Opslagruimte in de wolken

Door: dennis-gandasoebrata | 16 maart 2011 13:23

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7

Direct toegang tot uw bestanden, met niet meer dan een internetverbinding en uw pc of mobiele telefoon. Het kan via online opslagdiensten, die aan een gestage opmars bezig zijn. Er zijn veel verschillen tussen de aanbieders, de uiteindelijke keuze voor een specifieke dienst hangt sterk af van uw gebruiksscenario. Tijd voor een ver­gelijkend onderzoek.

 

Dit artikel bestaat uit zeven pagina’s:

Pagina 1: Inleiding; STRATO HiDrive;

Pagina 2: Ubuntu One;

Pagina 3: Dropbox;

Pagina 4: Windows Live SkyDrive

Pagina 5: Windows Live Mesh;

Pagina 6: MobileMe;

Pagina 7: Wuala; Conclusie.

Het gebruik van een online opslagdienst biedt verschillende voordelen. In combinatie met een vlotte internetverbinding geeft het u altijd toegang tot uw bestanden. Uiteraard zijn deze diensten allesbehalve nieuw. Toch zijn de geboden mogelijkheden vooral het afgelopen jaar flink uitgebreid. Daarnaast lijkt voor veel gebruikers het praktische gemak het nu te winnen van de oorspronkelijke terughoudendheid. Hoewel uw gegevens extern worden opgeslagen, voelt de gedachte om online diensten aan te spreken een stuk minder ‘exotisch’ dan enkele jaren geleden (zie ook het kader ‘Zekerheid voor alles’). De uitdaging is nu wel de juiste aanbieder te kiezen. Het aanbod is relatief groot, en de onderlinge functionaliteit verschilt. We maken een selectie van populaire en complete online opslagdiensten.

STRATO HiDrive

Van Duitse bodem komt HiDrive, een opslagdienst die zich wat betreft functies richt op de wat meer gevorderde gebruiker. Erg prettig aan de service van STRATO is de grote hoeveelheid opslagruimte. Het pakket is verkrijgbaar in twee varianten. Bij het instapabonnement – HiDrive 100 – hebt u recht op 100 GB opslagruimte. De tweede variant – HiDrive Pro 1000 – geeft recht op 1 TB aan opslagruimte. Verder kunt u bij deze editie meerdere administrators aanwijzen (tot een maximum van 5) en voor maximaal 25 gebruikers een account maken. Deze optie komt van pas als u het account met bijvoorbeeld familieleden of collega’s wilt delen. Voor beide pakketten gelden overigens geen restricties op het gegenereerde dataverkeer.

Voordat u HiDrive kunt gebruiken, is het nodig om een nieuw account aan te maken. Via het beheervenster geeft u aan via welke protocollen met de online schijf verbinding mag worden gemaakt. Hierin onderscheidt de service zich van concurrenten: er wordt een groot aantal verbindingsmogelijkheden aangeboden, waaronder via een beveiligde ftp, via WebDAV en als gemapte netwerkschijf. Bovendien kunt u in het controlepaneel aangeven dat er alleen versleutelde verbindingen mogen worden opgezet. Handig als het account met anderen wordt gedeeld en u wilt voorkomen dat er via niet-beveiligde kanalen gegevens worden uitgewisseld. Verder geeft u hier op of de map Public moet worden gebruikt, en of deze alleen lees- of ook schrijfrechten moet kennen. Het controlepaneel maakt direct duidelijk dat de dienst meer gericht is op de gevorderde gebruiker, die behoefte heeft aan meer vrijheid en flexibiliteit bij het configureren van de online schijf. Vooral ten opzichte van een meer laagdrempelige dienst – zoals het elders besproken Dropbox – kunnen er relatief veel opties worden ingesteld. Wel duurt het langer voordat het account gebruiksklaar is. U kunt uw bestanden via ftp of een gemapte netwerkschijf raadplegen, maar u kunt ze ook opvragen en uploaden via een webomgeving.

Op het moment van schrijven leveren de makers een kosteloze licentie op Backup & Recovery 10 bij, een back-uppakket van Paragon Software. In het eerdergenoemde controlepaneel treffen we ook BackupControl aan. Met dit onderdeel kunt u automatisch back-ups maken van specifieke mappen. Hierbij geeft u aan om welke mappen het gaat en met welke frequentie een reservekopie moet worden gemaakt. De back-ups kunt u in geval van nood terugzetten via de online bestandsmanager.

STRATO HiDrive is er niet in een gratis variant. Er is een proefperiode van 90 dagen, waarna de proef automatisch wordt omgezet in een HiDrive 100-abonnement. Het is jammer dat de makers zich alleen hebben gericht op online opslag via uw computer, en niet via een mobiele telefoon. Daartegenover staat de uitgebreide set configuratie- en verbindingsmogelijkheden.

Vooral gevorderde gebruikers zullen de uitgebreide configuratie- en connectieopties waarderen.

STRATO HiDrive

Oordeel 8/10

Pluspunten

Omvangrijke opslag­capaciteit

Grote hoeveelheid ver­bindingsprotocollen

Minpunten

Minder gebruiksvriendelijk voor beginnende gebruikers

Geen mobiele onder­steuning via client

0 Reactie(s) op: Opslagruimte in de wolken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.