De webcam maakt een stormachtige ontwikkeling door. In steeds meer laptops en beeldschermen is een cam ingebouwd, en HD is tegenwoordig ook voor webcams de standaard. Wij leggen alles uit over dit 'computeroog' en zorgen ervoor dat u er optimaal plezier aan kunt beleven!

De webcam zoals die aan het begin van het vorige decennium populair werd, bestond uit een bol die ook wel werd aangeduid als 'een oog'. Wat de gebruiker ermee moest was helaas niet helemaal duidelijk. De in die tijd gangbare inbelverbinding was duur en bovenal traag, en daardoor ongeschikt voor lange videoconferenties en voor uitzendingen via een webcam. Hier kwam verandering in toen het grote publiek overstapte op een breedbandverbinding. Tegenwoordig is de webcam weer helemaal terug van weggeweest. Cams zijn al voor een paar tientjes te koop en zelfs de goedkoopste exemplaren bieden een behoorlijke kwaliteit. Waar moet u op letten bij de aanschaf van een cam?

01. Specificaties

Wanneer u tegenwoordig een laptop koopt, is er standaard al een kleine camera in het beeldscherm verwerkt. De kwaliteit van deze cam is over het algemeen behoorlijk. Het grote nadeel ervan is dat u de camera niet los kunt maken en altijd in een bepaalde kijkhoek voor het scherm moet zitten. Bij de aanschaf van een losse webcam moet u goed op de 'frame rate' letten, die het aantal beelden per seconde aangeeft dat de camera oppikt en uit kan zenden. Ga hierbij uit van minimaal 15 fps (frames per seconde) of 30 fps. Let daarnaast ook op de resolutie. Sommige fabrikanten spreken van een 1,3megapixel-camera, maar die resolutie geldt dan vaak alleen voor het gebruik van een fotoknop en niet voor videobeelden. Een resolutie van 640x480 is uitstekend om te kunnen 'beeldbellen' via een programma als Skype. Er zijn ook HD-camera's die een nog hogere resolutie hebben. Let wel op: om daadwerkelijk HD-scherpte te krijgen, hebt u een razendsnelle internetverbinding nodig!

© PXimport

Een webcam hoeft niet duur te zijn en is eenvoudig in gebruik.

02. Geluid

Moderne webcams beschikken vaak over een ingebouwde microfoon. Neem de specificatielijst van uw cam door, om te weten of dat ook bij uw apparaat zo is. Is dat niet het geval, dan kunt u een losse microfooon aanschaffen. Een laptop met ingebouwde webcam is vrijwel altijd voorzien van een microfoon. Helaas bevindt die zich vaak direct naast de speakers van de computer. Het gevolg is dat u bij videoconferenties een echo in het geluidssignaal waar kunt nemen, en dat kan zeer storend zijn. Koop in dat geval alsnog een losse microfoon, of gebruik een headset. Een losse webcam kan via de bijgeleverde software worden geïnstalleerd, maar vaak is dat niet nodig als het om een 'plug and play'-apparaat gaat. In dat geval kunt u direct aan de slag nadat u het snoertje op uw computer hebt aangesloten.

© PXimport

Een headset vormt een prima aanvulling op uw webcam.

03. Bellen

Nu u een webcam hebt, moet u de juiste software zien te vinden om er iets nuttigs mee te doen. Populaire programma's waarmee u via internet met andere mensen kunt communiceren zijn Skype, Oovoo en Windows Live Messenger. Met deze drie kunt u chatten, bestanden uitwisselen en een videoverbinding maken. Bij Oovoo kunt u zelfs via een website videobellen. We nemen hier Skype als voorbeeld. Surf naar Skype, klik op Download Skype en doorloop de installatiestappen. Nadat u het programma opent komt u in een wizard, waarin u een gebruikersnaam en een wachtwoord moet opgeven en de webcam wordt getest. Uw gebruikersnaam moet u onthouden. Wissel hem uit met familie of vrienden, zodat ze u aan hun contactenlijst kunnen toevoegen. Klik met de rechtermuisknop op een contactpersoon in uw eigen lijst en kies voor Videogesprek. Uw webcam wordt nu automatisch gestart en u kunt een videogesprek voeren. Dit onderdeel van Skype kan gratis worden gebruikt. Om te sms'en of naar mobiele en vaste lijnen te bellen, hebt u echter een zogenaamd 'Skype-tegoed' nodig.

© PXimport

Met Skype kunt u gratis onbeperkt bellen, terwijl uw gesprekspartner u ziet!

04. Afstellen

Merkt u dat het beeld van uw cam niet helemaal scherp is of dat het te weinig contrast heeft? Dan kunt u dit bijstellen. In Skype gaat u naar de taakbalk en klikt u op Extra, Instellingen, Video instellingen, Webcam instellingen. Hier kunt u bijvoorbeeld de helderheid, het contrast en de scherpte aanpassen. Het resultaat van uw instellingen ziet u live in het Skype-instellingenmenu. U kunt ook instellen van wie u de camerabeelden al dan niet automatisch wilt zien en ontvangen. In Windows Live Messenger gaat u naar Extra, Audio en video instellen en doorloopt u de stappen om geluid en beeld in orde te krijgen. Ook kunt u hier schuivers verstellen, om de instellingen van de camera zo precies mogelijk op uw wensen aan te laten sluiten.

© PXimport

Door de juiste schakelaars goed te zetten, verbetert u het beeld.

05. ManyCam

Bij de duurdere webcams krijgt u vaak software geleverd waarmee u het beeld kunt verfraaien, bijvoorbeeld door digitale, meebewegende maskers op uw gezicht te plakken terwijl u met Skype bezig bent. Gelukkig bestaat er ook een uitstekend gratis alternatief. ManyCam is na installatie terug te vinden in het Systeemvak, naast het Windows-klokje. Als u dubbelklikt op het webcam-icoontje, verschijnt het optiemenu. Klik op het tabblad Sources (bronnen) en kies onder Cameras de juiste naam. U ziet uzelf nu in beeld. Ga naar Effects en speel eens met alle opties, zoals het opzetten van een hoed of een zonnebril, of voeg de datum en de tijd toe aan uw beeld. Alle effecten bewegen mee met het beeld van uw lichaam en het resultaat is verrassend. Wanneer u tevreden bent, klikt u op Close. ManyCam sluit daardoor niet af, maar wordt geminimaliseerd. Als u nu iemand 'belt' via Skype, worden de effecten direct toegepast op uw scherm. U kunt - ook tijdens een Skype-sessie! - alle instellingen aanpassen door ManyCam opnieuw te openen via het Systeemvak.

© PXimport

ManyCam biedt verschillende mogelijkheden om uw webcambeeld op een lollige manier op te vrolijken.

06. Beveiliging

Naast de vingerafdruk als beveiligingsmiddel voor het openen van uw Windows-computer, kunt u tegenwoordig ook kiezen voor webcambeveiliging. KeyLemon zorgt ervoor dat uw gezicht daarbij als het wachtwoord voor uw pc kan fungeren. Op Keylemon kunt u een probeerversie downloaden die u dertig dagen gratis mag gebruiken. Mocht het programma bevallen, dan kunt u de software voor 13 euro aanschaffen. KeyLemon nestelt zich in het opstartscherm van Windows, op dezelfde plaats als waar u normaal een wachtwoord kunt intypen om toegang tot uw systeem te krijgen. Eenmaal geïnstalleerd dient u uw hoofd 'in te stellen'. Ga daarvoor naar Control Center en klik op het tabblad General, waar u een wizard vindt. Volg nu de stappen op het scherm. Zo wordt u gevraagd om uw hoofd en schouders in een bepaalde houding te zetten, die dan voortaan als standaard voor uw persoon wordt beschouwd. Let op: draag geen bijzondere kleren en onderga de volgende dag geen uitbreide knipbeurt bij de kapper. De software kan u dan namelijk voor iemand anders aanzien!

© PXimport

Zorg ervoor dat uw uiterlijk niet drastisch verandert, als u uw hoofd als wachtwoord voor de pc hebt ingesteld!

07. Yawcam (1)

Met het gratis Yawcam (kies Download) haalt u een zeer eenvoudig ogend, maar effectief programma in huis. Met Yawcam kunt u uw webcam live via internet aanzetten, zodat u altijd en overal ter wereld kunt zien hoe uw planten erbij staan. Maar u kunt het programma ook als bewegingsdetector gebruiken, zodat de camera pas gaat draaien wanneer er iets voor de lens verschijnt. Dat kan uw ontsnapte parkiet zijn, maar ook ongewenste computergebruikers, bijvoorbeeld de buurman die u altijd vertrouwde. Yawcam is standaard Engelstalig, maar op de bijbehorende website kan een bestand worden gedownload waar de installatie-instructies in het Nederlands in staan beschreven. Na installatie ziet u in Yawcam een aantal opties: Bestand (beelden naar computer), FTP (naar uw server), http (cambeelden op een door Yawcam gemaakte, persoonlijke pagina), Stream (zie http, maar dan als bewegende beelden) en Motion (start met beeldopname bij beweging), met daarnaast een aan/uit-knop. In de volgende tips gaan we hier verder op in.

© PXimport

Yawcam ziet er niet uit als een erg spannend programma, maar dat is het wel!

Veiligheid

Risico's van het cammen

Werken met een webcam is erg leuk. Vroeger dachten we bij de term 'beeldbellen' aan iets uit sciencefiction-films, maar tegenwoordig zijn er meer dan 20 miljoen actieve Skype-gebruikers, om nog te zwijgen over het aantal Messenger-fans. Helaas kent het 'webcammen' ook een aantal gevaren. U kunt weliswaar zien met wie u chat, en of dat leuke 20-jarige meisje geen 60-jarige man is, maar u kunt ook zaken in beeld krijgen die u liever niet aanschouwt. Met name bij een site als Chatroulette (zie kader Chatroulette) betaat dat risico. Deze site koppelt u aan een willekeurige andere persoon met een cam, waardoor seksueel getinte beelden uw koffiepauze kunnen verstoren. Een ander risico dat u loopt tijdens het 'cammen', is dat iemand een virus verstuurt. Zo is verschillende malen in het nieuws geweest dat kinderlokkers virussen naar jongens en meisjes verzenden om daarmee controle over webcams te krijgen, zonder dat iemand dat in de gaten heeft. Het is wellicht een overbodig advies, maar beveilig uw computer altijd met goede antivirussoftware, en houd deze software up-to-date. De overheid is de laatste tijd actief in de weer met campagnes om u bewust te maken van de genoemde gevaren. Op Nederlandveilig vindt u hier meer informatie over.

 

© PXimport

Pas op voor virussen en andere kwaadaardige software.

08. Yawcam (2)

Op de taakbalk van Yawcam gaat u naar Instellingen, Instellingen wijzigen. Bij het tabblad Http en Stream kunt u de kwaliteit van de uitgezonden beelden aanpassen. Daarnaast vindt u hier het poortnummer dat uw router gebruikt om het signaal naar internet door te geven. Hoe u dit kunt instellen, is afhankelijk van het merk en type router dat u hebt. Een handleiding vindt u op Portforward, een site die voor elk apparaat uitleg geeft. In het http-scherm ziet u een url staan. Let op, deze url is er alleen voor intern gebruik, hij is dus enkel toegankelijk voor gebruikers binnen uw eigen netwerk. De externe url, die bereikbaar is vanaf internet, vindt u door in het tabblad Connection naar What's my URL? te gaan. In dit menu kunt u ook de verbinding testen. In het instellingenmenu kan verder nog een opnameschema worden aangemaakt, via Scheduler.

© PXimport

Door de http-schakelaar aan te zetten, bent u zichtbaar op internet.

09. Yawcam (3)

Om uw camera automatisch bewegende beelden op te laten nemen wanneer u weg bent, moet u er eerst voor zorgen dat alles naar behoren werkt. Ga naar Venster, te vinden op de taakbalk van Yawcam, en kies Motion detection. Als u nu beweegt, ziet u uzelf blauw worden in beeld, en u ziet een rode balk die uitslaat. Door vervolgens op Enable (activeren) te klikken, wordt bij elke blauwe waas een foto gemaakt die wordt opgeslagen. In het tabblad Actions stelt u de locatie in waar deze beelden terechtkomen. Daarbij kunt u aangeven of u wilt dat de beelden worden opgeslagen op de computer (Save file) of dat ze eens in de zoveel seconden naar uw e-mailadres worden gestuurd. Die laatste optie is uiteraard zinvol als u niet thuis bent en toch wilt zien of en wanneer er iemand achter uw pc kruipt. Via het Settings-menu van iedere actie kunt u allerlei zaken specificeren, zoals uw e-mailadres, of het geluid dat moet worden afgespeeld als er beweging wordt gedetecteerd.

© PXimport

Met een bewegingsdetector kunt u ongewenst bezoek betrappen.

Chatroulette

Tombola met webcammers

Een chatsite die de laatste tijd regelmatig het nieuws heeft gehaald is Chatroulette. Chatroulette bevat een online applicatie die ervoor zorgt dat u wordt gekoppeld aan willekeurige andere gebruikers van deze site. Het werkt als volgt: u surft naar Chatroulette en klikt op Toestaan in het schermpje dat vraagt of u toegang wilt verlenen aan uw webcam en microfoon. Wanneer u op Weigeren klikt kunt u de site niet gebruiken. Vervolgens klikt u op New Game. U wordt nu verbonden met iemand die ook gebruikmaakt van de site. Het is mogelijk om alleen te chatten, om beeld te tonen, om te praten of om alle drie de opties te combineren. De site is pas sinds een jaar in de lucht en hij is ontwikkeld door een Russische student. Nadat Amerikaanse media erover berichtten, nam de hoeveelheid bezoekers enorm toe. Omdat de site zonder registratie kan worden gebruikt, kan iedereen zonder restricties aan anderen worden verbonden en mensen kunnen daarbij alles laten zien wat ze willen. Schrik dus niet van de seksueel getinte beelden waar sommige gebruikers u ineens op 'trakteren'. Vervelende beelden kunt in Chatroulette direct wegklikken door op Next of F9 te drukken. Gelukkig komt u via deze site ook veel 'gewoon leuke' mensen tegen. Ter inspiratie kunt u eens een kijkje nemen op YouTube, om er filmpjes te zoeken over leuke momenten die zijn vastgelegd tijdens het Chatrouletten. Overigens is Chatroulette ook in combinatie met het programma ManyCam uit Tip 5 te gebruiken. Zet daarbij vooraf een digitale hoed op, en start Chatroulette pas daarna op.

 

© PXimport

Ook ManyCam kan worden gebruikt op Chatroulette!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten