Direct toegang tot uw bestanden, met niet meer dan een internetverbinding en uw pc of mobiele telefoon. Het kan via online opslagdiensten, die aan een gestage opmars bezig zijn. Er zijn veel verschillen tussen de aanbieders, de uiteindelijke keuze voor een specifieke dienst hangt sterk af van uw gebruiksscenario. Tijd voor een ver­gelijkend onderzoek.

 

Dit artikel bestaat uit zeven pagina’s:

Pagina 1: Inleiding; STRATO HiDrive;

Pagina 2: Ubuntu One;

Pagina 3: Dropbox;

Pagina 4: Windows Live SkyDrive

Pagina 5: Windows Live Mesh;

Pagina 6: MobileMe;

Pagina 7: Wuala; Conclusie.

Het gebruik van een online opslagdienst biedt verschillende voordelen. In combinatie met een vlotte internetverbinding geeft het u altijd toegang tot uw bestanden. Uiteraard zijn deze diensten allesbehalve nieuw. Toch zijn de geboden mogelijkheden vooral het afgelopen jaar flink uitgebreid. Daarnaast lijkt voor veel gebruikers het praktische gemak het nu te winnen van de oorspronkelijke terughoudendheid. Hoewel uw gegevens extern worden opgeslagen, voelt de gedachte om online diensten aan te spreken een stuk minder ‘exotisch’ dan enkele jaren geleden (zie ook het kader ‘Zekerheid voor alles’). De uitdaging is nu wel de juiste aanbieder te kiezen. Het aanbod is relatief groot, en de onderlinge functionaliteit verschilt. We maken een selectie van populaire en complete online opslagdiensten.

STRATO HiDrive

Van Duitse bodem komt HiDrive, een opslagdienst die zich wat betreft functies richt op de wat meer gevorderde gebruiker. Erg prettig aan de service van STRATO is de grote hoeveelheid opslagruimte. Het pakket is verkrijgbaar in twee varianten. Bij het instapabonnement – HiDrive 100 – hebt u recht op 100 GB opslagruimte. De tweede variant – HiDrive Pro 1000 – geeft recht op 1 TB aan opslagruimte. Verder kunt u bij deze editie meerdere administrators aanwijzen (tot een maximum van 5) en voor maximaal 25 gebruikers een account maken. Deze optie komt van pas als u het account met bijvoorbeeld familieleden of collega’s wilt delen. Voor beide pakketten gelden overigens geen restricties op het gegenereerde dataverkeer.

Voordat u HiDrive kunt gebruiken, is het nodig om een nieuw account aan te maken. Via het beheervenster geeft u aan via welke protocollen met de online schijf verbinding mag worden gemaakt. Hierin onderscheidt de service zich van concurrenten: er wordt een groot aantal verbindingsmogelijkheden aangeboden, waaronder via een beveiligde ftp, via WebDAV en als gemapte netwerkschijf. Bovendien kunt u in het controlepaneel aangeven dat er alleen versleutelde verbindingen mogen worden opgezet. Handig als het account met anderen wordt gedeeld en u wilt voorkomen dat er via niet-beveiligde kanalen gegevens worden uitgewisseld. Verder geeft u hier op of de map Public moet worden gebruikt, en of deze alleen lees- of ook schrijfrechten moet kennen. Het controlepaneel maakt direct duidelijk dat de dienst meer gericht is op de gevorderde gebruiker, die behoefte heeft aan meer vrijheid en flexibiliteit bij het configureren van de online schijf. Vooral ten opzichte van een meer laagdrempelige dienst – zoals het elders besproken Dropbox – kunnen er relatief veel opties worden ingesteld. Wel duurt het langer voordat het account gebruiksklaar is. U kunt uw bestanden via ftp of een gemapte netwerkschijf raadplegen, maar u kunt ze ook opvragen en uploaden via een webomgeving.

Op het moment van schrijven leveren de makers een kosteloze licentie op Backup & Recovery 10 bij, een back-uppakket van Paragon Software. In het eerdergenoemde controlepaneel treffen we ook BackupControl aan. Met dit onderdeel kunt u automatisch back-ups maken van specifieke mappen. Hierbij geeft u aan om welke mappen het gaat en met welke frequentie een reservekopie moet worden gemaakt. De back-ups kunt u in geval van nood terugzetten via de online bestandsmanager.

STRATO HiDrive is er niet in een gratis variant. Er is een proefperiode van 90 dagen, waarna de proef automatisch wordt omgezet in een HiDrive 100-abonnement. Het is jammer dat de makers zich alleen hebben gericht op online opslag via uw computer, en niet via een mobiele telefoon. Daartegenover staat de uitgebreide set configuratie- en verbindingsmogelijkheden.

© PXimport

Vooral gevorderde gebruikers zullen de uitgebreide configuratie- en connectieopties waarderen.

STRATO HiDrive

Oordeel 8/10

Pluspunten

Omvangrijke opslag­capaciteit

Grote hoeveelheid ver­bindingsprotocollen

Minpunten

Minder gebruiksvriendelijk voor beginnende gebruikers

Geen mobiele onder­steuning via client

Ubuntu One

De makers van Ubuntu One richten zich primair op Ubuntu. Op het moment van schrijven wordt gewerkt aan een synchronisatieclient voor het Windows-platform. Hoewel al een bèta is aangekondigd, is nog niet duidelijk wanneer de finale versie wordt uitgebracht.

Naast een gratis abonnementsvorm waarbij u 2 GB opslagruimte krijgt, is er Ubuntu One Mobile. Deze dienst is recentelijk gelanceerd en richt zich vooral op gebruikers die over een muziekcollectie beschikken en deze – via de cloud – willen streamen naar hun mobiele apparaat. Hiervoor is een aparte applicatie beschikbaar (zowel voor Android als voor iPhone), waarmee u verbinding maakt met de online opslag en zo de muziek binnenhaalt.

Hebt u behoefte aan meer opslagruimte, dan kunt u de capaciteit verhogen in blokken van 20 GB. Hiervoor betaalt u per maand 2,99 dollar (circa 2,20 euro). Ook is er mobiele ondersteuning beschikbaar voor Android en iPhone. Hiervoor wordt ook om een vergoeding gevraagd: u betaalt per maand 3,99 dollar (circa 2,90 dollar).

© PXimport

Ubuntu One richt zich sterk op muziekliefhebbers.

© PXimport

Via Ubuntu One kunt u uw muziek ook streamen naar uw mobiele apparaat.

Ubuntu One

Oordeel 5/10

Pluspunten

Ondersteuning voor iPhone en Android

Koppeling met muziekdienst

Client voor mobiel

Minpunten

Geen Windows- en Apple-clients of nog in ontwikkeling

Dropbox

Hoewel Dropbox alweer enige jaren meegaat, lijkt de populariteit van de service vooral het afgelopen jaar in een stroomversnelling te zijn geraakt. Het ontwikkelteam – met als oprichters oud-studenten van het Massachusetts Institute of Technology – voegt in een gestaag tempo ondersteuning voor nieuwe platformen toe. Met Dropbox hebt u een virtuele schijf tot uw beschikking, die continu wordt gesynchroniseerd met alle gekoppelde apparaten. De integratie met de verschillende platformen is bijzonder grondig uitgewerkt. Op het moment van schrijven zijn er clientprogramma’s beschikbaar voor computers met Windows, Mac en Linux. Eenmaal geïnstalleerd, hebt u een map tot uw beschikking die ook door andere programma’s kan worden benaderd. Daarnaast is uw map ook via de website van Dropbox bereikbaar.

Mobiele ondersteuning vormt een belangrijk voordeel van Dropbox. Op het moment van schrijven zijn er apps beschikbaar voor iPhone, iPad, Android en BlackBerry. De mobiele clients beschikken over een offline-modus, waarmee u geselecteerde bestanden lokaal kunt opslaan en ermee kunt werken zonder een mobiele dataverbinding.

Wat Dropbox onderscheidt van vergelijkbare diensten, is de mogelijkheid voor ontwikkelaars om applicaties te maken die integreren met uw Dropbox-account. Zo zijn er plug-ins waarmee u wachtwoorden centraal kunt opslaan, en filesharing-plug-ins waarmee anderen bestanden naar uw Dropbox-account kunnen sturen. In het artikel over online bestandsuitwisseling (te vinden op pagina 32) leest u hier meer over. Verder maakt Dropbox automatisch schaduwkopieën van uw bestanden. Als u een bestand hebt verwijderd, kunt u dit via de webomgeving van uw Dropbox-account terughalen. Standaard worden verwijderde bestanden dertig dagen bewaard.

Dropbox wordt geleverd in drie varianten: Basic, Pro 50 en Pro 100. De Basic-variant kan kosteloos worden gebruikt. Tegen betaling van tien euro per maand kunt u het account opwaarderen naar een Pro 50-variant die 50 GB opslagruimte biedt. De 100GB-variant is als Pro 100 beschikbaar en kost twintig euro per maand. Bij de betaalde abonnementen worden verwijderde documenten tot in de eeuwigheid bewaard.

© PXimport

Dropbox is een laagdrempelige oplossing die verzorgd is uitgewerkt, zowel op de pc als op de mobiele telefoon als online.

Dropbox

Oordeel 8/10

Pluspunten

Getrapt prijsplan

API voor ontwikkelaars

Mobiele clients

Integratie met andere applicaties

Minpunten

Relatief beperkte gratis opslagcapaciteit

Tot 30 dagen terug in de tijd

Windows Live SkyDrive

Met SkyDrive hebt u de beschikking over een ruime hoeveelheid schijfcapaciteit: 25 GB. Met deze grootte onderscheiden de makers zich van een groot deel van de overige aanbieders, zeker als u bedenkt dat het een gratis dienst is. Tegelijk komt een groot nadeel om de hoek kijken. Bij SkyDrive kunt u geen bestanden uploaden die groter zijn dan 50 MB. Werkt u vaak met grote bestanden, dan is dit in de praktijk een flink nadeel.

SkyDrive let goed op het type materiaal dat u online opslaat. Werkt u bijvoorbeeld vaak met Office-documenten, dan valt de integratie met Office Web Apps sterk op. U kunt de Office Web Apps beschouwen als (afgeslankte) online versies van Word, Excel, OneNote en PowerPoint. Office-bestanden die u in uw SkyDrive hebt opgeslagen, kunt u online bewerken met een van de Office Web Apps. Ook op het gebied van foto’s heeft SkyDrive slimme functies in huis. Zo kunt u de inhoud van een online fotomap snel als diavoorstelling weergeven. Daarnaast kunt u de foto’s in één keer downloaden naar Windows Live Photo Gallery (om ze vervolgens te bewerken) of binnenhalen als zip-bestand in de oorspronkelijke resolutie.

Een groot minpunt van SkyDrive is de afwezigheid van een client­programma. Waar concurrenten zoals Dropbox voorzien in een programma dat de virtuele schijf nauw integreert met Windows, laat SkyDrive het op dit vlak afweten. In specifieke Microsoft-programma’s – zoals Microsoft Office 2010 – is de integratie correct uitgevoerd: u kunt uw Office-documenten direct opslaan op uw SkyDrive-account. Bij andere (lees: niet-Microsoft-) software, bent u aangewezen op de webomgeving voor toegang tot de bestanden. Ook het maken van een netwerkschijf (waarbij u de virtuele schijf in Windows voorziet van een eigen schijfletter en hiermee eenvoudiger bereikbaar maakt voor uzelf en andere programma’s) behoort niet tot de mogelijkheden. Binnen de gebruikerscommunity van SkyDrive wordt hierover al langer geklaagd en sommige gebruikers hebben geprobeerd de tekortkomingen zelf te verhelpen. Op www.cloudstorageexplorer.com vindt u het programma SDExplorer. Dit programma is ontwikkeld door een derde partij en maakt uw SkyDrive-account toegankelijk binnen Windows.

© PXimport

Helaas valt de integratie van SkyDrive met het besturingssysteem tegen.

© PXimport

Prettig aan SkyDrive is de integratie met de Office Web Apps: online versies van Word, Excel, PowerPoint en OneNote.

Windows Live SkyDrive

Oordeel 6/10

Pluspunten

Ruime opslagcapaciteit

Nauwe integratie met Office

Minpunten

Geen clientprogramma

Uploadlimiet van 50 MB per bestand

Primair gericht op Windows-platform

Beperkte mobiele onder­steuning

Zekerheid voor alles

Zoals met elke online service, is het van belang dat u zich van tevoren bewust bent met welke aanbieder u in zee gaat. Bij online opslagdiensten is het van belang dat u altijd zelf blijft beschikken over lokale kopieën van uw gegevens. Aanbieders van online opslagdiensten besteden veel aandacht aan de veiligheids- en privacy-aspecten van hun dienst. De gegevens worden tussen uw computer en de server via een versleuteld SSL-kanaal uitgewisseld. Daarnaast wordt encryptie toegepast zodra de bestanden worden opgeslagen op de servers. Vaak gaat het hier om AES- en SHA-beveiliging. Enkele providers, zoals Wuala, houden er een andere overtuiging op na. Deze versleutelen de gegevens op uw eigen computer, nog voordat ze worden verzonden naar de server. De server ontvangt dus al versleutelde data, waarbij het wachtwoord alleen op uw eigen computer beschikbaar is. Bovendien worden de gegevens vaak gefragmenteerd verzonden. Zodra de losse delen van het bestand compleet zijn, worden ze op de server van de provider weer samengesmeed tot één bestand.

Windows Live Mesh

Onlangs introduceerde Microsoft de vierde versie (‘Wave 4’) van zijn Windows Live-reeks. Hierin vinden we Windows Live Mesh. De softwaremaker uit Redmond heeft er verstandig aan gedaan een einde te maken aan de verwarrende situatie waarin er twee vergelijkbare producten werden aangeboden: Live Sync en Live Mesh. Mesh zorgt ervoor dat vooraf gespecificeerde bestanden en instellingen van programma’s op al uw computers beschikbaar zijn. De dienst leunt zwaar op Windows Live ID. Eenmaal aangemeld kunt u aangeven welke mappen van uw pc u op de andere computers beschikbaar wilt maken. Vervolgens geeft u aan op welke andere apparaten de betreffende map beschikbaar moet zijn. U bepaalt de toegang dus op apparaatniveau. Dit maakt direct de insteek van Mesh duidelijk: het gaat hier om peer-to-peer-technologie, waarbij de bestanden lokaal beschikbaar worden gemaakt. Daarnaast kent Mesh een sterke integratie met SkyDrive (waarover u hierboven meer leest). U kunt de map dan ook met SkyDrive synchroniseren, en de gegevens daarmee online beschikbaar maken.

Een opvallend extraatje van Mesh is de mogelijkheid om de gegevens van uw computers op afstand toegankelijk te maken, via een externe verbinding. Dit komt van pas in scenario’s waarin u specifieke bestanden nodig hebt die u van te voren niet als synchronisatiemap in Mesh hebt opgegeven. U kunt uw computer op afstand benaderen via de Mesh-client of via een website met een overzicht van uw ‘aangesloten’ apparaten. Uiteraard moet de machine dan wel zijn ingeschakeld.

Verder bevat Mesh de mogelijkheid om bepaalde programma-instellingen te synchroniseren. Zo kunt u de lijst met internetfavorieten van Internet Explorer op al uw computers gelijk houden. Wanneer Office op het systeem aanwezig is, kunnen documentsjablonen, aangepaste documentstijlen en e-mailhandtekeningen ook worden gesynchroniseerd. Een aardige optie, die in de praktijk vooral bij internetfavorieten van pas komt. De uitwerking vinden we momenteel nog aan de matige kant: de makers zouden er goed aan doen om het aantal te synchroniseren instellingen verder uit te breiden.

© PXimport

Windows Live Mesh bevat de mogelijkheid om bepaalde programma-instellingen te synchroniseren.

Windows Live Mesh

Oordeel 6/10

Pluspunten

Sterke integratie met SkyDrive

Remote Desktop-

functionaliteit

Synchronisatie van programma-instellingen

Minpunten

Geen mobiele client

Beperkte set synchronisatie-instellingen

MobileMe

MobileMe was in het verleden bekend als .Mac en daarna als iTools. Apple besloot in 2008 om zijn online dienst te hernoemen naar MobileMe, tegelijk met de naamswijziging werden de onderliggende services aangepast. U kunt MobileMe inmiddels beschouwen als een online synchronisatie- en opslagdienst, met een sterke nadruk op integratie tussen computers en mobiele apparatuur. Het pakket bevat veel meer functies dan enkel online opslag. MobileMe wordt aangeboden in twee betaalde edities. Allereerst is er Individueel, waarbij u voor 20 GB opslagcapaciteit, 79 euro per jaar betaalt. Daarnaast mag u tot 200 GB per maand aan data versturen. Voor 119 euro per jaar kunt u een Family Pack-abonnement activeren. Deze variant bestaat uit een ‘hoofdaccount’ met 20 GB opslagruimte en nog vier losse gezinsaccounts met elk 5 GB opslagcapaciteit. Is dat nog niet voldoende, dan kunt u tot 40 GB aan extra ruimte toevoegen.

Onderdeel van MobileMe is iDisk. Hiermee kunt u uw bestanden online opslaan, delen en vanaf de gekoppelde apparaten opvragen. De opslagcapaciteit van MobileMe wordt gedeeld tussen enerzijds ruimte voor Mail en anderzijds ruimte voor iDisk. Tijdens de configuratiefase stelt u de apparaten in waarmee u MobileMe wilt gebruiken. Voor Windows-computers hebt u een aparte applicatie nodig, waarmee u onder meer kunt aangeven welke onderdelen moeten worden gesynchroniseerd. Veelgebruikte programma’s – zoals Outlook 2007/2010 en Internet Explorer – worden hierbij ondersteund. In de praktijk betekent dit dat u bijvoorbeeld uw internetfavorieten tussen Internet Explorer op uw pc en Safari op de iPhone gelijk kunt houden. Een prettige insteek vergeleken met het elders besproken Live Mesh, dat zich qua programma­synchronisatie beperkt tot de eigen producten. Vergelijkbaar met Live Mesh is de mogelijkheid om de computer via internet te benaderen, om individuele bestanden die niet op iDisk staan alsnog te benaderen (remote desktop). De ondersteuning van MobileMe beperkt zich hierbij helaas alleen tot Macs, pc’s vallen buiten de boot. De integratie van iDisk is echter wel compleet uitgevoerd op zowel het Windows- als het Mac-platform. Uw iDisk-account is als schijf toegankelijk via Windows Verkenner en daarmee ook te gebruiken voor andere programma’s. Ditzelfde geldt voor iDisk binnen Mac OS X. De iDisk-account wordt opgenomen onder Apparaten en kan met Finder worden doorzocht.

Maakt u gebruik van een iPhone of iPad, dan biedt MobileMe een interessante extra in de vorm van een ‘traceerservice’. Als u het apparaat onverhoopt kwijtraakt, kunt u het via de webomgeving van MobileMe proberen te traceren. Daarbij wordt de locatie van het apparaat op een kaart getoond. Bovendien kunt een aantal elementaire zaken op afstand uitvoeren. Zo kunt u de data op het apparaat op afstand wissen, het wachtwoord veranderen en een notificatie op het scherm tonen.

© PXimport

Handig is de traceerservice van MobileMe, waarmee u uw mobiele apparaten kunt vinden in geval van verlies.

© PXimport

Met MobileMe kunt u een openbare map maken die voor iedereen zichtbaar is, en de mogelijkheid bieden om hierin bestanden te plaatsen.

MobileMe

Oordeel 7/10

Pluspunten

Sterke integratie met iPhone en iPad

Traceerservice iPhone of iPad

Minpunten

Mobiele ondersteuning beperkt tot Apple-apparaten

Remote Desktop beperkt tot Mac OS X

Wuala

Wuala is een online opslagdienst in eigendom van hardwarefabrikant LaCie. Overigens is het gebruik niet beperkt voor gebruikers van LaCie-producten. Een belangrijke pijler van de Wuala-service is het maken van back-ups. U kunt mappen aanwijzen waarvan regelmatig een reservekopie moet worden gemaakt. De inhoud van de mappen kunt u gebruiken om een versie uit het verleden te herstellen. Naast het back-upgedeelte vinden we een functie waarmee u met groepen kunt samenwerken aan documenten. Met Wuala Groepen kunt u afzonderlijke­ locaties maken waarin u aan de documenten werkt. Prettig hieraan is dat er aparte secties zijn waarin u commentaren kunt plaatsen. Ook bevat de groep een sectie waarin u taken kunt definiëren, die voor de rest van de projectgroep te zien zijn.

Opvallend is het ‘omruilen of kopen’-model van Wuala. Standaard wordt het account voorzien van 1 GB opslagruimte. Deze hoeveelheid is niet om over naar huis te schrijven, en u zult in de dagelijkse praktijk al snel tegen de grens aan lopen. U kunt ervoor kiezen om lokale opslagruimte om te ruilen voor online ruimte. Hierbij stelt u een deel van uw harde schijf beschikbaar aan Wuala, dat vervolgens wordt ingezet in de peer-to-peer-infrastructuur. U krijgt dezelfde hoeveelheid schijfruimte terug, maar in online vorm. De enige restrictie aan dit programma is de tijd dat uw computer online moet zijn: de lokale opslagruimte moet minimaal 4 uur per dag voor Wuala beschikbaar zijn. Overigens is dit geen vereiste: u kunt ook ‘gewoon’ online opslagruimte bijkopen, zonder dat u hiervoor lokale schijfruimte opoffert. In elk geval is het verstandig om het gratis instapaccount links te laten liggen. Belangrijke opties, zoals back-ups en synchronisatie zijn niet beschikbaar in deze editie. Opvallend en jammer, vooral omdat het eerstvolgende abonnement (op een totaal van zes standaardabonnementen met verschillende prijzen en opslagcapaciteiten) deze functies wel gewoon aan boord heeft.

De Wuala-client is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux, waarbij u de Windows-editie kunt installeren op Windows XP, Vista en 7. Op het moment van schrijven biedt de dienst helaas nog geen mobiele ondersteuning.

© PXimport

Bij Wuala kan gebruik worden gemaakt van de opslagcapaciteit op schijven van andere gebruikers.

© PXimport

Wuala kent een sterke integratie met Windows Verkenner, zodat u de bestanden via verschillende programma’s online kunt opslaan.

Wuala

Oordeel 7/10

Pluspunten

Innovatief ruilmodel

Client is geschikt voor meerdere platformen

Abonnementen beschikbaar in verschillende gradaties

Documenten delen binnen groepen

Minpunten

Kleine standaardhoeveelheid schijfruimte

Geen mobiele client beschikbaar

Instapversie biedt beperkte functionaliteit

Conclusie

Hoewel online opslagdiensten vooral het afgelopen jaar stevig naar elkaar toe zijn gegroeid op het gebied van functionaliteit, blijven de pakketten in uiteenlopende soorten en maten beschikbaar. Ditzelfde geldt voor de prijs, die ook tussen de pakketten onderling sterke verschillen vertoont. Welk pakket u uiteindelijk kiest, is afhankelijk van het beoogd gebruik. Qua aanpak zijn wij te spreken over Dropbox, dat zelfs in de gratis variant een uiterst bruikbare dienst levert. Ook op het gebied van mobiele ondersteuning voor meerdere platformen, scoort Dropbox hoog. Hebt u behoefte aan meer instelgemak en de mogelijkheid om het online account via verschillende protocollen te benaderen, dan is HiDrive van STRATO een interessante kandidaat. Bent u van plan om met meerdere personen intensief samen te werken aan documenten, dan is Wuala een geschikte keuze. U moet u dan wel prettig voelen bij de mogelijkheid dat een deel van uw data wordt opgeslagen (zij het gefragmenteerd én versleuteld) op de schijven van andere gebruikers.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten