Oude Office-formaten

Door: Robbin Ooijevaar | 19 november 2010 13:08

Apps & Software

Word is de meest gebruikte tekstverwerker ter wereld. Afhankelijk van uw Office-versie bewaart deze veredelde digitale typemachine documenten als doc- of als docx-bestanden. Welke indeling kunt u het beste gebruiken?

1. Doc en docx

Bij het versturen van documenten komt het regelmatig voor dat de ontvanger een Word-bijlage niet kan openen, zonder dat het bestand in kwestie is beschadigd. Word gebruikte tot Office 2007 het bestandsformaat doc, maar in de 2007- en 2010-versies van de suite hebben Word-documenten een nieuwe indeling gekregen en worden ze opgeslagen met de extensie docx. Excel-bestanden hebben een transformatie ondergaan van xls naar xlsx. De 2007- en 2010-versies van Office lezen probleemloos bestanden met de oude doc-indeling, maar andersom kan Office 2003 (of een eerdere versie) alleen via een omweg met de docx-indeling overweg. Weet u niet wat u bewaart omdat Windows alleen de bestandsnaam toont en het achtervoegsel verbergt? Open Start, (Deze) Computer en kies in het menu Extra voor Mapopties. Ga naar het tabblad Weergave en verwijder het vinkje bij Extensies voor bekende bestandstypen verbergen.

Pas uw mapopties aan als Windows geen extensies toont.

2. Opslaan als...

Als u Office 2007/2010 gebruikt en aan een Word- of Excel-document werkt dat voor iemand anders is bestemd, is het goed om het document op te slaan in de klassieke doc-indeling, tenzij u zeker weet dat de ontvanger ook met 2007/2010 werkt. Het voordeel van een doc-bestand is dat zowel alle nieuwe als alle oude Word-versies het kunnen openen en ook alternatieve tekstverwerkers de indeling kunnen lezen. Activeer in Word Opslaan als met de sneltoets F12. Kies in het drop-downmenu achter Opslaan als voor Word 97- 2003 document. Sluit Word af en open het document opnieuw om te controleren of de indeling en opmaak nog correct zijn. Opslaan als werkt in Excel en andere Office-applicaties op dezelfde manier.

Kies in Office 2007/2010 voor Opslaan als en bewaar het document met de klassieke doc- of xls-indeling.

3. Compatibiliteitspakket

Als u nog een trouwe gebruiker bent van een oudere Office-versie, kunt u zich middels een uitbreiding 'wapenen' tegen de docx- en xlsx-bestanden van derden. Deze uitbreiding is beschikbaar voor Office 2003 onder XP en hij maakt het mogelijk om Office 2007/2010-bestanden te openen. Zoek in Google op Office Compatibiliteitspakket en gebruik de bovenste link die u in de zoekresultaten ziet. Na de installatie kunt u Office-bestanden met de nieuwe bestandsindeling openen en bewaren. Verwacht van het compatibiliteitspakket echter geen wonderen. Ook met dit pakket komt het nog steeds voor dat bepaalde docx-documenten niet goed door oudere Office-versies worden geopend. Als u een bepaald document niet kunt openen, kunt u het docx- of xlsx-document ook openen in MS Live Office, de gratis online kantoorsuite op internet.

Het compatibiliteitspakket maakt het voor Office 2003/XP-gebruikers mogelijk om documenten van nieuwere Office-versies te openen (en op te slaan).

0 Reactie(s) op: Oude Office-formaten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.