Panasonic TX-55LXW944 - Fraai afgewerkte familie-tv

Door: Eric Beeckmans | 08 augustus 2022 16:22

Review

Panasonic heeft een stevige reputatie als merk dat knappe en rijk uitgeruste tv’s met een prima beeldkwaliteit maakt. Voor zijn topmodellen gebruikt het exclusief OLED-technologie, in de middenklasse voert deze TX-55LXW944 LCD-tv de line-up aan.

Panasonic TX-55LXW944

Prijs: 1.199,-
Wat: Ultra HD LCD-tv (local dimming)
Schermformaat: 55 inch (139 cm)
Aansluitingen:
 • 4x HDMI (2x v2.0 (18 Gbps), 2x v2.1 (40 Gbps)
 • ARC/eARC, ALLM, VRR, HFR 4K120)
 • 1x composiet video + stereo minijack
 • 1x optisch digitaal uit
 • 1x hoofdtelefoon/subwoofer
 • 3x USB
 • 3x antenne, Bluetooth
Extra’s:
 • HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, HDR10+
 • WiFi (802.11ac) ingebouwd
 • My Home Screen 7.0, USB/DLNA-mediaspeler
 • DVB-T2/C/S2, dual tuner, dubbel CI+-slot
 • HCX Pro AI-processor
Afmetingen: 1.231 x 778 x 270 mm (incl. voet)
Gewicht: 18,5 kg (incl. voet)
Verbruik: SDR 79 (G) / HDR 167 watt (G)
Website: www.panasonic.nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Goede en verfijnde beeldverwerking
 • Uitgebreide werking van de lichtsensor
 • 120 Hz-scherm met en bewegingsscherpte
 • Support voor HDR10+ en Dolby Vision IQ
 • Dubbele tv-tuner, twee CI Plus-slots
 • 2x HDMI 2.1-aansluitingen geschikt voor next gen-gaming
 • Minpunten
 • Matige contrastweergave
 • Geen efficiënte anti-banding oplossing
 • My Home Screen biedt minder standaardapps dan concurrenten

Slank scherm, subtiel kader, dat zijn de ordewoorden voor elke tv die een luxueuze uitstraling ambieert. Een missie die Panasonic alvast succesvol afrondt. Alhoewel de behuizing achteraan een wat dieper profiel heeft, accentueert het bovenste derde van het toestel toch dat slanke scherm. Een donkerzilveren kader zorgt voor een subtiele afboording. 

De voeten klik je eenvoudig onderaan in het toestel, schroeven zijn niet nodig. Panasonic geeft je overigens twee opties. Met de voeten in het midden staat het scherm net boven je tv-meubel. Met de voeten aan de uiteindes til je het scherm iets meer dan zes centimeter boven het meubel, bijvoorbeeld voor een soundbar.

De tv is rijkelijk voorzien van aansluitingen. De connectoren wijzen allemaal naar opzij of naar onder, dus een strakke wandmontage is gemakkelijk te realiseren. Van de vier HDMI-aansluitingen zijn er twee die een HDMI 2.1-bandbreedte leveren (40 Gbps). Ze ondersteunen ARC/eARC, ALLM, 4K120 en VRR. Verder vinden we drie USB-aansluitingen, een composiet video en stereo cinch ingang, en optisch digitale audio-uitgang. 

De hoofdtelefoonaansluiting kan je in de menu’s omschakelen zodat je er een subwoofer op kunt aansluiten. Voor smart functies is er ethernet, wifi en bluetooth. De tv is tot slot uitgerust met een dubbele tv-tuner én twee CI Plus-slots, een opmerkelijk ruim aanbod dat je toelaat om tv te kijken en tegelijk een ander kanaal op te nemen naar externe USB harde schijf.

Beeldkwaliteit

Panasonic koos voor de LXW944 een 120 Hz IPS-type paneel. Die keuze wijst duidelijk in de richting van een familie-tv. Het IPS-scherm levert immers maar een zeer bescheiden contrast, maar geeft in ruil wel een vrij ruime kijkhoek zodat ook wie niet recht voor de televisie zit nog geniet van correcte kleuren. De schermuniformiteit was goed, en er was geen dirty-screen-effect zichtbaar. Met zijn hoge refreshrate kan het scherm erg goede bewegingsscherpte leveren, handig voor sport en games. Daarvoor activeer je ‘Intelligent Frame Creation’ in de laagste stand.

Om het contrast toch wat bij te spijkeren kan de achtergrondverlichting in acht kolommen gedimd worden. Dat is uiteraard in veel scènes te beperkt om een sterke impact te hebben, vooral omdat Panasonic de zones zeer voorzichtig aanstuurt, kwestie van zichtbare zonegrenzen zo veel mogelijk te vermijden. 

Wanneer we onze testfragmenten bekijken, wordt dat erg duidelijk. Ja, in heel wat beelden merk je een mooie verbetering, maar voor echt donkere scènes is er geen ontsnappen aan die ietwat grijzige look, zeker als je de kamer wat verduistert. De Filmmaker mode is erg goed gekalibreerd. We activeerden de ‘Dark Visibility Enhancer’ om iets meer schaduwnuances zichtbaar te maken. Zet die weliswaar niet te hoog, anders accentueer je het matige contrast nog meer.

Ook in HDR kiezen we voor de Filmmaker Mode voor de meest natuurlijke beelden. De tv combineert een goede piekhelderheid van 590 nits (zowel op 10% venster als op een volledig wit scherm) met een bescheiden P3-kleurbereik van 80%. Zeker in HDR10+ en Dolby Vision content kan hij daar erg mooie beelden mee produceren. Maar ook in HDR10 staat de LXW944 zijn mannetje, de tonemapping clipt enkel een minimum aan witdetail weg. 

Veel zwartdetail en uitstekende kleurweergave zijn sterke punten, maar door het beperkt aantal dimmingzones zien we wel dat lichtaccenten in donkere achtergrond veel van hun impact verliezen. Dat berooft sommige HDR-scènes van hun typische sprankeling.

Topniveau beeldbewerking

Wat beeldverwerking betreft kan deze tv bogen op de Panasonic HCX Pro AI processor die je overigens ook vindt in de OLED-topmodellen. Je hoeft dus zeker niet te vrezen voor mindere prestaties. Sterker nog, de tv scoort in dit opzicht uitmuntende resultaten. Met behulp van AI detecteert de processor wat je bekijkt en past het beeld aan voor sport, films of games. De lichtsensor past het beeld aan op basis van het omgevingslicht. Beide functies kan je natuurlijk ook uitschakelen. 

Upscaling, ruisonderdrukking of deinterlacing, de processor gaat steeds met een relatief zachte hand te werk, zodat het beeld er nooit te bewerkt uitziet. De processor heeft het enkel moeilijk met kleurstroken die soms zichtbaar zijn in heel zachte gradiënten. Die blijven, zelfs met flink wat ruisonderdrukking toch zichtbaar. Panasonic biedt zeer uitgebreide menu’s, dus de beeldfanaat kan zelf ook heel veel sleutelen. 

Doorsnee audio

Aan de audiokant kan de Panasonic enkel matige prestaties voorleggen. De 2x 15 Watt lijken iets meer dan de doorsnee middenklasser, maar het levert in praktijk niet echt meer op. Zolang je het volume niet te hoog zet, blijven de resultaten goed al ontbreekt er wat basweergave. Daardoor mist hij wat pit. Dat is wel op te lossen met een externe subwoofer. 

Dolby Atmos zorgt voor een mooie surroundervaring. Maar zodra je de volumeknop wat te ver open draait, of wat agressievere soundtracks uitprobeert, grijpt de processor nogal hardhandig in om vervorming te vermijden. Erg contraproductief, want je hoort dat heel duidelijk. Voor een stevige game- of filmsoundtrack kies je dus beter een soundbar.

My Home Screen 7.0

Panasonic hanteert nog steeds zijn eigen smart tv-systeem, My Home Screen. Dat heeft zowel voor-als nadelen. De belangrijkste beperking zit hem in het app-aanbod. Dat is vorig jaar weliswaar uitgebreid met Disney+ en Apple TV zodat het nu de belangrijkste internationale streamingdiensten kan bieden. Maar bij de lokale apps zien we dat bijna alle concurrenten toch wat meer te bieden hebben. 

Zo missen we het Belgische VTM Go, VRT Nu en Streamz en het Nederlandse RTL XL. Het grote voordeel van My Home Screen is dan weer dat het niet op trend gesprongen is om de kijker te overladen met aanbevelingen. De interface blijft relatief eenvoudig, en biedt onderaan het scherm een reeks tegels die je zelf kunt personaliseren en waarmee je snel en eenvoudig een andere bron kiest. Het systeem reageert ook erg prompt. 

Voor gamers is het ‘Game Control Board’ voorzien, een compact menu onderaan het beeld waar je informatie vindt over frame rate en VRR-toestand, en sommige instellingen kunt aanpassen, zoals de ‘Dark Visibility Enhancer’. De tv ondersteunt HDMI VRR en AMD Freesync (48 tot 120 Hz) en heeft een uitstekende input-lag van 8ms in 2K120 en 17ms in 4K60.

Afstandsbediening

Panasonic is geen baanbreker als het over de remote gaat. De layout en toetsen zijn degelijk en vertoonden geen lastige gebreken, maar behalve een geïntegreerde microfoon voor de Google Assistant of Amazon Alexa heeft hij geen moderne trekjes. Wel handig is de ‘My App’ toets die je zelf kunt koppelen aan je favoriete smart tv-app.

Conclusie

De TX-55LXW944 is op zijn best in een wat verlichtte woonkamer en met heldere kleurrijke beelden. Dan kan hij zijn prima helderheid en natuurlijke kleurweergave het beste uitspelen. Games en sport profiteren van de uitstekende bewegingsscherpte. De top beeldprocessor en de uitgebreide HDR-ondersteuning maken ook van HDR-content een fijne ervaring. Enkel voor donkere filmbeelden, of kijken bij verduistering is hij wat minder geschikt.

Hij levert een goede uitrusting, zeker de dubbele tv-tuner met twee CI Plus-slots valt op voor een model in deze categorie. De prijs toont echter de benarde situatie voor LCD-middenklassers. Met de hete adem van de OLED-modellen van vorig jaar in zijn nek lijkt hij ons iets te duur. 

0 Reactie(s) op: Panasonic TX-55LXW944 - Fraai afgewerkte familie-tv

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.