Optimaal accountbeheer

Door: mark-swarts | 24 april 2012 17:07

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Bij tal van websites en online diensten moet u een account aanmaken om gebruik te kunnen maken van alle mogelijkheden. In de loop der tijd hebt u daardoor tientallen gebruikersnamen en wachtwoorden aangemaakt, soms voor websites die u slechts incidenteel bezoekt. Dat kan gelukkig ook anders! Door een aantal slimme mogelijkheden te gebruiken, werkt u sneller en effectiever met online diensten.

1. OpenID als superaccount

Als u gebruik wilt maken van een nieuwe website, zult u vaak een account moeten maken. Met OpenID voorkomt u dit. OpenID is een soort paspoort waarmee u kunt inloggen op een van de duizenden websites die het OpenID-formaat ondersteunen. Google en WordPress ondersteunen deze dienst bijvoorbeeld, maar ook universiteiten maken er gebruik van. U bepaalt zelf hoeveel persoonlijke gegevens u bekendmaakt aan een site (en dus aan een bedrijf). Het handige van dit systeem is dat u voortaan met slechts één naam door het online leven gaat: het is dus niet meer nodig om tal van inloggegevens te onthouden of op te slaan.

Met OpenID bundelt u alle inloggegevens in één superaccount.

2. Aanmelden bij OpenID-provider

Om met OpenID aan de slag te gaan, hebt u allereerst een OpenID-provider nodig. Deze regelt de inloggegevens en het werk achter de schermen voor u. Bekende providers die hoog staan aangeschreven op het gebied van veiligheid, zijn MyOpenID.com en VeriSign. VeriSign is opgezet door Symantec, bekend van de Norton AntiVirus-software. We gebruiken VeriSign als voorbeeld om een OpenID aan te maken. Surf naar VeriSignLabs.com en klik op Get Started Now. Vul vervolgens een gebruikersnaam en wachtwoord in en kies Create Account. Met uw persoonlijke PIP-adres (Personal Identity Portal), dat u direct in beeld ziet verschijnen, kunt u inloggen op websites die OpenID ondersteunen. Maak vervolgens uw persoonlijke pagina op. Die pagina werkt als een soort openbaar profiel, waarmee websitebeheerders en andere gebruikers uw identiteit kunnen controleren door de betreffende url in te tikken. Omdat we niet in een ideale wereld leven, moet u wel oppassen wat u hier precies neerzet. Uw echte naam kan soms geen kwaad, maar een huisadres wel! In het PIP-menu van VeriSign klikt u op My Personal Identity Page en daar vult u een paginatitel in, samen met eventuele informatie die u wilt delen. Sluit af met een klik op Save.

Beslis op de PIP-pagina hoe 'open' uw OpenID mag zijn.

3. Automatisch inloggen

In het hoofdmenu van uw PIP ziet u linksonder het kopje One-Click Sign-In (OCSI) staan. Als u hierop klikt, komt u in het instellingenmenu van deze functie. Met OCSI is snel in te loggen op websites die geen OpenID ondersteunen, zonder dat u een gebruikersnaam en wachtwoord hoeft te onthouden. Een klik op de OCSI-knop regelt het inlogproces namelijk voor u. Klik na het lezen van het introductiescherm op Continue. U wordt nu gevraagd om een Key, oftewel wachtwoord in te voeren. Bewaar dit wachtwoord goed. Hiermee krijgt u toegang tot alle accountgegevens van de websites die u toevoegt. Zodra u een nieuw wachtwoord aanvraagt, worden alle aanwezige gegevens verwijderd in het kader van veiligheidsoverwegingen. Bevestig met Submit.

Het opnieuw aanvragen van een OCSI-Key wist alle accountgegevens!

Om een site toe te voegen, klikt u op Add a Web Site. Er wordt nu een lijst met meer dan honderd ondersteunende pagina's weergeven. Klik op bijvoorbeeld YouTube, voer de gebruikersnaam en het wachtwoord in dat u normaal gebruikt om in te loggen bij die dienst en kies Save. Voeg op deze manier alle webpagina's toe die u frequent bezoekt en sluit af met Back. Klik vervolgens in het OCSI-menu op Get your One-Click Sign-In Link. Klik nu op Install. Een installatiebestand wordt gedownload, waarna een voor uw browser geoptimaliseerde set-up de OCSI-knop installeert in de browser. De blauwe installatiebalk is bijvoorbeeld in Google Chrome gewoon naar de bladwijzerwerkbalk te verslepen. Als u op een van de toegevoegde websites komt, hoeft u alleen maar op de link PIP One-Click te klikken om automatisch te worden ingelogd. De bladwijzer werkt daarbij als favorietenlijst.

Hebt u geen OpenID maar wilt u wel snel inloggen? Gebruik de VeriSign-plugin!

Alles over OpenID-providers

Het kan zijn dat u al over een OpenID beschikt. Als u een account hebt bij bijvoorbeeld WordPress, Google, Yahoo! Of LiveJournal, dan kunt u dit account gebruiken om in te loggen via OpenID. Voor bijvoorbeeld WordPress is uw OpenID-url {gebruikersnaam}.wordpress.com.

Bij Google werkt het net wat anders. Wanneer een website om uw OpenID vraagt, vult u dit adres in: https://www.google.com/accounts/o8/id. Dit vaste adres brengt u naar de inlogpagina van Google, alwaar u uw gewone Google-inloggegevens invoert. Hiermee geeft u aan de website waarop u wilt inloggen met OpenID toestemming om uw Google-account te gebruiken.

Er zijn veel meer OpenID-providers waarbij u een account kunt maken. Enkele namen zijn MyOpenID.com, ClaimID.com, MyID.net en MyVidoop.com. In principe werken ze allemaal hetzelfde, alleen de gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en opties verschillen soms. U herkent een veilige OpenID-provider aan de hand van de volgende punten:

- Kies een bekende naam: Een simpele, maar belangrijke tip is een OpenID aan te maken op een website die u al kent. Van WordPress weet u dat het al jaren bestaat en dat het gebruikt wordt door miljoenen mensen. Weet u dat ook van ClaimID.com? Een eenvoudige zoektocht op Google levert een positief resultaat op. Gebruik uw verstand!

- Beschikbare opties: Kunt u slechts een OpenID-account maken, of biedt de dienst extra hulpmiddelen om het online leven gemakkelijker en veiliger te maken? VeriSign biedt bijvoorbeeld plug-ins aan waarmee gecontroleerd wordt of u daadwerkelijk gaat inloggen op de site die u verwacht.

- Beschikbaarheid: Kunt u contact opnemen met een helpdesk, hoe communiceert de dienst met de gebruiker en zal de dienst voorlopig nog bestaan? GetOpenID.com sloot bijvoorbeeld in de zomer van 2011 de deuren: dat betekende voor de gebruikers dat ze hun accountgegevens kwijt waren. Ga dus voor zekerheid en betrouwbaarheid!

Er zijn tientallen OpenID-providers, maar zijn ze ook allemaal even betrouwbaar?

0 Reactie(s) op: Optimaal accountbeheer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.