Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Overstappen op Office 2010

Door: Edmond Varwijk | 09 augustus 2010 09:06

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Hard op de trommel slaan kan Microsoft als geen ander. De aandacht die de nieuwe versie van Office al gekregen heeft, doet vermoeden dat dit een belangrijke upgrade is van de kantoorsuite. Maar is dat ook zo? Is Office 2010 het upgraden waard, zelfs al kunt u deze Office-versie voor het eerst ook gratis gebruiken?

Terwijl de meeste gebruikers nog zeer tevreden zijn met Office 2003 of 2007, is het volgens Microsoft alweer tijd om over te stappen. De nieuwe Office is echter niet zomaar een upgrade, aldus Microsoft, het is de upgrade die "aansluit bij de nieuwe mogelijkheden van mobiele apparaten en die meer dan vorige versies in lijn is met de nieuwe online manier van werken en leven''. Office 2010 is namelijk de eerste Office-versie die daadwerkelijk gebruikmaakt van internet; niet alleen hebt u altijd en overal toegang tot uw documenten, het online samenwerken is nu eindelijk ook goed geregeld.

Probeerversie

Als u Office 2010 wilt uitproberen, dan kunt u hier de proefversie downloaden.

Office 2010 wordt de eerste versie van Microsoft Office met een eigen webversie.

Gratis Office

Van Office 2010 verschijnen zes verschillende versies. Professional Plus is de enige versie die alle producten bevat die onder de Office-vlag vallen: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher, Access, Communicator, InfoPath en SharePoint Workspace. Alle andere versies van Office missen een of meer van deze programma's. De voor consumenten meest interessante versies zijn Office 2010 Thuisgebruik en Studenten, en Thuisgebruik en Zelfstandigen. Het prijsverschil tussen de twee varianten is bizar: voor de prijs van één Office 2010 Thuisgebruik en Zelfstandigen, koopt u bijna drie pakketjes Office voor Thuisgebruik en Studenten. En het enige verschil tussen de twee is Outlook, het populaire mailprogramma met ingebouwd contactbeheer en agenda.

Opvallend is dat naast de betaalde versies van Office 2010 er voor het eerst ook een gratis versie komt. Deze Starter Edition wordt meegeleverd met nieuwe pc's en valt min of meer te beschouwen als de opvolger van Microsoft Works. Office 2010 Starter ­Edition bevat beperkte versies van Word en Excel. U kunt documenten openen en bewerken, maar meer geavanceerde functies (zoals SmartArt) ontbreken. Ook wordt de rechterzijde van het scherm ingenomen door een brede balk waarop iedere 45 seconden een nieuwe, Office-gerelateerde advertentie wordt getoond.

In de gratis Office Starter worden advertenties getoond.

Geen upgrades meer

Omdat 76% van de studenten PowerPoint gebruikt, en 62% van de zakelijke gebruikers Outlook, schiet de Starter Edition voor veel gebruikers al snel tekort. Microsoft speelt hier handig op in met de nieuwe Product Key Cards. Dit zijn kartonnen kaarten met daarop alleen een licentiecode, waarmee u een Starter Edition verandert in een volledige versie van Office. Met ­Office Starter staat namelijk stiekem al een image van een volledige versie van Office op uw pc. Het enige verschil met een winkelversie is dat een upgrade met een Product Key Card slechts geldig is op één pc, terwijl een winkelversie altijd op twee pc's gebruikt mag worden en Office 2010 voor Thuisgebruik en Studenten zelfs op drie computers. Opvallend is het ontbreken van upgrades. Die heeft Microsoft afgeschaft. Loyale gebruikers kunnen dus niet langer tegen gereduceerd tarief de nieuwste versie aanschaffen.

32 en 64 bit

Van alle Office-versies verschijnt zowel een 32- als 64bit-versie. Laatstgenoemde zal volgens Microsoft op een geschikt systeem maximaal 20 procent sneller zijn dan een 32bit-versie van Office op dezelfde pc. Toch geldt dit voordeel eigenlijk alleen voor Excel in combinatie met grote (vanaf 2 GB!) en rekenintensieve rekenbladen. Een 64 bit programma kan dan meer geheugen gebruiken en zijn processen sneller laten afhandelen. Doordat de hele Office 2010-suite, dus ook de 32bit-versie, nu geschikt is voor multi-core systemen is echter ook dit voordeel alweer beperkt. Van Office 2010 mogen op een modern systeem daarom toch al hogere prestaties worden verwacht dan van een eerdere editie. Een andere reden om toch bewust voor de 32bit-versie te kiezen, is de incompatibiliteit van bestaande 32 bit add-ons. Deze werken niet onder de 64bit-versie van Office 2010, en er mag niet verwacht worden dat alle makers van add-ons direct al een 64bit-versie zullen aanbieden. Dat zal net als bij de 64bit-versie van Windows enkele jaren kosten en meest waarschijnlijk tot de volgende versie van Office duren.

Gedeelde onderdelen in Office 2010

Bij elke nieuwe versie van Office groepeert Microsoft de ideeën over wat er in het product moet komen te zitten onder enkele thema's. De thema's van Office 2010 zijn: het creëren van professionele documenten, werken zoals je wilt, datamanagement en analyse, beter samenwerken, altijd en overal kunnen werken en het delen van kennis. De meeste van deze thema's zijn niet nieuw en waren ook al van de partij bij vorige versies. Wat wel interessant is, is dat bij de uitwerking van de thema's de functies voor zakelijke en privégebruikers nadrukkelijker tot elkaar komen.

Foto's bewerken

Een welkome uitbreiding is de mogelijkheid om afbeeldingen en foto's te bewerken binnen de Office-programma's. Waren deze mogelijkheden in Office 2007 al voorzichtig aanwezig, in 2010 doet Microsoft er een flinke schep bovenop. De nieuwe effecten kunnen zich meten die van een echt foto­bewerkingsprogramma, en de hulpmiddelen om contrast en helderheid aan te passen zijn prima in orde. Verder is het nu een stuk makkelijker om afbeeldingen bij te snijden (al dan niet in een bepaalde vorm). Tot slot is het mogelijk de achtergrond van een afbeelding te verwijderen. Deze nieuwe mogelijk­heden zijn aanwezig in Word, Excel, Outlook, PowerPoint en Publisher, maar ontbreken vreemd genoeg in de nieuwe Visio. Dit pakket is weliswaar geen onderdeel van een van de Office-pakketten maar wordt door Microsoft wel tot de Office-familie gerekend.

De mogelijkheden om afbeeldingen bij te snijden zijn flink uitgebreid in Office 2010.

0 Reacties op: Overstappen op Office 2010

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.