Soms zit u urenlang achter de computer. Met een snelle computer en een goede bureaustoel lijken de voorwaarden voor comfortabel computergebruik te zijn vervuld. Maar hoe is het gesteld met het beeld op uw scherm? Met een goed afgestelde monitor en een aangepast Bureaublad werkt u sneller en prettiger!

Windows-versies

De meeste tips in dit artikel zijn gebaseerd op de mogelijkheden die Windows 7 biedt. In sommige gevallen kunt u er echter ook mee aan de slag als u een oudere versie van het besturingssysteem hebt geïnstalleerd.

1. Kalibreren

Volgens experts is het onmogelijk om middels software een beeldscherm goed te kaliberen (af te stellen). Dat mag misschien waar zijn, maar kalibratiesoftware brengt u wel op het goede spoor. Hij toont u de juiste kleur en helderheid en het beste contrast. In Windows is software geïntegreerd waarmee u direct aan de slag kunt. Ga naar Start, Configuratiescherm, Hardware en geluiden, Beeldscherm en kies Kleuren kalibreren. Om toegang hiertoe te krijgen moet u aangemeld zijn als administrator. De eerste stap in het kalibratieproces bestaat eruit dat u de gammawaarde - die de hoeveelheid uitgestraald licht aangeeft - afstelt. Verschuif de regelaar tot u geen puntjes meer ziet, en kies Volgende. Doorloop op dezelfde manier de overige stappen. Daarbij moet u de knoppen van uw beeldscherm gebruiken om het contrast aan te passen. Pak desnoods de handleiding van uw scherm erbij, om instructies hiervoor te lezen. Vergelijk de configuratie door op Vorige kalibratie en Huidige kalibratie te klikken. Als het goed is, ziet u hier duidelijk verschil tussen. Sluit af met Voltooien.

© PXimport

Door uw beeldscherm af te stellen, zult u alles veel beter zien.

2. Letters afstellen

In het menu Beeldscherm (in het Configuratiescherm) vindt u ClearType-tekst aanpassen. Als u ooit wel eens een ogentest bij de opticien hebt gedaan, weet u dat alle letters zo helder mogelijk leesbaar moeten zijn. Met deze wizard worden niet uw brilglazen, maar de letters op de monitor afgesteld. Het is de bedoeling dat u bij elke stap de tekst aanklikt die u het beste lijkt. Dit hoeft niet per definitie de scherpste of dikste tekst te zijn: het gaat erom wat u het prettigst vindt lezen. Het is aan te raden om ieder vakje even aan te klikken. De blauwe selectielijnen kunnen namelijk invloed hebben op uw tekstbeleving. Na het doorlopen van de vier stappen klikt u op Voltooien. De instellingen worden opgeslagen en direct toegepast op uw scherm.

© PXimport

De lettertest zorgt voor een betere weergave van tekst op het scherm.

3. Helderheid

Niet alleen de knoppen op uw beeldscherm hebben invloed op de helderheid en het contrast. Ook het energiebeheer van Windows grijpt er op in, en vaak doet dat uw beeld geen goed. In het Configuratiescherm kiest u Systeem en beveiliging, Energiebeheer. Standaard is hier een aantal energiebeheerschema's opgesteld: Gebalanceerd, Hoge prestaties en Energiebesparing. Door achter een van deze schema's op De schema-instellingen wijzigen te klikken kunt u een eigen schema maken. ­U moet daarbij beslissen of u wilt inboeten op prestaties. Bij een laptop is het vaak belangrijk dat u zo lang mogelijk kunt doorwerken op één acculading. Kies in dat geval naast Het beeldscherm dimmen voor een klein aantal minuten, bijvoorbeeld 5. De helderheid past u aan via de schuifregelaar. Bij normaal gebruik moet u deze regelaar redelijk hoog zetten, maar ook weer niet té hoog, omdat u dan last van uw ogen kunt krijgen. Kies vervolgens Geavanceerde instellingen wijzigen. Hier kunt u stap voor stap uw wensen invullen, bijvoorbeeld voor gedimde helderheid als u op accustroom werkt.

© PXimport

De interne instellingen en schema's kunt u volledig op maat aanpassen.

4. Kleurenthema's

Kleuren hebben ongemerkt invloed op uw humeur en op uw ogen. Het standaardblauw van Windows is niet ieders favoriete kleur, maar gelukkig kunt u deze kleur eenvoudig aanpassen. Klik met de rechtermuisknop op het Bureaublad en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. U ziet nu een aantal standaardthema's, die iedere een eigen kleur en achtergrond hebben. Via Meer thema's van internet downloaden komt u terecht op een website van Microsoft, waar u tientallen thema's gratis kunt downloaden. Het gaat wellicht iets te ver om alle Windows-onderdelen in Delfts blauw te gieten. Klik daarom voor een subtiele kleurwijziging op Vensterkleur. Als u nu op een kleur klikt, is het gevolg direct zichtbaar. Haal eventueel het vinkje weg naast Transparantie inschakelen, als u een rustiger omgeving wilt krijgen. Schuif met de regelaar tot de kleur fel genoeg is. Via de regel Geavanceerde instellingen voor vormgeving kan ieder detail worden gewijzigd. Klik onder Item bijvoorbeeld op Hyperlink, om zo de standaardkleur te veranderen van blauw in rood of groen. Bevestig het geheel door op Wijzigingen opslaan te klikken.

© PXimport

Een kleurenschema is er niet alleen voor de sier, het brengt ook rust.

5. Taakbalk verplaatsen

U hebt vast weleens opgemerkt dat de taakbalk kan worden verplaatst. Het nut hiervan is heel simpel: door deze balk naar links of rechts te slepen, maakt u meer verticale ruimte vrij. Als u even nagaat hoe elk programma eruitziet, zult u merken dat u veel moet scrollen om alle informatie in beeld te krijgen. Zeker voor breedbeeldgebruikers is het bijna noodzakelijk om de Taakbalk te verplaatsen. De Windows 7-taakbalk is redelijk fors en hij kan op een 17 inch groot laptopscherm al snel twee tot drie centimeter ruimte opslokken. Klik met rechts op een vrije plek op de taakbalk en kies Eigenschappen. Klik naast Locatie van Taakbalk op het scherm en kies, afhankelijk van uw voorkeur, Rechts of Links. De startknop wordt nu verplaatst naar de bovenhoek en de pictogrammen komen daaronder te staan. Zorg dat de optie Taakbalk knoppen op Combineren staat, zodat één programma met meer venster op één plek blijft staan. Zet daarnaast een vinkje bij Taakbalk automatisch verbergen. Als u de muis naar de zijkant scrollt, komt de balk weer tevoorschijn. Sluit af met OK.

© PXimport

Door de taakbalk te verplaatsen, maakt u meer ruimte vrij op uw scherm.

6. Startbalk

Op de taakbalk kunt u ruim tien programma's 'vastpinnen'. U zet daarbij als het ware een pictogram op de balk in plaats van op het bureaublad. Dit bespaart ruimte op het blad en het werkt sneller. Doorgaans gebruikt u op een dag niet meer dan vijf programma's, en het kan handig zijn om die programma's bij elkaar op één locatie te zetten. Ga naar het pictogram van een programma, klik met rechts en kies Aan de taakbalk vastmaken. Het icoontje van het programma verschijnt nu onder de Start-knop. Door het naar boven of naar onder te verslepen, geeft u een voorkeurslocatie aan. Doe dit voor bijvoorbeeld de browser, uw documenten, een muziekspeler, e-mailsoftware en de tekstverwerker. Zodra u een programma start dat niet tussen de vastgemaakte icoontjes staat, wordt het eronder geplaatst en volgt er een nieuwe taakbalk, die kan worden bereikt via een pijltje dat naar rechts wijst, onderaan de taakbalk.

© PXimport

De taakbalk kan worden gebruikt als een soort grote snelkoppeling!

7. Systeemvak invullen

Het systeemvak, te vinden naast het Windows-klokje, herbergt een grote hoeveelheid applicaties die op de achtergrond meedraaien. Sommige ervan gebruikt u regelmatig en het is niet echt handig dat ze zijn verscholen achter het witte pijltje. Klik op dit systeempijltje, kies Aanpassen in het venstertje dat verschijnt en geef aan hoe applicaties zich in het systeemvak moeten gedragen. Zo hoeft u niet voortdurend te zien hoe Outlook erbij staat, maar u wilt wellicht wel graag een melding als er een e-mailbericht binnenkomt. Klik naast de naam van het programma op het menu en kies Alleen meldingen weergeven. U kunt ook het pictogram en de bijbehorende meldingen verbergen - of ze juist tonen. Zorg dat er niet meer dan zes pictogrammen aanwezig zijn, zodat u genoeg ruimte overlaat voor de taakbalk-actie uit tip 6. Hierna kiest u Systeempictogrammen in- of uitschakelen. Hier zou u bijvoorbeeld de klok uit kunnen zetten (omdat u al een klok als gadget op het bureaublad heeft, of omdat er een fysieke klok boven uw werkplek hangt).

© PXimport

Door bepaalde systeempictogrammen weg te laten, krijgt u meer ruimte op uw scherm.

8. Map op taakbalk

De taakbalk biedt eindeloos veel mogelijkheden. Een nuttige aanvulling op tip 6 is dat u ook veelgebruikte mappen aan de taakbalk kunt hangen, bijvoorbeeld in een werkmap die twee submappen boven zich heeft staan. Dat scheelt heel wat klikwerk. Maak allereerst een snelkoppeling van een map, door met de rechtermuisknop op de bronmap te klikken en Snelkoppeling maken te kiezen. Deze koppeling wordt onder de map geplaatst. Rechtsklik erop en kies Eigenschappen. Zet voor het commando Doel de tekst explorer.exe, met een spatie na .exe. Kies bij Uitvoeren voor Gemaximaliseerd venster en klik op Ander pictogram om een speciaal logo in te stellen. Sluit af met OK. Sleep nu de snelkoppeling naar de taakbalk en laat hem los bij het bericht Vastkoppelen aan taakbalk.

© PXimport

Ook uw persoonlijke mappen zet u snel en eenvoudig op de balk!

9. Sneltoets en map

Om het werkproces nog sneller te laten verlopen, kunt u sneltoetsen aan mappen en programma's verbinden. Het enige dat u moet doen, is een snelkoppeling maken. Klik daar met rechts op en kies Eigenschappen. Plaats de muis achter Sneltoets en toets een code in, bijvoorbeeld Ctrl+Alt+W voor een werkmap. Door de W van 'Werk' in de toetscombinatie op te nemen, onthoudt u de combinatie gemakkelijker. Klik vervolgens op OK. Een nadeel is wel dat u de snelkoppeling ergens zult moeten plaatsen: een sneltoets kan niet direct op een programma worden toegepast. Maak in Mijn documenten bijvoorbeeld een mapje aan waarin u de snelkoppelingen plaatst. Zo blijven ze uit het zicht op het bureaublad. De maplocatie hoeft u voortaan ook niet meer te onthouden.

© PXimport

Door sneltoetsen te gebruiken, vermijdt u dat er veel pictogrammen op uw scherm staan.

10. Beeldscherm verticaal

Als u een groot breedbeeldscherm hebt, is het mogelijk dat u het kunt kantelen. In plaats van een horizontaal breedbeeld krijgt u dan een langwerpig beeld. Windows kan meedraaien, maar dat moet u wel even instellen. Ga hiervoor naar Start, Configuratiescherm, Hardware en geluiden, Beeldscherm. Kies aan de linkerkant de optie Beeldscherminstellingen wijzigen. Hier kunt u niet alleen de resolutie aanpassen, maar ook de schermstand. Klik op het uitrolmenu en kies Staand. De optie Gespiegeld is vooral zinvol als u met een beamer werkt. Klik op Toepassen om de werking te testen. Met een verticaal beeld kunt u websites in volledig ornaat bekijken. Het is met name een handige functie als u meerdere schermen hebt aangesloten.

© PXimport

Een breedbeeldscherm kan worden gekanteld, voor een betere weergave van websites.

Ergonomie

Als u achter uw beeldscherm zit, zijn uw houding en de positie van het beeldscherm erg belangrijk. Een paar ergonomische tips waarmee u rugklachten en andere fysieke problemen kunt voorkomen:

 

1. Zit rechtop op uw bureaustoel, met beide benen op de grond en de schouders naar achteren. Plaats vervolgens het toetsenbord bij uw handen.

 

2. Stel de hoogte van uw beeldscherm in. Idealiter staat de

bovenste rand van het scherm op dezelfde hoogte als uw ogen. Hebt u geen verstelbaar scherm? Plaats het dan op een kastje of op een aantal stevige boeken. U voorkomt er stijve schouders en een stijve nek mee, en u kunt uw ogen geconcentreerder gebruiken als de inkijkhoek goed is.

 

3. Laat zonlicht of lampen niet direct op het beeldscherm vallen. Uw ogen knijpen daardoor samen, waardoor ze sneller moe worden en u bovendien minder op het scherm ziet. De omgeving moet altijd net iets donkerder zijn dan het scherm. Een volledig verduisterde kamer is echter ook niet goed.

 

4. Stel het scherm goed af door het te kalibreren. Wanneer het scherm onnodig donker is, verliest het beeld veel details. Deze tip is met name van belang als u foto's wilt bekijken.

 

5. Breng een trillende, oude beeldbuismonitor direct naar het gemeentelijk inzamelpunt voor elektronisch afval. Oudere monitoren geven na verloop van tijd vaak lichte trillingen weer. De eerste tips uit dit kader willen dan niet meer helpen: u zult een nieuw beeldscherm moeten aanschaffen. Een rustig beeld zorgt ervoor dat u langer achter uw pc kunt zitten, zonder vermoeid te raken.

11. Beeldscherm delen

Er zijn verschillende constructies te bedenken waarbij een beeldscherm met iemand anders wordt gedeeld via internet. Bij de eenvoudigste methode wordt gebruikgemaakt van Skype. Als u de laatste versie van dit programma hebt geïnstalleerd, kunt u niet alleen eenvoudig (beeld)bellen met een persoon, maar ook laten zien wat u bedoelt bij het uitleggen van computerinstructies. Klik op een contactpersoon uit uw Skype-lijst. Kies Beeldscherm delen en geef vervolgens aan of u het gehele beeldscherm wilt delen, of slechts een selectie. Als u kiest voor het delen van een selectie, moet u het verschenen kader vergroten of verkleinen en vervolgens naar het te delen gebied verslepen. Kies vervolgens Delen starten. Let op: vanaf dit moment ziet de andere persoon alles wat u deelt en wat u doet. Het gaat hierbij niet om een screenshot, maar om een live-verbinding met uw beeldscherm. Tegelijkertijd bent u met de andere persoon aan het bellen, u kunt dus met hem of haar praten. Anders dan de 'telefoon' wordt de webcam wel uitgeschakeld terwijl u het beeldscherm deelt.

© PXimport

Uw scherm kan eenvoudig live worden gedeeld via een Skype-verbinding.

12. Muissnelheid

Of u nu een gewone standaardmuis gebruikt of een hypermoderne met gewichtjes en extra knoppen: op het scherm blijft de cursor er hetzelfde uitzien. Hier kunt u iets aan doen. Ga naar Start, Configuratiescherm, Hardware en geluiden, Muis. Afhankelijk van de geïnstalleerde muis krijgt u een aantal basistabbladen en extra merkgeoriënteerde bladen. Kies Aanwijzers en voeg de door u gewenste aanpassingen door. U kunt de muisaanwijzer extra groot of zwart maken. Via Bladeren haalt u een eigen aanwijzer op uit een aan te geven map. Verder kunt u op internet talloze muisschema's downloaden. Bij het tabblad Opties voor de aanwijzer kan de snelheid worden aangepast. Bent u de muis regelmatig 'kwijt' op uw scherm? Zet dan een vinkje bij Locatie, in het kader Zichtbaarheid. Als u vervolgens op de Ctrl-toets drukt, krijgt u te zien waar uw muis zich bevindt.

© PXimport

De muisaanwijzer is voortdurend in beeld tijdens het computeren. Het kan dus geen kwaad om hem aan uw voorkeuren aan te passen!

13. Gadgets

Zoals we eerder in dit artikel hebben uitgelegd, kunt u de allerbelangrijkste programma's (die u dagelijks gebruikt) vastzetten op de taakbalk. Verwijder de pictogrammen op het bureaublad die u nooit gebruikt (of deïnstalleer de betreffende programma's) en plaats hier alleen nog snelkoppelingen naar programma's die u regelmatig - maar niet dagelijks - toepast. Denk bijvoorbeeld aan de prullenbak, Windows Media Center of games. Gebruik de overgebleven ruimte voor zinvolle gadgets. Een klok is bijvoorbeeld overbodig, want die staat al in het systeemvak. Klik met rechts op het bureaublad, kies Gadgets en klik op Meer gadgets downloaden. In ons voorbeeld hierboven is gekozen voor een gadget voor Office waarmee alle laatst gebruikte bestanden zichtbaar zijn, en daarnaast voor het weerbericht, televisiezenders, controleknoppen voor Winamp en Skype en een Outlook-gadget waarmee mailberichten, de kalender en de 'to-do'-lijst worden getoond. Dergelijke gadgets zorgen ervoor dat u minder programma's hoeft te openen, en dat kan handig zijn. In Windows Gallery zijn nog veel meer gadgets te vinden.

© PXimport

U hoeft uw bureaublad nauwelijks meer te verlaten, want vanaf daar regelt u alles direct!

14. Schermbeveiliging

Schermbeveiliging werd vroeger gebruikt om te voorkomen dat het beeldscherm zou inbranden. De oude beeldbuismonitoren (crt's) konden niet goed tegen stilstaande beelden, maar dit probleem speelt bij de huidige beeldschermen geen rol meer. U kunt de schermbeveiliging echter nog steeds gebruiken. Uiteraard ziet het er leuk uit wanneer u een paar vissen over het beeld laat zwemmen, maar het wordt interessanter wanneer u een screen saver installeert die nut heeft, zoals World News screen saver. Nadat u de software hebt gedownload en geïnstalleerd, komt u in het instellingenmenu van World News terecht. Hier kunt u bij het tabblad Channels rss-feeds instellen van uw favoriete nieuwsbronnen. Daarnaast kan er ook nog achtergrondmuziek worden toegevoegd.

© PXimport

Het laatste nieuws lezen als u uw werkzaamheden even pauzeert: screen savers kunnen nuttig zijn!

Internet integreren

Het is heel eenvoudig om uw toegang tot internet te integreren in de taakbalk. Rechtsklik hiervoor op de taakbalk, kies Werkbalken en selecteer Adres en/of Koppelingen. Door in de adresbalk een url in te tikken en op Enter te drukken, wordt de betreffende site of interne locatie geopend. U kunt ook een koppeling of favoriet maken om op het bureaublad te plaatsen. Klik met de rechtermuisknop op een leeg stuk en kies Nieuw, Snelkoppeling. In plaats van op Bladeren te klikken, vult u nu de url van een website in, bijvoorbeeld van de bank waarbij u internetbankiert. Geef deze koppeling vervolgens een naam, bijvoorbeeld 'Internetbankieren' en sluit af met Voltooien. Om de zojuist gemaakte knop meer kracht te geven kunt u er een eigen pictogram voor maken. Met IcoFX haalt u een gratis en erg uitgebreid programma in huis waarmee u eenvoudig een icoontje aan kunt maken. Zoek via Google Afbeeldingen eerst naar een pictogram of logo. Voor Facebook zou de zoekopdracht bijvoorbeeld facebook icon kunnen luiden Kies een scherpe plaat uit en sla hem op, op uw computer. Open IcoFX, navigeer naar de afbeelding en dubbelklik erop. Geef de afmeting aan (48 x 48 is normaal) en sla hem op (File, Save as). Ga nu naar de snelkoppeling op het bureaublad, kies Eigenschappen en blader bij Ander pictogram naar het zojuist gemaakte pictogram. Sla op en bekijk het resultaat!

 

© PXimport

Een pictogram is zo gemaakt!

15. USB-ingangen

Veel beeldschermen, voornamelijk de schermen die op de zakelijke gebruiker zijn gericht, herbergen twee of meer usb-ingangen. Als uw monitor hierover beschikt, is het goed om er optimaal gebruik van te maken. Sluit bijvoorbeeld uw toetsenbord en muis aan op het scherm, wanneer de kast te ver weg staat. Ook voor het aansluiten van mp3-spelers zijn usb-ingangen op het scherm ideaal. Wilt u liever geen sticks en snoeren aan het scherm hangen? Denk dan eens na over een usb-hub. Dat is een stekkerdoos voor usb-ingangen. Veel hubs zijn voorzien van een fraai of opmerkelijk uiterlijk, en er is er altijd wel een te vinden die niet misstaat op uw werkplek. Sluit het snoertje aan op de usb-ingang van het scherm en leid het via de monitorstandaard naar de voorkant van uw bureau.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten