OSM-kaarten op Garmin zetten: Zo werkt dat

Door: Ronald Smit | 08 april 2022 08:47

Nieuws

Bij mooi weer wordt off-road-navigatie voor fiets en benenwagen weer interessanter. De GPS-handhelds van Garmin zijn er bij uitstek geschikt voor. Helemaal als je bedenkt dat daarop ook de gratis en voor de meeste landen zeer gedetailleerde OSM (Open Street Map)-kaarten beschikbaar zijn. Hoe zet je die op je Garmin?

Een Garmin GPS-handheld is een in de meeste gevallen robuust apparaat, dat je met een gerust hart mee kunt nemen op je meer of minder avontuurlijke tochten in het veld. In binnen- of buitenland. De ontvangers zijn geoptimaliseerd voor een zo laag mogelijk energieverbruik. Zo kun je veelal de achtergrondverlichting helemaal uitzetten en dankzij het reflecterende scherm toch nog prima in beeld navigatiegegevens zien. 

Verwacht geen full-hd-resolutie op een joekel van een scherm, dat zou weer te veel energie kosten. Ook dingen als stembegeleiding en online-features ontbreken. Daar krijg je ook wat voor terug: op een setje AA-batterijen van fatsoenlijke kwaliteit kun je tot zo’n 18 uur navigeren. 

Dat is althans het geval bij onze Garmin GPSMAP 64sx, andere modellen kunnen nog langere (of kortere) ‘speeltijden’ hebben. De recentere modellen van dit soort ontvangers kunnen vaak overweg met niet alleen GPS, maar ook GLONASS en Galileo. Door satellietgegevens te combineren ontstaat een zeer nauwkeurige positiebepaling.

Topografische OSM-kaarten

De meer uitgebreide Garmin’s hebben de mogelijkheid om kaarten te tonen. Dat gaat ondanks het relatief kleine scherm verrassend goed, zo is de ervaring. De meeste modellen kunnen ook overweg met routing, ofwel: je krijgt ‘turn by turn’-instructies. Niet als spraak, maar als geschreven tekst op het scherm en een waarschuwingspiepje als je van richting moet veranderen. Dit werkt zelfs op gewone autowegen, mits je de juiste kaarten installeert.

En daarmee komen we bij het OSM-project. Dit zijn kaarten die onder meer door vrijwilligers en locals worden bijgehouden. Ze zijn meestal extreem nauwkeurig en je vindt er zo ongeveer elk bospaadje op terug. Ook – afhankelijk van de soort kaart – zie je hoogtelijnen en dergelijke. Het zijn eigenlijk topografische kaarten, waar je allerlei andere zaken op terugvindt, van hoogspanningslijn tot wat dan ook.

Garmin en Open Street Map / OpenTopoMap

Precies die net genoemde features hebben er wellicht voor gezorgd dat een erg populaire bron voor OSM-Garmin-kaarten overbelast is geraakt. Wil je op http://garmin.openstreetmap.nl momenteel een land (tegels kan al niet eens meer) aanvragen, dan is de wachttijd op moment van schrijven ver over de 500 dagen. 

Mogelijk zijn veel militairen, hulpverlenders en vechtende burgers naarstig op zoek naar nauwkeurige topografische kaarten voor de Oekraïne en aanpalende landen. Geen nood echter: we hebben een prima alternatief voor je gevonden alhier: https://garmin.opentopomap.org. En het werkt allemaal heel simpel! 

Wel geldt dat je hier alleen landgebaseerde kaarten kunt downloaden, geen tegels binnen een land. Zorg voor een SD-geheugenkaart in je Garmin, om het geld hoef je dat alvast niet te laten.

De (micro)SD-geheugenkaart wordt bij veel Garmin handhelds in het batterijvak – en uiteindelijk onder de batterijen verdwijnend – geplaatst.

En ja: je ZOU kaarten ook kunnen opslaan in ’t interne geheugen van je Garmin (als dat een beetje riant bemeten is), maar het algemene advies is om dat – ook voor de overzichtelijkheid – op een SD-kaart te doen. 

FAT32-formatteer die kaart (kies bijvoorbeeld een 16 GB of 32 GB-exemplaar als je Garmin die grootte ondersteunt) en maak er de map GARMIN op aan. Prik het ding dan in je handheld GPS. Die is daarmee klaar voor gebruik.

Garmin-kaarten downloaden per land

Op de site van OpenTopoMap Garmin Maps scroll je een stukje naar beneden en klik je links op Europe. Klik op de Garmin-kaart van het land naar keuze, waarna het downloaden na een klik op Download begint. Kan even duren, want het gaat soms om bestanden van meerdere Gigabytes (vandaar dus dat die SD-kaart wel van pas komt). 

Download niet de Basemap-versie tenzij je heel specifiek eerst met die software aan de slag wilt op de pc. In dat geval moet je ook vanuit Basecamp de transfer naar de handheld regelen, wat buiten het bestek van dit artikel valt. Is de landenkaart binnen, pak dan ook meteen het Garmin contours-bestand mee. Dit proces kun je voor alle gewenste landen herhalen.

Als voorbeeld downloaden we de volledige kaart van Nederland. Omdat het hier om een vectorbestand gaat, valt de bestandsgrootte nog best mee als je bedenkt hoeveel detail er in aanwezig is.

Unzip alle binnengehaalde bestanden. In elk zipje zit één bestand, dus da’s alvast lekker overzichtelijk. Zeker ook omdat de bestandsnaam helder is. Sluit je Garmin via de USB-poort aan op je computer, Chromebook of tablet. Je ziet in de bestandsbeheerder van het gebruikte apparaat dan twee USB-opslagmedia verschijnen. Het is de tweede die je moet hebben, ofwel de kaart met alléén de net gemaakte map GARMIN erop. 

Kopieer of verplaats de gedownload kaarten naar die map. Klaar? Werp dan beide USB-opslagmedia netjes uit via de uitwerp-optie die jouw besturingssysteem biedt. Nooit zomaar de GPS lostrekken, dat kan tot bestandsbeschadiging leiden.

Instellen op handheld

Tijd om de handheld aan te zetten (die is waarschijnlijk uitgegaan na het loskoppelen). Druk zo vaak als nodig op de PAGE-knop (of een andere knop die er op jouw Garmin voor zorgt dat je door schermen bladert) tot je bij het kaartscherm bent aangekomen. Druk daar op de knop MENU en kies in het verschenen menu voor de optie Setup Map en druk op ENTER.

Selecteer nu de optie Select Map, gevolgd door een druk op de knop Enter. Doorloop alle net gekopieerde kaarten en druk stuk voor stuk op Enter om te controleren of de status Enabled is. Niet? Kies dan voor Enabled. Druk op de knop QUIT om terug te keren naar het vorige menu en kies hier Advanced Map Setup. Zet vervolgens de optie Shaded Relief op Auto of Enabled

Heb je net ook hoogteprofielen gekopieerd, dan zie je die vervolgens zo dadelijk ook op de kaart. Druk op QUIT tot je de kaart ziet. Navigeren maar!

De OSM-kaarten worden zeer regelmatig van updates voorzien. Je hoeft natuurlijk niet elke week je kaarten te vervangen door nieuwere, maar als je op vakantie gaat en je hebt de zaak maandenlang niet bijgehouden is dat wel zeer aanbevelenswaardig. 

Bedenk daarbij overigens dat de kaart zelf altijd veel actueler (enkele dagen tot een week) is dan de hoogtecontour-kaart. Logisch, want bergen en dalen veranderen meestal niet echt veel in hun hoogte en diepte.

6 Reactie(s) op: OSM-kaarten op Garmin zetten: Zo werkt dat

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 april 2022 09:49 LouistB
  Leuk artikel. Alleen… De site http://garmin.openstreetmap.nl wordt al jaren niet meer bijgewerkt en onderhouden. Is o.m. ook te zien onder het Site menu (links) en dan Forum op de geopende pagina.
  Ga dan naar pagina 127 en kijk bij het bericht onder 2022-01-14 10:04:02. Of eerdere pagina's.
  Kijk ook eens rechtsonder de map-afbeelding: Map version: 20-06-2020!
  Bij het item op pagina 127 staat ook een link voor een overzicht van andere OSM-kaarten.
  Vergeet ook niet https://www.openfietsmap.nl/
  Ook de link in het artikel welke verwijst naar https://garmin.opentopomap.org/ is niet goed!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 april 2022 09:51 Buur
  Eerste tip: doe het geheugenkaartje in een (al dan niet externe) kaartlezer waarmee je gebruik kunt maken van usb3. Dat wil zeggen: de cardreader moet usb3 ondersteunen, en de poort van de computer ook. Deze herken je doorgaans aan een blauwe kleur. De GPS apparaten ondersteunen alleen usb2. Die kun je wel op een blauwe usb3 poort aansluiten maar daar schiet je niets mee op: het kopieren van een gigabyte duurt echt onaangenaam lang. Met usb3 gaat het 10 keer sneller. Daarna stop je het kaartje weer in je GPS en dat werkt ook gewoon.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 april 2022 10:18 Buur
  Over wat LouistB zegt: je noemt goede alternatieven, maar let er op dat garmin.openstreetmap.nl al wordt afgeraden omdat het niet (meer) werkt en garmin.opentopomap.org al wordt genoemd in het artikel! Het probleem is, dat op het moment van dit schrijven (12-4-2022 10:00) de link in het artikel niet goed is. Er staat opentopomap, maar hij linkt naar openstreetmap!

  De data van OSM is niet meer dan een gigantische database. Om er iets visueels en bruikbaars van te maken, moeten deze gegevens gerenderd worden tot een kaart zoals je die op de computer of op het schermpje van je GPS ziet. In OSM staat niet gedefenieerd dat een snelweg rood of geel moet zijn, en dat water blauw is en land groen, al is dat natuurlijk wel het conventionele kleurgebruik van kaarten. Degene die de kaart rendert, bepaalt zelf de kleurstelling, en ook welke gegevens er getoond worden. Zo zijn er legio OSM-renders die de hoogtelijnen achterwege hebben gelaten. Het is niet voor iedereen even interessant om alles in de kaart te zetten: kaarten op de navigatie in de auto hebben bijvoorbeeld ook nooit hoogtelijnen!

  Het maken van zo'n kaart, dus van data -> grafische afbeeldingen met alle locatiedata op de achtergrond, is een hoop rekenwerk. Op de "oude" garmin.openstreetmap.nl site selecteerde je een of meerdere gebieden, en dan kwam je in de wachtrij te staan en werd de boel op de den duur voor je gerenderd. Op die manier heb je de recentste versie van de OSM gegevens. Echter, waarom zou je iets renderen wat anderen al eens voor je gedaan hebben? Het is makkelijker, en vooral veel sneller, om naar kant en klare kaarten te zoeken, die door de aanbieder op regelmatige momenten worden geupdatet.

  Er zijn legio aanbieders van voorgerenderde OSM-kaarten. Ik ben zelf zeer gecharmeerd van de kaarten van freizeitkarte.de, met name omdat die ook heel snel in complete verzamelingen te downloaden zijn. In 1x de Benelux, of alle landen met grensregio als buffer. Soms is het bijzonder onhandig dat je gedownloade GPS-kaart exact bij de grens ophoudt, en je het complete aangrenzende land moet downloaden omdat je even over de grens wandelt! Je merkt gewoon dat er bij Freizeitkarte over na is gedacht. De kaarten zijn ook nog eens zowel in het Engels als het Duits te downloaden.

  Andere aanbieders staan hier te vinden. Zoek iets uit dat het beste bij jouw activiteit past!
  https://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_Map_On_Garmin/Download
  (even naar beneden scrollen voor de tabellen).

  Hopelijk heeft iemand hier wat aan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 april 2022 16:20 jan.vankasteel@gmail.com
  Ik zou hier zeker ook Openfietsmap.nl noemen als eenvoudig te gebruiken platform voor routeerbare fietskaarten: https://www.openfietsmap.nl/
  Het grote voordeel van Openfietsmap.nl is dat op de kaarten alle belangrijke fietsroutes (m.n knooppuntroutes en LF routes) zijn ingevoerd zodat je eenvoudig mooie fietsroutes kunt plannen. De routering (mits goed ingesteld) ziet deze fietsroutes als snelwegen zodat je automatisch langs fietsroutes wordt geleid en de saaie wegen vermijdt. Ik gebruik Openfietsmap al meer dan 10 jaar en ben iedere keer weer verrast door de kwaliteit van de geboden routes (die op Basecamp eenvoudig in tracks kunnen worden omgezet). Openfietsmap heeft een kaart van de Benelux die zeer frequent wordt vernieuwd. En een kaart van Europa die jaarlijks wordt vernieuwd. De laatste versie is van een paar weken geleden. Daarnaast o.m. kaarten van Duitsland en de Alpen, maar daar heb ik geen ervaring mee.
  Openfietsmap wordt vermeld in het (zeer goede) overzicht dat in bovengenoemde reactie van Buur wordt genoemd. Maar ik noem het hier met nadruk omdat het voor fietsers zo ontzettend veel waarde heeft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 april 2022 09:17 Buur
  Het antwoord van Jan kan ik alleen maar beamen! Ik ben zelf geen fietser, maar alle andere mensen die ik ken die een GPS gebruiken zijn ook lyrisch over openfietsmap.
  Jammer dat de link in het artikel naar opentopomap nog steeds niet is aangepast! Ik weet niet hoe ik de auteur moet benaderen…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 april 2022 14:52 Jeroen de Jager
  Als het goed is doet de link het en verwijst ie naar de juiste plek. Klopt dat?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.