P2p-optie voor Wi-Fi maakt router overbodig

De nieuwe Wi-Fi Direct-standaard laat draadloze apparatuur met elkaar communiceren zonder Wi-Fi router. Het werkt gewoon met de huidige standaarden.

Wi-Fi Direct is ook al praktijk. De Wi-Fi Alliance, de groep achter draadloze standaarden als 802.11b/g/n, is vanaf maandag begonnen met het certificeren van apparaten met Wi-Fi Direct. Dankzij deze standaard wordt wifi-communicatie tussen bijvoorbeeld laptops mogelijk, zonder dat daarvoor nog een accesspoint nodig is.

Draadloze communicatie via wifi zonder accespoint is op zich niet nieuw. Nintendo DS spelcomputers kunnen allang draadloos zonder server met elkaar communiceren, maar dat is een eigen, gesloten (proprietary) technologie. Andere fabrikanten kunnen daar dus geen gebruik van maken. Wi-Fi Direct is wel voor iedere ict-leverancier beschikbaar.

Geen snelheidsverlies

Een digitale camera met Wi-Fi Direct kan zonder router een printer of laptop gebruiker, terwijl er aan reikwijdte of snelheid niets wordt ingeboet ten opzichte van regulier wifi-bereik en -snelheid. Volgens de alliantie is de technologie “baanbrekend”.

“Wi-Fi Direct is een peer-to-peer technologie waar je geen tussenpunten voor nodig hebt”, licht Alliance-ceo Edgar Figueroa toe in een interview met Webwerelds zustersite Computerworld.com. “Stel je voor dat twee mensen in een trein zitten en met elkaar via een draagbaar apparaat willen gamen. Zonder hotspot gaat dat niet. Wel via Wi-Fi Direct.” Windows heeft al sinds de XP de mogelijkheid om een ad-hoc wifi-netwerk te vormen tussen 2 pc's.

Presenteren zonder kabels

Voor bedrijven zou de technologie met name van pas komen bij presentaties. Een spreker kan zijn presentatie vanaf een laptop, tablet of smartphone draadloos communiceren richting de projector, zegt Figueroa.

Beveiliging is volgens de topman geen punt. In elke verbinding zit WPA2-beveiliging en encryptie ingebakken. De standaard zal komende maanden in tv’s, mp3-spelers, wifi-modules, digitale camera’s en printers zijn terug te vinden.

Volgens analist Rob Enderle zal de techniek vooral toegepast worden door gebruikers die willen meeliften op een verbinding. “Je kunt overal met het web verbinden.”

Securityprobleem

IT-beheerders en cio's zullen minder blij zijn, voorspelt de analist. Iedere computer wordt immers een accesspoint. “Als je al problemen had met ongeautoriseerde toegang, kijk dan nu echt uit... Je kunt je beveiligingsbeleid gaan herzien.”

Craig Matthias, een consultant van The Far Point Group, heeft de technologie nog niet geprobeerd, maar reageert alvast enthousiast. “Het klinkt als een technologie die profiteert van het principe van Bluetooth. Ik kijk ernaar uit met dit spul te werken”, zegt hij. “Het potentieel is geweldig.”

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten