemen te voorkomen of te verhelpen.

4. Een testpagina afdrukken

Met de nieuwste driver geïnstalleerd, zou de printer eigenlijk probleemloos moeten werken. Een methode om een eerste test uit te voeren en te controleren of de computer en de printer goed samenwerken, is het maken van een proefafdruk. Klik op Start / Apparaten en printers. Klik met de rechtermuisknop op de printer en kies in het snelmenu voor Eigenschappen van printer. Open zo nodig het tabblad Algemeen en klik op Testpagina afdrukken. U krijgt nu al snel de melding te zien dat een testpagina naar de printer is verzonden. Niet lang daarna zou ook de printer actief moeten worden en nog weer even later zou hij de testpagina moeten afdrukken. Op de testpagina staat linksboven het Windows-logo in kleur, en daaronder informatie over de hard- en software. Ook de onderdelen van de driver, de verschillende dll-bestanden, worden er netjes opgesomd. De testpagina biedt een ideaal overzicht om bij de hand te hebben wanneer u onverhoopt eens contact moet opnemen met de helpdesk.

Een testpagina geeft veel informatie over de hard- en software van de printer.

0 Reactie(s) op: Oplossingen voor afdrukproblemen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.