Oplossingen voor gebrek aan opslagruimte

Help! De harde schijf is vol! Wat nu? Er zijn verschillende mogelijkheden, met elk hun eigen voor- en nadelen. U kunt natuurlijk een tweede of grotere harde schijf in uw pc inbouwen, of de opslagcapaciteit via het netwerk vergroten zodat uw bestanden centraal worden opgeslagen. Maar er is meer …

Extra harde schijf

Wanneer er opslagschaarste dreigt is de eerste gedachte vaak het bijplaatsen van een tweede harde schijf of het vervangen van de oude schijf door een versie met meer opslagcapaciteit. Dat is natuurlijk een oplossing, maar wel een die gericht is op de korte termijn. Binnen de kortste keren zal de nieuwe harde schijf ook weer volzitten. Bovendien wil niet iedereen zijn systeem openschroeven en schijven bijplaatsen. Een alternatief is om de opslagcapaciteit uit te breiden met een externe harde schijf, bijvoorbeeld op basis van usb. Deze kan zowel rechtstreeks op de computer worden aangesloten als op bepaalde modems en routers met usb-aansluiting. Deze oplossingen zijn goedkoop en relatief eenvoudig, maar niet het meest effectief.

© PXimport

Uw pc uitbreiden via een tweede harde schijf ligt voor de hand, maar is niet de enige optie

Netwerkschijf

Een alternatief is een zogenaamde ‘netwerk harde schijf’. Dat is in feite een usb-schijf, maar dan met ethernet-aansluiting. Hiermee kan hij rechtstreeks op het netwerk worden aangesloten. Deze schijven hebben als voornaamste voordeel dat ze beschikbaar zijn voor alle computers in het netwerk (net als een usb-schijf die rechtstreeks aangesloten is op een router of modem). Als snelheid van belang is – bijvoorbeeld wanneer u vaak met grote bestanden werkt – is het belangrijk dat zowel de netwerkschijf als de modem of router voorzien is van gigabit ethernet. Veel netwerken gaan niet verder dan 100 Mbit en dat is relatief traag voor een harde schijf. Hetzelfde geldt overigens voor usb 2.0 dat weliswaar sneller is dan 100 Mbit, maar ook niet het maximale uit een harde schijf haalt (usb 3.0 of eSATA wel).

© PXimport

Een netwerkschijf is een externe harde schijf die rechtstreeks op het netwerk wordt aangesloten.

Online opslag

Een nieuwe mogelijkheid om uw opslagcapaciteit uit te breiden is via ‘de cloud’, oftewel online. Deze diensten worden door diverse bedrijven aangeboden, waaronder bepaalde internetproviders. De virtuele schijf kan in de Windows Verkenner genesteld worden en functioneert dan vergelijkbaar met een normale schijf. De data is echter vanaf iedere pc overal ter wereld opvraagbaar via een gebruikersnaam en wachtwoord, wat bepaalde voordelen biedt. Natuurlijk zijn er ook nadelen. Data opvragen en opslaan via het internet werkt vrij traag, omdat het afhankelijk is van de bandbreedte (bijvoorbeeld 20 Mbit/s in plaats van circa 240 Mbit/s effectief via een usb-schijf). Ook is de opslagcapaciteit beperkt. Het gaat meestal om 500 MB tot enkele GB’s. Voor documenten en andere kleine bestanden is dat ideaal, maar het biedt veelal geen soelaas voor uw capaciteitsproblemen. Dit zal wellicht veranderen wanneer huishoudens standaard beschikken over een glasvezelverbinding.

Thuisserver

Een goedkope oplossing om de schijfcapaciteit van uw pc of netwerk uit te breiden is met een thuisserver. Deze kunt u maken van een oude pc en een aantal oude harde schijven die u in deze pc stopt. Richt vervolgens de computer in als (bestands)server, door de harde schijven te delen in het netwerk. U kunt dit natuurlijk ook combineren met andere typen servers, zoals voor mail, ftp en web. Een duurdere variant is een officiële homeserver, die door bekende merken zoals HP, Medion en Acer geleverd wordt. Het betreft dan een modern systeem dat eenvoudig is uit te breiden met extra harde schijven en dat diverse functies in het netwerk kan vervullen. Naast de eerder genoemde serverfuncties kan een homeserver ook back-ups maken van andere computers in het netwerk. Een nadeel van een thuisserver is dat de computer in principe continu aan moet staan en dat vreet stroom (en is dus niet energievriendelijk). Als dat laatste van belang is, ligt het gebruik van een NAS meer voor de hand.

© PXimport

Een oude pc of homeserver kan als fileserver dienen.

NAS

Een NAS (Network Attached Storage) is eigenlijk een externe harde schijf met ingebouwde minicomputer. Net zoals een pc beschikt hij over een processor, geheugen en een besturingssysteem (vrijwel altijd Linux). Een NAS is beduidend minder krachtig dan een pc, maar krachtig genoeg voor veel taken waarvoor we vroeger een thuisserver zouden inzetten. Een NAS wordt veelal gebruikt als fileserver, oftewel voor het centraal opslaan (en delen) van bestanden in een netwerk. Daarnaast kan een NAS allerlei nevenfuncties vervullen, zoals die van webserver, printserver en zelfs die van downloadstation (voor torrent- en nzb-bestanden). De instapproducten bieden prima functionaliteit, maar slechts ruimte voor één harde schijf. In verband met back-ups van uw dierbare data is een tweede harde schijf een must. Maar meestal is het ook mogelijk om back-ups te laten verlopen via een externe schijf (usb of eSATA) die aan de NAS gekoppeld is. U kunt deze bijvoorbeeld via een tijdschakelaar inschakelen op de momenten dat u een back-up wilt maken, bijvoorbeeld één keer per week.

© PXimport

Een NAS is in feite een externe harde schijf met ingebouwde computer.

RAID NAS

De ideale NAS biedt voorzieningen voor meerdere schijven met RAID-functionaliteit. In het geval van twee schijven is dan RAID1 mogelijk, waarbij de tweede harde schijf een kopie is van de eerste. Dit gaat logischerwijs wel ten koste van de totale opslagcapaciteit (waarvoor effectief één schijf overblijft). Het meest ideaal is een NAS met ruimte voor vier schijven. Niet alleen kunt u dan gaandeweg de capaciteit uitbreiden met extra schijven, ook kunt u met vier schijven kiezen voor RAID5. In tegenstelling tot RAID1 gaat er hierbij beduidend minder opslagcapaciteit verloren. Er wordt gewerkt met pariteitblokken die verspreid worden over alle schijven. Als er een schijf uitvalt, kunt u zonder problemen de oude eruit halen en een nieuwe erin stoppen. De pariteitblokken op de overige drie schijven bevatten voldoende informatie om de vierde schijf te herstellen. Effectief gaat er dus slechts een kwart van de totale opslagcapaciteit verloren (vier 2 TB schijven bieden dus 6 TB opslagcapaciteit). Een NAS die geschikt is voor meerdere schijven is wel beduidend duurder dan

© PXimport

Een NAS met meerdere schijven biedt vrijwel onbeperkte opslagcapaciteit en uitstekende back-upfunctionaliteit.

DLNA

Mocht u een NAS of vergelijkbaar product overwegen en beschikt u over een HD-tv met DLNA, dan kunt u uitkijken naar een opslagproduct dat deze technologie ook heeft. DLNA (Digital Living Network Alliance) is een communicatiestandaard voor home entertainment. Deze functionaliteit zien we vooral terug in mediaservers, maar ook steeds vaker in een NAS. Op deze manier kunt u rechtstreeks vanaf uw tv uw NAS benaderen en mediabestanden afspelen, zoals een HD-film.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten