Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Overal in huis een stabiele Wi-Fi-verbinding

Door: | 01 oktober 2014 12:40

None
How To

Heb je niet overal in huis een goed bereik van je draadloze internet? Geen nood, er zijn verschillende dingen die kunt doen om de Wi-Fi-dekking te verbeteren. Hier bespreken we een aantal handige manieren om ook in je tuin of op zolder te kunnen profiteren van snel draadloos internet.

Tegenwoordig kunnen we niet meer om Wi-Fi heen. Smartphones, gameconsoles, tablets, laptops en zelfs moderne thermostaten maken continu verbinding met je draadloze netwerk. Een goede Wi-Fi-dekking in huis is dus cruciaal, want een zwak signaal kan de gebruikservaring behoorlijk verpesten. Vooral wanneer je taken wilt uitvoeren die veel data eisen - zoals het streamen van films op Netflix of het downloaden van grote e-mail-bijlagen - wil je geen haperingen of een wegvallende verbinding tegenkomen.

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om in je hele huis voor een stabiele en snelle Wi-Fi-verbinding te zorgen. In dit artikel zullen we ons op twee zeer eenvoudige oplossingen van Sitecom richten, waar werkelijk iedereen mee uit de voeten kan. Te weten: de zogenoemde homeplugs en range extenders.

Homeplugs

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn; je thuisnetwerk uitbreiden via het stroomnet van je huis door simpelweg homeplugs in het stopcontact te steken. Toch werkt het zo kinderlijk eenvoudig als het klinkt. Met een systeem als het WiFi Homeplug Dual Pack van Sitecom (LN-555) kun je in iedere kamer van je huis een extra draadloze hotspot creëren, zonder dat je hiervoor kabels hoeft te trekken vanaf je router. De set wordt geleverd met twee homeplugs waar tevens twee ethernetpoorten (100 Mbps) op aanwezig zijn. Dit laatste stelt je dus in staat om apparaten zonder Wi-Fi alsnog met internet te verbinden via een kabeltje. Ook heeft de fabrikant een automatische stroombespaarfunctie ingebouwd.

Met homeplugs krijg je overal in huis razendsnel internet.

Je kunt een dergelijke set eenvoudig uitbreiden met losse homeplugs, dus je hebt binnen no time in iedere ruimte een Wi-Fi-spot gecreëerd - zelfs als je een complete digibeet bent. Daarnaast kan je via de fysieke ethernet poorten op de units dus ook nog apparaten online krijgen die niet over Wi-Fi beschikken. Stream je veel films via Netflix of speel je graag online games? Dan zijn homeplugs de beste optie op je netwerk uit te breiden. In tegenstelling tot andere (draadloze) oplossingen verlies je met homeplugs namelijk geen snelheid, omdat de connectie via het fysieke stroomnet loopt.

Range extenders

Naast homeplugs is het ook mogelijk om de Wi-Fi-dekking in huis te verbeteren met range extenders, zoals de WLX-5100 Wi-Fi Range Extender Dual-band AC750 of de WLX-5000 Wi-Fi Range Extender Dual-band N600 van Sitecom. En zoals de naam al doet vermoeden, zorgen range extenders ervoor dat het bereik van het draadloos internet wordt verlengd. Want je kunt nog zo'n snel internetabonnement hebben afgesloten, als de router niet voldoende bereik heeft heb je er alsnog niets aan. Staan apparaten die gebruikmaken van Wi-Fi ver van de router af, dan zullen deze slechts een deel van het signaal oppikken, en dus niet de volledige snelheid en stabiliteit van je netwerk kunnen benutten. En dat is zonde, want daar betaal je iedere maand natuurlijk goed geld voor.

Stoorzenders

Het Wi-Fi-signaal dat wordt afgegeven door je router kan gehinderd worden door onder meer muren en plafonds, maar ook apparaten als magnetrons en (DECT-)telefoons kunnen roet in het eten gooien. Ze blokkeren het signaal en absorberen het. Ook al staat een apparaat aan de andere kant van de muur waar de router staat, dan toch kan de kwaliteit van het signaal tekort schieten. Uiteraard kan je de router verplaatsen, maar grote kans dat je dan ook het probleem verplaatst naar een andere ruimte. Homeplugs en range-extenders kunnen hierbij een totaaloplossing bieden.

Een range-extender haalt dan misschien niet de snelheden van homeplugs, het is wel een zeer betaalbare en veilige manier om je Wi-Fi-signaal te verlengen tot plaatsen in huis waar je nauwelijks (of helemaal geen) ontvangst hebt. Wil je dus niet teveel geld uitgeven aan het stabiliseren van je thuisnetwerk - en gebruik je het internet op je werkkamer of in de tuin vooral voor e-mail, social media en surfen - dan heb je voor een paar tientjes al een apparaatje dat je hierbij kan helpen. Wat een dergelijke extender doet is even simpel als briljant. Het pakt namelijk het Wi-Fi-signaal op, versterkt dit en zendt het vervolgens weer uit. In tegenstelling tot de eerder besproken homeplugs wordt het signaal dus draadloos doorgegeven, en niet via het stroomnetwerk. Ook al prik je de extender in het stopcontact.

Een range extender als de WLX-5100 versterkt het signaal van je bestaande netwerk.

Door een range-extender op een tactische plaats in huis aan te sluiten, komt het Wi-Fi-signaal dus een stuk verder dan wanneer je enkel afhankelijk bent van het basisstation. Het vinden van de juiste plek voor de extender is dan ook het lastigste van de hele installatie. Voor een goed resultaat moet hij namelijk wel over een sterk signaal beschikken, en dus moet je hem zeker niet te ver van je router plaatsen. Er zijn range-extenders van Sitecom die je hierbij helpen, zoals de Dualband AC750 WLX-5100, de Dualband N600 WLX-5000 of instapmodel WLX-2006 N300. Deze beschikken over een led-indicator die je vertelt of hij zich op een goede positie bevindt met een sterke en stabiele verbinding. Vind dus een plekje met goede ontvangst, maar wel in de richting waarin je het netwerk wilt uitbreiden.

Voor een paar tientjes heb je al een extender die je Wi-Fi-dekking verbetert.

Van bovengenoemde range extenders is de AC750 WLX-5100 Sitecoms huidige topmodel. Het apparaat ondersteunt net als de WLX-2006 en WLX-5000 Wi-Fi 802.11 b/g/n, maar daarnaast ook de nieuwe AC-standaard. Heb je dus een router die deze snellere draadloze techniek gebruikt, dan kan je je netwerk eenvoudig uitbreiden met de WLX-5100 en blijven profiteren van hogere snelheden.

Daarbij ondersteunt deze range extender overdrachtssnelheden tot 300 Mbps op de 2,4 GHz-frequentie en op de 5 GHz-frequentie wel tot 450 Mbps. Net als de WLX-5000 en WLX-2006 beschikt de WLX-5100 over een OPS-knop (one push set-up) waardoor je met één druk op de knop apparaten kunt verbinden.

Alle kenmerken nog eens op een rij

Homeplugs:

• Razendsnel internet van garage tot zolder

• Maak van een stopcontact een Wi-Fi hotspot

• Ononderbroken video's streamen via bijvoorbeeld Netflix

• Eenvoudige installatie

Range Extenders:

• Internet van garage tot zolder

• Versterkt het signaal van je bestaande netwerk

• Eenvoudige installatie

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van Sitecom en geschreven door Stephanie van den Berg. De redactie van Computer!Totaal is niet verantwoordelijk voor de totstandkoming van dit artikel.

4 Reacties op: Overal in huis een stabiele Wi-Fi-verbinding

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 jaren, 8 maanden geleden
  Je kan ook een extra access point aanleggen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 jaren, 8 maanden geleden
  Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van Sitecom en geschreven door Stephanie van den Berg. De redactie van Computer!Totaal is niet verantwoordelijk voor de totstandkoming van dit artikel.

  Dit artikel is gewoon een ordinaire advertentie!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 jaren, 8 maanden geleden
  Pure advertentie. En er wordt niet vermeld dat met een Range Extender in het gunstigste geval je snelheid halveert. Een access point is een veel beter keuze; heeft ook een veel beter bereik.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 jaren, 8 maanden geleden
  Dit principe is gelijk aan dat van Devolo, waarmee je ook eenvoudig bedrade verbindingen via het stroomnet kan maken. Echter, als je een driefasen-aansluiting voor elektriciteit hebt en de ene homeplug zit op een andere fase dan de andere, dan is de snelheid dramatisch laag. Ik ben benieuwd of dat met deze homeplugs ook zo is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.