Optimaal plezier met de webcam

Door: mark-swarts | 27 augustus 2010 09:11

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De webcam maakt een stormachtige ontwikkeling door. In steeds meer laptops en beeldschermen is een cam ingebouwd, en HD is tegenwoordig ook voor webcams de standaard. Wij leggen alles uit over dit 'computeroog' en zorgen ervoor dat u er optimaal plezier aan kunt beleven!

De webcam zoals die aan het begin van het vorige decennium populair werd, bestond uit een bol die ook wel werd aangeduid als 'een oog'. Wat de gebruiker ermee moest was helaas niet helemaal duidelijk. De in die tijd gangbare inbelverbinding was duur en bovenal traag, en daardoor ongeschikt voor lange videoconferenties en voor uitzendingen via een webcam. Hier kwam verandering in toen het grote publiek overstapte op een breedbandverbinding. Tegenwoordig is de webcam weer helemaal terug van weggeweest. Cams zijn al voor een paar tientjes te koop en zelfs de goedkoopste exemplaren bieden een behoorlijke kwaliteit. Waar moet u op letten bij de aanschaf van een cam?

01. Specificaties

Wanneer u tegenwoordig een laptop koopt, is er standaard al een kleine camera in het beeldscherm verwerkt. De kwaliteit van deze cam is over het algemeen behoorlijk. Het grote nadeel ervan is dat u de camera niet los kunt maken en altijd in een bepaalde kijkhoek voor het scherm moet zitten. Bij de aanschaf van een losse webcam moet u goed op de 'frame rate' letten, die het aantal beelden per seconde aangeeft dat de camera oppikt en uit kan zenden. Ga hierbij uit van minimaal 15 fps (frames per seconde) of 30 fps. Let daarnaast ook op de resolutie. Sommige fabrikanten spreken van een 1,3megapixel-camera, maar die resolutie geldt dan vaak alleen voor het gebruik van een fotoknop en niet voor videobeelden. Een resolutie van 640x480 is uitstekend om te kunnen 'beeldbellen' via een programma als Skype. Er zijn ook HD-camera's die een nog hogere resolutie hebben. Let wel op: om daadwerkelijk HD-scherpte te krijgen, hebt u een razendsnelle internetverbinding nodig!

Een webcam hoeft niet duur te zijn en is eenvoudig in gebruik.

02. Geluid

Moderne webcams beschikken vaak over een ingebouwde microfoon. Neem de specificatielijst van uw cam door, om te weten of dat ook bij uw apparaat zo is. Is dat niet het geval, dan kunt u een losse microfooon aanschaffen. Een laptop met ingebouwde webcam is vrijwel altijd voorzien van een microfoon. Helaas bevindt die zich vaak direct naast de speakers van de computer. Het gevolg is dat u bij videoconferenties een echo in het geluidssignaal waar kunt nemen, en dat kan zeer storend zijn. Koop in dat geval alsnog een losse microfoon, of gebruik een headset. Een losse webcam kan via de bijgeleverde software worden geïnstalleerd, maar vaak is dat niet nodig als het om een 'plug and play'-apparaat gaat. In dat geval kunt u direct aan de slag nadat u het snoertje op uw computer hebt aangesloten.

Een headset vormt een prima aanvulling op uw webcam.

03. Bellen

Nu u een webcam hebt, moet u de juiste software zien te vinden om er iets nuttigs mee te doen. Populaire programma's waarmee u via internet met andere mensen kunt communiceren zijn Skype, Oovoo en Windows Live Messenger. Met deze drie kunt u chatten, bestanden uitwisselen en een videoverbinding maken. Bij Oovoo kunt u zelfs via een website videobellen. We nemen hier Skype als voorbeeld. Surf naar Skype, klik op Download Skype en doorloop de installatiestappen. Nadat u het programma opent komt u in een wizard, waarin u een gebruikersnaam en een wachtwoord moet opgeven en de webcam wordt getest. Uw gebruikersnaam moet u onthouden. Wissel hem uit met familie of vrienden, zodat ze u aan hun contactenlijst kunnen toevoegen. Klik met de rechtermuisknop op een contactpersoon in uw eigen lijst en kies voor Videogesprek. Uw webcam wordt nu automatisch gestart en u kunt een videogesprek voeren. Dit onderdeel van Skype kan gratis worden gebruikt. Om te sms'en of naar mobiele en vaste lijnen te bellen, hebt u echter een zogenaamd 'Skype-tegoed' nodig.

Met Skype kunt u gratis onbeperkt bellen, terwijl uw gesprekspartner u ziet!

04. Afstellen

Merkt u dat het beeld van uw cam niet helemaal scherp is of dat het te weinig contrast heeft? Dan kunt u dit bijstellen. In Skype gaat u naar de taakbalk en klikt u op Extra, Instellingen, Video instellingen, Webcam instellingen. Hier kunt u bijvoorbeeld de helderheid, het contrast en de scherpte aanpassen. Het resultaat van uw instellingen ziet u live in het Skype-instellingenmenu. U kunt ook instellen van wie u de camerabeelden al dan niet automatisch wilt zien en ontvangen. In Windows Live Messenger gaat u naar Extra, Audio en video instellen en doorloopt u de stappen om geluid en beeld in orde te krijgen. Ook kunt u hier schuivers verstellen, om de instellingen van de camera zo precies mogelijk op uw wensen aan te laten sluiten.

Door de juiste schakelaars goed te zetten, verbetert u het beeld.

0 Reactie(s) op: Optimaal plezier met de webcam

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.