Panasonic TX-40GXW804 - Beperkte kijkhoek

Door: Eric Beeckmans | 05 november 2019 06:23

Panasonic TX-40GXW804 tv
Overige elektronica

Wie goede beeldkwaliteit zoekt is met deze 4K tv van Panasonic aan het goede adres. Alleen het geluid en de kijkhoek stellen wat teleur. Hoe presteert de Panasonic TX-40GXW804 televisie onder de streep?

Panasonic TX-40GXW804

Prijs € 684,-
Website www.panasonic.com/nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • My Home Screen
 • Ondersteunt alle HDR-formaten
 • Lage input-lag
 • Beeldkwaliteit
 • Minpunten
 • Local Dimming voegt weinig toe
 • Zeer beperkte kijkhoek
 • Audioprestaties

Design & Aansluitingen

Deze middenklasser zal niet misstaan in je woonkamer. Hij is volledig in glossy zwart uitgevoerd, en staat op een stevige voetplaat van geborsteld metaal.

De drie HDMI 2.0 aansluitingen zijn allemaal klaar voor Ultra HD én HDR, en beschikken over ALLM (Auto Low Latency Mode) voor gamers en ARC. Een deel van de aansluitingen (waaronder één HDMI-aansluitingen) wijst naar de wand, daar moet je op letten bij wandmontage. Bluetooth is voorzien voor je draadloze hoofdtelefoon.

Beeldkwaliteit

De Panasonic HCX-processor zet erg mooie resultaten neer, vooral voor upscaling en kleurdetail. De ruisonderdrukking is prima, maar heeft het lastiger om zwaar gecomprimeerde beelden netjes weer te geven. Er blijft dan lichte blokvorming zichtbaar. Laat beide ruisonderdrukking instelling en in de minimale stand staan, zo vermijd je grotendeels dat het scherm kleurbanden vertoont in donkere scènes. De bewegingsscherpte is eerder matig. Er gaat in snelle actiescènes detail verloren, en bewegende voorwerpen hebben een licht wazige rand. Laat daarom ‘Intelligent Frame Creation’ op de middelste stand staan.

Het VA-paneel heeft een uitstekend contrast, maar een erg zwakke kijkhoek. Deze Panasonic biedt ook local dimming. Met maar twee zones (linker- en rechterhelft) van het beeld is de contrastverbetering echter beperkt, en in donkere scènes is het niet onmogelijk dat een helft van het scherm iets lichter is. Je ziet dat effect wel enkel bij verduistering.

De kalibratie in de True Cinema beeldmode is prima, al zijn rode en blauwe tinten een beetje flets. Al bij al zijn we tevreden over de beeldkwaliteit, huidskleuren zijn natuurlijk, de beelden hebben uitstekend contrast en ogen erg mooi.

Panasonic TX-40GXW804 tv

HDR

Panasonic ondersteunt nu naast HDR10 en HLG ook HDR10+ én Dolby Vision. Daarmee ondersteunt het alle belangrijke HDR-formaten, een mooie troef. Met een maximale piekhelderheid van 425 nits scoort hij net onder onze grens van 500 nits, maar het kleurbereik is wel uitstekend. De kalibratie ontneemt het beeld wat contrast en maakt kleuren iets te flets. Om dat op te lossen activeer je ‘Dynamisch HDR Effect’. De Panasonic analyseert dan elk beeld en optimaliseert kleurweergave en helderheid, en dat levert erg mooie en levendige HDR-beelden.

Smart TV

My Home Screen 4 is in hoofdzaak een kleine kosmetische upgrade ten opzichte van de vorige versie. Maar dat is niet erg, het is en blijft een handig smart tv systeem. Het Home scherm verschijnt onderaan het beeld, waar je zelf je favoriete zenders, bronnen, apps en apparaten kunt vastpinnen voor een meer persoonlijk Home Scherm. Ook de zoekfunctie, YouTube, Netflix, de live tv-zenderlijst en tv-opnames zijn snel van daaruit te bereiken.

Remote

De standaard Panasonic remote blijft ongewijzigd in 2019. Hij heeft grote, handige toetsen die aangenaam aanvoelen en makkelijk in te drukken zijn. De layout is prima. Er is een aparte toets voorzien voor Netflix, en onderaan de remote vind je de ‘My App’ toets, die je zelf kunt toewijzen aan je favoriete app (bijvoorbeeld YouTube). Wie wel eens van beeldmode verandert hoeft daarvoor niet langs de menu’s. De ‘Picture’ toets bovenaan de remote laat je snel door de verschillende beeldmodes gaan. Voor nog meer gebruiksgemak kan je zelf configureren welke van de vele beeldmodes in de lijst verschijnen.

Panasonic TX-40GXW804 tv

Geluidskwaliteit

Audio, dat is niet de sterke kant van deze Panasonic. Zoals de meeste modellen uit de middenklasse is zijn geluidskwaliteit prima voor dialogen, maar eerder aan de zwakke kant voor film en muziek. De basweergave is zwakjes en zodra je wat explosief geweld (muzikaal of filmisch) wenst hoor je de tv ingrijpen om vervorming te voorkomen. Voor echte bioscoopklanken vertrouw je beter op een externe oplossing.

Conclusie

Dit 40 inch model van Panasonic is een zeer typische middenklasser. Hij heeft een paar kleine beperkingen maar scoort verder uitstekend. Hij is geschikt voor gamers, dankzij een zeer lage input-lag, maar zal ook voor de meeste tv-kijkers prima beeld leveren.

Als je vaak met veel tv kijkt is de beperkte kijkhoek van dit model misschien een lastige beperking. Maar afgezien daarvan krijg je een erg goed contrast, uitstekende beeldverwerking en een natuurlijke kleurweergave. In deze categorie levert hij erg goede HDR-prestaties. De slimme beeldverwerking compenseert de wat lage helderheid met rijke kleuren. Bovendien ondersteunt hij alle HDR-beeldformaten. My Home Screen 4 is bovendien een vlotte en handige smart tv omgeving die alles biedt wat je nodig hebt.

0 Reactie(s) op: Panasonic TX-40GXW804 - Beperkte kijkhoek

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.