Ouderlijk toezicht

Door: Kees Krick | 24 november 2011 18:35

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Kinderen gebruiken computers voor van alles en nog wat. Voor ouders is het lastig om daar grip op te hebben, terwijl ze zich bewust zijn van de risico's . Weet u bijvoorbeeld op welke websites uw kinderen rondneuzen als ze online zijn? Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen waarmee u al ouder toezicht kunt houden op het internetgedrag van uw kroost.

1. Onbeperkt toegang

Er bestaan handige hulpmiddelen waarmee u het computer- en internetgebruik van uw kinderen in goede banen leidt. Standaard is Windows een heel open systeem. De programma's op het bureaublad en in het startmenu kunnen meestal door iedereen worden uitgevoerd, zodra de pc is aangezet. Wie de webbrowser start kan ook nog eens onbeperkt de hele wereld over surfen. Kinderen kunnen zo onbedoeld met programma's en websites te maken krijgen waar ze gezien hun leeftijd nog niet aan toe zijn. Door de computer slim in te stellen, kunt u dit voor een groot deel voorkomen. We reiken u in dit artikel een aantal handige tools aan, maar besef daar wel bij dat hulpmiddelen zijn: niets meer en niets minder. Ze bieden dus geen waterdichte garantie. Daarnaast is het belangrijk dat u met uw kinderen praat over wat ze wel en niet mogen doen en dat u ze uitlegt welke bedreigingen ze op internet kunnen tegenkomen. Net zoals u ze vast ook hebt uitgelegd wat de gevaren zijn van het oversteken op een drukke weg.

2. Ouderlijk toezicht

Het computer- en internetgebruik van kinderen is in de hand te houden door Ouderlijk Toezicht te activeren. Als u met Windows 7 werkt, is deze functie standaard al op uw computer aanwezig. U hoeft hem alleen maar te activeren en naar smaak in te stellen. U kunt ermee aangeven wanneer en hoe lang een computer door kinderen mag worden gebruikt en welke programma's ze wel en niet mogen uitvoeren. Ook de websites die kinderen mogen bezoeken is in te stellen. Hier hebt u wel een uitbreiding voor nodig. Die stelt Microsoft gratis beschikbaar en u installeert hem eenvoudigweg vanaf internet.

3. Extra Windows-accounts

Voordat we Ouderlijk Toezicht kunnen activeren, zijn er enkele voorbereidingen nodig. Zo moet voor elk kind een eigen Windows-account met een wachtwoord worden aangemaakt. Daarnaast moet ook uw eigen account van een wachtwoord worden voorzien. Hebt u meerdere accounts op uw pc aangemaakt? Dan moeten ze allemaal van een wachtwoord worden voorzien. Daarna kunt u per account aangeven of het wel of niet onder het regime van Ouderlijk Toezicht moet vallen. Op die manier kunt u de accounts van volwassenen aan het toezicht onttrekken en kunnen ze ongelimiteerd worden gebruikt. Vandaar dat het belangrijk is dat u alle accounts die voor volwassenen zijn bestemd, beveiligt met een goed wachtwoord, dat uw kinderen uiteraard niet kennen. Hebben de kinderen een eigen pc? Ook dan is het nodig dat u met meerdere accounts werkt: één voor uzelf, zodat u overal bij kunt en alles kunt instellen, en daarnaast één account voor iedere kind.

4. Wachtwoord instellen

Allereerst gaan we de Windows-accounts voorbereiden. Hiervoor gaat u naar het configuratiescherm. Druk op de Windows-toets van het toetsenbord of klik op het Start-pictogram linksonder in het bureaublad. Klik daarna op Configuratiescherm en vervolgens op Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht. Klik op nu Gebruikersaccounts. Stel hier een wachtwoord in voor uw eigen account (het account dat u nu gebruikt) met de optie Een wachtwoord voor uw account instellen. Daarna zijn de andere accounts op deze computer aan de beurt. Klik op Een ander account beheren. Stel per account een wachtwoord in, door steeds op een gebruikerspictogram te klikken en dan te klikken op Een wachtwoord instellen. Via Een ander account beheren keert u iedere keer terug naar het scherm waarop alle accounts zichtbaar zijn.

Voorzie ook uw eigen account van een wachtwoord.

5. Eigen accounts

Als u nog geen accounts voor de kinderen hebt aangemaakt, kunt u dit direct regelen op het scherm waarop u de lijst met accounts ziet staan. Klik onder het kader met accountpictogrammen op Een nieuw account maken, vul een naam in en kies voor Standaardgebruiker. Doe dit per kind. Vergeet niet om ook deze nieuwe accounts direct na het aanmaken van een wachtwoord te voorzien. Daar vraagt Windows tijdens het aanmaken helaas niet om, dus dit moet u telkens achteraf toevoegen.

Maak voor ieder kind een standaard-account aan.

0 Reactie(s) op: Ouderlijk toezicht

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.