Optimaliseer uw scherm

Door: mark-swarts | 17 november 2010 16:47

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Soms zit u urenlang achter de computer. Met een snelle computer en een goede bureaustoel lijken de voorwaarden voor comfortabel computergebruik te zijn vervuld. Maar hoe is het gesteld met het beeld op uw scherm? Met een goed afgestelde monitor en een aangepast Bureaublad werkt u sneller en prettiger!

Windows-versies

De meeste tips in dit artikel zijn gebaseerd op de mogelijkheden die Windows 7 biedt. In sommige gevallen kunt u er echter ook mee aan de slag als u een oudere versie van het besturingssysteem hebt geïnstalleerd.

1. Kalibreren

Volgens experts is het onmogelijk om middels software een beeldscherm goed te kaliberen (af te stellen). Dat mag misschien waar zijn, maar kalibratiesoftware brengt u wel op het goede spoor. Hij toont u de juiste kleur en helderheid en het beste contrast. In Windows is software geïntegreerd waarmee u direct aan de slag kunt. Ga naar Start, Configuratiescherm, Hardware en geluiden, Beeldscherm en kies Kleuren kalibreren. Om toegang hiertoe te krijgen moet u aangemeld zijn als administrator. De eerste stap in het kalibratieproces bestaat eruit dat u de gammawaarde - die de hoeveelheid uitgestraald licht aangeeft - afstelt. Verschuif de regelaar tot u geen puntjes meer ziet, en kies Volgende. Doorloop op dezelfde manier de overige stappen. Daarbij moet u de knoppen van uw beeldscherm gebruiken om het contrast aan te passen. Pak desnoods de handleiding van uw scherm erbij, om instructies hiervoor te lezen. Vergelijk de configuratie door op Vorige kalibratie en Huidige kalibratie te klikken. Als het goed is, ziet u hier duidelijk verschil tussen. Sluit af met Voltooien.

Door uw beeldscherm af te stellen, zult u alles veel beter zien.

2. Letters afstellen

In het menu Beeldscherm (in het Configuratiescherm) vindt u ClearType-tekst aanpassen. Als u ooit wel eens een ogentest bij de opticien hebt gedaan, weet u dat alle letters zo helder mogelijk leesbaar moeten zijn. Met deze wizard worden niet uw brilglazen, maar de letters op de monitor afgesteld. Het is de bedoeling dat u bij elke stap de tekst aanklikt die u het beste lijkt. Dit hoeft niet per definitie de scherpste of dikste tekst te zijn: het gaat erom wat u het prettigst vindt lezen. Het is aan te raden om ieder vakje even aan te klikken. De blauwe selectielijnen kunnen namelijk invloed hebben op uw tekstbeleving. Na het doorlopen van de vier stappen klikt u op Voltooien. De instellingen worden opgeslagen en direct toegepast op uw scherm.

De lettertest zorgt voor een betere weergave van tekst op het scherm.

3. Helderheid

Niet alleen de knoppen op uw beeldscherm hebben invloed op de helderheid en het contrast. Ook het energiebeheer van Windows grijpt er op in, en vaak doet dat uw beeld geen goed. In het Configuratiescherm kiest u Systeem en beveiliging, Energiebeheer. Standaard is hier een aantal energiebeheerschema's opgesteld: Gebalanceerd, Hoge prestaties en Energiebesparing. Door achter een van deze schema's op De schema-instellingen wijzigen te klikken kunt u een eigen schema maken. ­U moet daarbij beslissen of u wilt inboeten op prestaties. Bij een laptop is het vaak belangrijk dat u zo lang mogelijk kunt doorwerken op één acculading. Kies in dat geval naast Het beeldscherm dimmen voor een klein aantal minuten, bijvoorbeeld 5. De helderheid past u aan via de schuifregelaar. Bij normaal gebruik moet u deze regelaar redelijk hoog zetten, maar ook weer niet té hoog, omdat u dan last van uw ogen kunt krijgen. Kies vervolgens Geavanceerde instellingen wijzigen. Hier kunt u stap voor stap uw wensen invullen, bijvoorbeeld voor gedimde helderheid als u op accustroom werkt.

De interne instellingen en schema's kunt u volledig op maat aanpassen.

4. Kleurenthema's

Kleuren hebben ongemerkt invloed op uw humeur en op uw ogen. Het standaardblauw van Windows is niet ieders favoriete kleur, maar gelukkig kunt u deze kleur eenvoudig aanpassen. Klik met de rechtermuisknop op het Bureaublad en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. U ziet nu een aantal standaardthema's, die iedere een eigen kleur en achtergrond hebben. Via Meer thema's van internet downloaden komt u terecht op een website van Microsoft, waar u tientallen thema's gratis kunt downloaden. Het gaat wellicht iets te ver om alle Windows-onderdelen in Delfts blauw te gieten. Klik daarom voor een subtiele kleurwijziging op Vensterkleur. Als u nu op een kleur klikt, is het gevolg direct zichtbaar. Haal eventueel het vinkje weg naast Transparantie inschakelen, als u een rustiger omgeving wilt krijgen. Schuif met de regelaar tot de kleur fel genoeg is. Via de regel Geavanceerde instellingen voor vormgeving kan ieder detail worden gewijzigd. Klik onder Item bijvoorbeeld op Hyperlink, om zo de standaardkleur te veranderen van blauw in rood of groen. Bevestig het geheel door op Wijzigingen opslaan te klikken.

Een kleurenschema is er niet alleen voor de sier, het brengt ook rust.

5. Taakbalk verplaatsen

U hebt vast weleens opgemerkt dat de taakbalk kan worden verplaatst. Het nut hiervan is heel simpel: door deze balk naar links of rechts te slepen, maakt u meer verticale ruimte vrij. Als u even nagaat hoe elk programma eruitziet, zult u merken dat u veel moet scrollen om alle informatie in beeld te krijgen. Zeker voor breedbeeldgebruikers is het bijna noodzakelijk om de Taakbalk te verplaatsen. De Windows 7-taakbalk is redelijk fors en hij kan op een 17 inch groot laptopscherm al snel twee tot drie centimeter ruimte opslokken. Klik met rechts op een vrije plek op de taakbalk en kies Eigenschappen. Klik naast Locatie van Taakbalk op het scherm en kies, afhankelijk van uw voorkeur, Rechts of Links. De startknop wordt nu verplaatst naar de bovenhoek en de pictogrammen komen daaronder te staan. Zorg dat de optie Taakbalk knoppen op Combineren staat, zodat één programma met meer venster op één plek blijft staan. Zet daarnaast een vinkje bij Taakbalk automatisch verbergen. Als u de muis naar de zijkant scrollt, komt de balk weer tevoorschijn. Sluit af met OK.

Door de taakbalk te verplaatsen, maakt u meer ruimte vrij op uw scherm.

0 Reactie(s) op: Optimaliseer uw scherm

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.