© PXimport

Optimaal accountbeheer

Geplaatst: 24 april 2012 - 13:07

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Bij tal van websites en online diensten moet u een account aanmaken om gebruik te kunnen maken van alle mogelijkheden. In de loop der tijd hebt u daardoor tientallen gebruikersnamen en wachtwoorden aangemaakt, soms voor websites die u slechts incidenteel bezoekt. Dat kan gelukkig ook anders! Door een aantal slimme mogelijkheden te gebruiken, werkt u sneller en effectiever met online diensten.

1. OpenID als superaccount

Als u gebruik wilt maken van een nieuwe website, zult u vaak een account moeten maken. Met OpenID voorkomt u dit. OpenID is een soort paspoort waarmee u kunt inloggen op een van de duizenden websites die het OpenID-formaat ondersteunen. Google en WordPress ondersteunen deze dienst bijvoorbeeld, maar ook universiteiten maken er gebruik van. U bepaalt zelf hoeveel persoonlijke gegevens u bekendmaakt aan een site (en dus aan een bedrijf). Het handige van dit systeem is dat u voortaan met slechts één naam door het online leven gaat: het is dus niet meer nodig om tal van inloggegevens te onthouden of op te slaan.

© PXimport

Met OpenID bundelt u alle inloggegevens in één superaccount.

2. Aanmelden bij OpenID-provider

Om met OpenID aan de slag te gaan, hebt u allereerst een OpenID-provider nodig. Deze regelt de inloggegevens en het werk achter de schermen voor u. Bekende providers die hoog staan aangeschreven op het gebied van veiligheid, zijn MyOpenID.com en VeriSign. VeriSign is opgezet door Symantec, bekend van de Norton AntiVirus-software. We gebruiken VeriSign als voorbeeld om een OpenID aan te maken. Surf naar VeriSignLabs.com en klik op Get Started Now. Vul vervolgens een gebruikersnaam en wachtwoord in en kies Create Account. Met uw persoonlijke PIP-adres (Personal Identity Portal), dat u direct in beeld ziet verschijnen, kunt u inloggen op websites die OpenID ondersteunen. Maak vervolgens uw persoonlijke pagina op. Die pagina werkt als een soort openbaar profiel, waarmee websitebeheerders en andere gebruikers uw identiteit kunnen controleren door de betreffende url in te tikken. Omdat we niet in een ideale wereld leven, moet u wel oppassen wat u hier precies neerzet. Uw echte naam kan soms geen kwaad, maar een huisadres wel! In het PIP-menu van VeriSign klikt u op My Personal Identity Page en daar vult u een paginatitel in, samen met eventuele informatie die u wilt delen. Sluit af met een klik op Save.

© PXimport

Beslis op de PIP-pagina hoe 'open' uw OpenID mag zijn.

3. Automatisch inloggen

In het hoofdmenu van uw PIP ziet u linksonder het kopje One-Click Sign-In (OCSI) staan. Als u hierop klikt, komt u in het instellingenmenu van deze functie. Met OCSI is snel in te loggen op websites die geen OpenID ondersteunen, zonder dat u een gebruikersnaam en wachtwoord hoeft te onthouden. Een klik op de OCSI-knop regelt het inlogproces namelijk voor u. Klik na het lezen van het introductiescherm op Continue. U wordt nu gevraagd om een Key, oftewel wachtwoord in te voeren. Bewaar dit wachtwoord goed. Hiermee krijgt u toegang tot alle accountgegevens van de websites die u toevoegt. Zodra u een nieuw wachtwoord aanvraagt, worden alle aanwezige gegevens verwijderd in het kader van veiligheidsoverwegingen. Bevestig met Submit.

© PXimport

Het opnieuw aanvragen van een OCSI-Key wist alle accountgegevens!

Om een site toe te voegen, klikt u op Add a Web Site. Er wordt nu een lijst met meer dan honderd ondersteunende pagina's weergeven. Klik op bijvoorbeeld YouTube, voer de gebruikersnaam en het wachtwoord in dat u normaal gebruikt om in te loggen bij die dienst en kies Save. Voeg op deze manier alle webpagina's toe die u frequent bezoekt en sluit af met Back. Klik vervolgens in het OCSI-menu op Get your One-Click Sign-In Link. Klik nu op Install. Een installatiebestand wordt gedownload, waarna een voor uw browser geoptimaliseerde set-up de OCSI-knop installeert in de browser. De blauwe installatiebalk is bijvoorbeeld in Google Chrome gewoon naar de bladwijzerwerkbalk te verslepen. Als u op een van de toegevoegde websites komt, hoeft u alleen maar op de link PIP One-Click te klikken om automatisch te worden ingelogd. De bladwijzer werkt daarbij als favorietenlijst.

© PXimport

Hebt u geen OpenID maar wilt u wel snel inloggen? Gebruik de VeriSign-plugin!

Alles over OpenID-providers

Het kan zijn dat u al over een OpenID beschikt. Als u een account hebt bij bijvoorbeeld WordPress, Google, Yahoo! Of LiveJournal, dan kunt u dit account gebruiken om in te loggen via OpenID. Voor bijvoorbeeld WordPress is uw OpenID-url {gebruikersnaam}.wordpress.com.

Bij Google werkt het net wat anders. Wanneer een website om uw OpenID vraagt, vult u dit adres in: https://www.google.com/accounts/o8/id. Dit vaste adres brengt u naar de inlogpagina van Google, alwaar u uw gewone Google-inloggegevens invoert. Hiermee geeft u aan de website waarop u wilt inloggen met OpenID toestemming om uw Google-account te gebruiken.

Er zijn veel meer OpenID-providers waarbij u een account kunt maken. Enkele namen zijn MyOpenID.com, ClaimID.com, MyID.net en MyVidoop.com. In principe werken ze allemaal hetzelfde, alleen de gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en opties verschillen soms. U herkent een veilige OpenID-provider aan de hand van de volgende punten:

- Kies een bekende naam: Een simpele, maar belangrijke tip is een OpenID aan te maken op een website die u al kent. Van WordPress weet u dat het al jaren bestaat en dat het gebruikt wordt door miljoenen mensen. Weet u dat ook van ClaimID.com? Een eenvoudige zoektocht op Google levert een positief resultaat op. Gebruik uw verstand!

- Beschikbare opties: Kunt u slechts een OpenID-account maken, of biedt de dienst extra hulpmiddelen om het online leven gemakkelijker en veiliger te maken? VeriSign biedt bijvoorbeeld plug-ins aan waarmee gecontroleerd wordt of u daadwerkelijk gaat inloggen op de site die u verwacht.

- Beschikbaarheid: Kunt u contact opnemen met een helpdesk, hoe communiceert de dienst met de gebruiker en zal de dienst voorlopig nog bestaan? GetOpenID.com sloot bijvoorbeeld in de zomer van 2011 de deuren: dat betekende voor de gebruikers dat ze hun accountgegevens kwijt waren. Ga dus voor zekerheid en betrouwbaarheid!

© PXimport

Er zijn tientallen OpenID-providers, maar zijn ze ook allemaal even betrouwbaar?

4. Live- accounts koppelen

Gebruikt u meerdere Windows Live- of Hotmail-accounts? Dan kunt u deze bundelen om effectiever gebruik te maken van de Windows Live-diensten. Het grote voordeel is dat u dan nooit meer hoeft te schakelen tussen uw profielen. Surf naar http://login.live.com. Als u inlogt met uw Live ID- of Hotmail-gegevens, verschijnt een accountoverzicht. Onderin het scherm vindt u Andere opties, met daarbij de link Gekoppelde ID's. Uw standaardaccount verschijnt hier in beeld, met daaronder de optie een gekoppelde ID toevoegen. Eerst dient u nogmaals uw eigen wachtwoord in te voeren, en daaronder het e-mailadres en het wachtwoord van het andere, te koppelen account. Klik nu op Koppelen. De gekoppelde accounts staan onder elkaar. Mocht u toch van koppeling af willen zien, dan kunt u met een klik op Loskoppelen het geheel weer ongedaan maken. Als u bijvoorbeeld in de Hotmail-postmap bent, kunt u schakelen naar de inbox van het andere mailadres door met de muis te klikken op de naam daarvan, die u rechtsboven in beeld ziet. In het menu dat dan verschijnt, kiest u het andere e-mailadres, waarna het andere Postvak In wordt geladen. Pas wel op: ook Windows Live Messenger schakelt mee, dus uw actieve chatberichten worden direct afgesloten.

© PXimport

Het koppelen van Windows Live accounts kan een effectievere werkomgeving opleveren.

5. Gestripte Google

Het handige aan een account van Google is dat u alle diensten kunt gebruiken met slechts één gebruikersnaam en wachtwoord. Sinds kort krijgt u bij het aanmaken van een Google-account ook standaard een profiel op het sociale netwerk Google+ meegeleverd. Maar wat als u slechts Google Docs wilt gebruiken en niet bent geïnteresseerd in een sociaal netwerk of de e-maildienst van Google? Er zijn verschillende mogelijkheden om Google+ te ontwijken. Via Google New Account kunt u een Google-account maken zonder dat u in het bezit komt van een profiel voor Gmail of Google+. Vul bij Uw huidige e-mailadres dus geen mogelijk Gmail-adres in, maar gewoon het adres van uw huidige e-mailprovider. Het wachtwoord moet uiteraard wel bij het nieuwe account horen. Een ander trucje is om de set-up van een account halverwege bruut af te breken. Surf daarvoor om te beginnen naar Google. Klik rechtsboven op Aanmelden en klik op Maak een nieuw account. Vul nu uw gegevens in.

© PXimport

Google zonder Gmail en Google+? Het kan!

Haal onderaan het venster het vinkje weg naast Google mag mijn accountgegevens gebruiken om +1's voor inhoud en advertenties op niet-Google-websites te personaliseren. Daarmee zorgt u voor iets meer veiligheid ten aanzien van uw persoonlijke gegevens. Ga akkoord met de servicevoorwaarden en klik op Volgende stap. In stap 2 wordt een profiel voor Google+ aangemeten. Daar moet u echter niet aan meewerken. Sluit de browser volledig af en start hem opnieuw. Ga nu naar Google, klik op Aanmelden en log in met het zojuist aangemaakte Google-account. U zult zien dat u niets met Gmail of Google+ hebt te maken, tot u op een van deze diensten klikt in de Google-menubalk. Per ongeluk toch al een profiel voor Google+ aangemaakt? Om het profiel te verwijderen, volgt u de volgende stappen. Als u aangemeld bent in bijvoorbeeld Gmail, klikt u op uw naam en kiest u Accountinstellingen. Onder het kopje Services (op het tabblad Accountoverzicht) kiest u Profiel en Google+ -functies verwijderen. Kies hier Google+-inhoud verwijderen. Zet een vinkje bij Vereist ter bevestiging van uw actie en sluit af met Geselecteerde services verwijderen. Uw Google-account blijft bewaard, zonder dat u nog een profiel hebt bij het sociale netwerk Google+.

© PXimport

De 'verplichte' toevoeging van Google+ aan uw account kan ongedaan worden gemaakt.

6. Facebook als veilig paspoort

Op veel sites kunt u inloggen met Facebook Connect. Het voordeel hiervan is dat u geen apart account hoeft aan te maken voor de bezochte website. Een groot nadeel van deze methode is echter dat veel privégegevens, zoals uw naam, adres en soms foto's, openbaar worden zodra u reageert op content die op de betreffende site staat. Wilt u Facebook gebruiken om in te loggen op websites, maar toch anoniem blijven? Verander dan uw profielnaam in een bijnaam, zonder dat u daardoor onvindbaar wordt. Ga in Facebook naar het pijltje naast Startpagina en kies Accountinstellingen. Klik naast uw naam op Bewerken. Zet naast Voornaam en Achternaam uw gewenste bijnaam en typ naast Alternatieve naam uw echte naam. Haal daarbij wel het vinkje weg bij Naam in profiel weergeven. Vul het wachtwoord van uw Facebook-account in en klik op Wijzigingen opslaan om de instellingen te bewaren. U bent nu onder uw eigen naam te vinden in de zoekmachine van Facebook, maar uw echte naam verschijnt niet meer in beeld wanneer u via Facebook inlogt op Spotify, weblogs of een nieuwspagina.

© PXimport

Als u uw echte naam verbergt, zorgt dat voor meer privacy zodra u inlogt via uw Facebook-account.

7. 'Uitloggen' met Facebook-profiel

Steeds als u op een website inlogt met uw Facebook-profiel wordt u gevraagd toestemming te geven om bepaalde gegevens van u te gebruiken. Denk hierbij aan het zichtbaar maken van uw naam voor andere sitebezoekers. Zodra dit toestemmingsvenster verschijnt en u op Toestaan klikt, blijft deze toestemming staan. Na verloop van tijd zijn uw gegevens bekend bij heel wat webpagina's. De genoemde toestemming kunt u echter intrekken in het instellingenmenu van Facebook. Klik op het pijltje naast de knop Startpagina en kies Privacyinstellingen. Naast Apps en websites kiest u voor Instellingen bewerken. Vervolgens verschijnt in beeld aan hoeveel websites, programma's en Facebook-apps u toestemming hebt verleend om uw profiel als account te gebruiken, met daarbij de datum waarop die toestemming is verleend. Klik nogmaals op Instellingen bewerken, nu naast het lijstje met namen. Klik naast de naam van de aan te passen dienst op Bewerken. U ziet nu precies welke gegevens van u zichtbaar zijn voor de betreffende dienst. Sommige onderdelen zijn verplicht (Toegang tot uw naam), maar andere niet (Altijd toegang geven tot mijn gegevens) en die kunt u vervolgens verwijderen. Met een klik op App verwijderen trekt u de toestemming in. Zodra u weer wilt inloggen op de betreffende site, moet u opnieuw toestemming verlenen.

© PXimport

Door u te laten inloggen met uw Facebook-account ontfutselen veel websites en softwaremakers persoonlijke informatie.

8. Lange Google- historie

Maakt u gebruik van veel Google-diensten? Dan bent u waarschijnlijk altijd ingelogd wanneer u een zoektocht via de Google-zoekmachine begint. Uw surfgeschiedenis wordt niet alleen bewaard in de browser, maar ook in uw online account. Het onderdeel waar u gedetailleerde informatie over uw Google-gebruik vindt, is goed verstopt. Om het te achterhalen, gaat u naar Google History en logt u in met uw Google-account. Vervolgens verschijnt het tabblad Hele geschiedenis, waarin al uw zoekinformatie staat. Vanuit de Google-zoekbalk kunt u zoeken in uw geschiedenis. Met de tabbladen links in beeld is de getoonde zoekgeschiedenis af te bakenen, bijvoorbeeld op video's of boeken, maar ook op producten waar u een prijsonderzoek naar hebt uitgevoerd. Klik op Trends, waar u alle statistieken over uw zoekgedrag vindt. Rechtsboven in beeld kunt u op Uw webgeschiedenis uitbreiden klikken als u uw surfhistorie voortaan wilt gebruiken bij zoekacties in de Google-zoekmachine. Het opslagsysteem kan niet worden uitgeschakeld, maar door op Onderbreken te klikken, stopt u het opslagproces voor uw huidige internetsessie. Desgewenst is de geschiedenis ook te wissen, via Alle webgeschiedenis verwijderen.

© PXimport

Bent u een vaste Google-gebruiker en eigenlijk altijd ingelogd? U zult schrikken van de omvang van de zoekhistorie die Google bewaart.

9. Registratie zonder spam

Niet alle websites waarbij u zich registreert gaan even vriendelijk om met uw e-mailadres. Het resultaat is dat uw mailbox kan worden bedolven onder een grote hoeveelheid spam. Met een 'fake'-registratieadres voorkomt u deze narigheid, terwijl u wel gebruik kunt maken van de betreffende website. Surf naar Mailinator. In het midden van de site krijgt u direct een tijdelijk mailadres voorgeschoteld. Gebruik dit adres wanneer u een account aanmaakt. Wanneer de website waarvoor u een account nodig heeft, per mail vraagt om een bevestiging van dat account, kunt u de inbox van uw 'fake'-mailadres bezoeken op de homepage van Mailinator. Vul onder Check your Inbox! de 'fake'-naam in, voor het @-logo. Als uw nepadres bijvoorbeeld ZanyStumpy@mailinator.com luidt, dan vult u ZanyStumpy in om in uw postvak te komen. Alle e-mail die is bestemd voor dit adres vindt u hier. Let op: iedereen die ditzelfde e-mailadres gebruikt kan bij uw mail komen, er is namelijk geen wachtwoord aan gekoppeld.

© PXimport

Mailinator biedt de mogelijkheid om snel een account voor een online dienst aan te maken, zonder het risico dat u een grote hoeveelheid spam in uw mailbox krijgt.

Online accounts verwijderen

Als u al meer dan tien jaar gebruikmaakt van internet hebt u waarschijnlijk een flinke hoeveelheid accounts aangemaakt bij websites en online diensten. Met een schone lei beginnen is niet eenvoudig, maar u kunt een poging wagen!.

Op AccountKiller vindt u een opsomming van honderden websites, met informatie over de manier waarop u er uw accounts kunt verwijderen. De pagina werkt met kleurcodes: een naam in een wit kader betekent dat een account vrij eenvoudig is te verwijderen. Een naam in het zwart geeft aan dat het onmogelijk is om uw account te wissen. Websites die uw account niet willen loslaten zijn bijvoorbeeld Skype, FOK! en de site van Free Record Shop. De enige manier om een account te verwijderen van een site op de zwarte lijst is door persoonlijk contact op te nemen met de helpdesk van de site, hoewel zelfs dat soms onmogelijk is.

Een andere methode om accounts te verwijderen, is door eenvoudigweg een zoekactie op Google te starten waarbij u uw eigen naam als zoekterm ingeeft, waarna u de sites uitpluist die bij de zoekresulaten worden getoond. Een soortgelijke zoekactie kunt u starten via websites als NameChk en 123people. Bij Namechk vult u gewoon een naam of gebruikersnaam in, waarna u direct ziet op welke websites deze naam wordt gebruikt. Zo kunt u er snel achterkomen of u ooit een account hebt aangemaakt bij diensten als Last.fm en DailyMotion. Op de site van 123people vult u gewoon uw naam in, u kiest vervolgens het land waarin u wilt zoeken (Nederland wordt daarbij ook ondersteund) en u klikt op Zoeken. U vindt vervolgens of uw naam is verbonden aan sociale netwerken en blogs, en u komt hem waarschijnlijk ook tegen omdat hij is opgenomen in een telefoonboek en in verschillende openbare documenten.

© PXimport

Met enig handwerk achterhaalt u zelf op welke websites u zoal bent geregistreerd, waarna u de bijbehorende accounts desgewenst kunt opheffen.

10. PayPal

Als u online gaat winkelen, komt u regelmatig de betaaldienst PayPal tegen. PayPal werkt als een soort afschermhoes die om uw bank en creditcardgegevens wordt getrokken. De verkoper krijgt daarbij niet uw persoonlijke gegevens te zien, maar alleen het PayPal-account dat aan uw eigen rekening is gekoppeld. Zo laat u geen gevoelige sporen achter tijdens een online betalingsprocedure. Om PayPal te gebruiken, surft u naar PayPal-Nederland. Klik op de knop Rekening openen. Nadat u op Aan de slag hebt geklikt, moet u uw gegevens invullen. Is dit eenmaal gedaan, dan vraagt PayPal of u uw bankrekening en/of creditcardnummer wilt koppelen aan PayPal. Een bankrekening voegt u toe door het nummer in te voeren, samen met de naam waarop het account staat. Binnen drie dagen worden twee bedragen ter waarde van een paar eurocent gestort. Ter controle moet u de bedragen van deze betalingen invoeren in uw PayPal-account.

© PXimport

Om een bankrekening te koppelen aan PayPal moet u enkele dagen geduld uitoefenen.

Zodra de ministortingen door PayPal zijn uitgevoerd, krijgt u een e-mail waarin staat dat u moet bevestigen dat de gebruikte bankrekening juist is. Dat doet u door in te loggen op de website van PayPal en in het rechtermenu op Bevestig uw bankrekening te klikken. Kijk op uw bankafschrift naar de twee gestorte bedragen, voer deze in en kies Verzenden. Hierna moet u akkoord gaan met de voorwaarden van PayPal en kunt u in het hoofdmenu via Mijn Rekening / Geld toevoegen een bedrag overmaken naar uw eigen PayPal-portemonnee. Het door u gestorte bedrag kunt u nu gebruiken voor betalingen in web-winkels. Om ook uw creditcard te koppelen, gaat u in het hoofdmenu naar Mijn rekening / Profiel en kiest u Creditcard toevoegen of verwijderen. Vul de exacte naam in die op uw kaart staat, kies het type creditcard en vul de gevraagde gegevens verder in. Sluit af met Toevoegen. Als u geen bankrekening maar een creditcard koppelt aan PayPal gebeurt dat direct, daarbij hoeft u dus niet een aantal dagen te wachten tot PayPal een testbedrag heeft overgemaakt.

© PXimport

Met PayPal hebt u altijd uw digitale portemonnee bij de hand, als u gaat webwinkelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten