P67 & Z68 moederborden voor Sandy Bridge

Door: eildert-slim | 21 september 2011 14:15

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9
 10. pagina 10

Intel introduceerde begin 2011 de LGA-1155-socket, ter vervanging van de LGA-1156. De tweede generatie nieuwe Core ix-processors met de codenaam Sandy Bridge was een succes, maar de bijbehorende chipsets vielen in eerste instantie tegen. Bovendien had Intel last van een bug in de chipsets. In dit artikel bekijken we zowel moederborden met de oudere P67-chipset als moederborden met de nieuwe Z68-chipset.

Intel gebruikt momenteel een segmentatiesysteem met twee sockets. Voor high-end-gebruikers is er de LGA-1366-socket die drie geheugenkanalen biedt en compatibel is met de duurste Core i7-processors met vier of zes kernen. Voor de doorsnee gebruiker is er de LGA-1155, opvolger van de LGA-1156, die twee geheugenkanalen biedt. De processors voor LGA-1155 staan ook wel bekend als Sandy Bridge. De nieuwe processors zijn vanbinnen volledig opnieuw ontworpen en presteren erg goed. Het is jammer voor Intels marktsegmentatie, maar door de architecturale verbeteringen presteren de snelste LGA-1155-processors in de meeste gevallen beter dan hun duurdere LGA-1366-broertjes van de vorige generatie. In het vierde kwartaal van 2011 wil Intel daarom de LGA-2011-socket introduceren ter vervanging van LGA-1366, met nieuwe high-end-processors. Tot die tijd leveren de 'mainstream' LGA-1155-processors in veel gevallen de beste prestaties.

Intel heeft in de Sandy Bridge-processors een gpu ingebouwd. Om deze te gebruiken, hebt u een moederbord nodig met een chipset die dat ondersteunt. Verder heeft Sandy Bridge een ingebouwde basisklokgenerator. Omdat deze generator tegelijkertijd de processorklok en de PCI-Express-klok aanstuurt, kunt u de processor niet meer overklokken door de basisklok op te voeren. Als u dat wel probeert, crasht het systeem, omdat de PCI Express-apparaten niet tegen de hogere snelheid kunnen. Overklokken is daarmee alleen nog mogelijk door de multiplier te verhogen. Die is slechts beperkt instelbaar en het maximum dat u kunt instellen hangt af van de aanwezige turbomodus. Sandy Bridge-processors zonder turbo zijn dus geheel niet overklokbaar. Om overklokkers tegemoet te komen, introduceerde Intel K-varianten van een aantal processormodellen. Deze hebben een volledig instelbare multiplier en betere ingebouwde video. Om gebruik te maken van deze overklokmogelijkheden hebt u of de P67-chipset of de Z68-chipset nodig. U leest meer over de architectuur van de Sandy Bridge-processors in een achtergrondartikel op onze website.

Gebruikte apparatuur

Processor: Intel Core i7-2600K

Geheugen: VData DDR3 1333

Grafische kaart: MSI N550GTX-Ti

Harde schijf: Samsung HD103UJ 1 TB

SSD: Intel X-25-V 40 GB

0 Reactie(s) op: P67 & Z68 moederborden voor Sandy Bridge

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.