Panoramafoto's

Door: Dirk Schoofs | 07 januari 2011 09:16

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Van een adembenemend vergezicht blijft op een foto doorgaans weinig méér over dan een teleurstellende uitsnede. Deze beperking kunt u echter verhelpen, door de breedte in te gaan met uw afdrukken. Tegenwoordig is het een koud kunstje om panoramafoto's samen te stellen.

1. Terug naar de bron

In feite gaat het bij panorama's om het vastleggen van een veel grotere beeldhoek dan normaal. In het analoge tijdperk waren panoramafoto's uitsluitend weggelegd voor fotografen die over speciale (lees: peperdure) panoramacamera's beschikten. Nog steeds kunt u van het Japanse Widelux, het Duitse Noblex of het Russische Horizon camera's kopen waarvan de lens ronddraait. In dit digitale tijdperk is het echter heel gemakkelijk om tot goede panoramische resultaten te komen zonder dat u een speciaal toestel hoeft aan te schaffen. In feite wordt daarbij teruggegrepen op de oorsprong van de panoramafotografie; er worden opnamen gecombineerd die op elkaar aansluiten. Daar zijn slechts twee dingen voor nodig: specifieke software en een aantal foto's die met zorg zijn gemaakt. Daarbij kan een enkele slordige opname het resultaat al verknoeien. We gaan in dit artikel eerst in op manieren om tot een snel resultaat te komen. Daarna storten we ons op het fijnere werk.

Bij de panoramische camera van Noblex draait de lens rond.

2. Let op het licht

Het aantal beelden dat u kunt combineren lijkt onbeperkt, maar hoe meer opnamen u samenvoegt, hoe meer rekenkracht dit van uw computer vraagt. U moet ervoor zorgen dat de opnamen elkaar ongeveer dertig procent overlappen, zodat de software de puzzel vloeiend kan samenstellen. Let er bij het maken van panorama-opnamen op dat de zon niet te fel schijnt. Bij fel zonlicht ontstaan grote belichtingsverschillen tussen de foto's die worden samengevoegd. Fotografeer op zomerdagen het liefst in de vroege ochtend of in de late namiddag. Het beste resultaat krijgt u daarbij wanneer u de automatische belichting voor ieder kiekje uitzet. Gebruik dus de manuele instelling, de M-stand. Wanneer u bijvoorbeeld zeven opnamen wilt combineren, stemt u de belichting af voor de middelste opname en gebruikt u dezelfde instellingen (diafragma, focuslengte, sluitertijd, ISO) ook voor alle andere opnamen. Op die manier vermijdt u dat de automatische instelling zorgt voor opnamen met onderlinge belichtingverschillen. Houd de camera goed horizontaal en schiet foto's die steeds in dezelfde lijn liggen als de eerste opname.

Foto's moeten onderling voldoende overlapping hebben, en mogen geen grote lichtverschillen tonen.

3. De juiste draai

Probeer, wanneer u zonder statief werkt, zoveel mogelijk op één punt te blijven staan. Draai tijdens het fotograferen niet met uw hele lichaam, maar beweeg alleen het toestel. Werkt u met een spiegelreflexcamera, dan houdt u het toestel vast in het midden van de lens en gebruikt u die plek als draaipunt. Op die manier benadert u ongeveer het 'nodal point'. We komen zo meteen nog op deze term terug. Door het midden van de lens dus als as te gebruiken waar u de camera omheen roteert, hebt u de beste handmatige basis voor panoramafoto's. Een nadeel van handmatig genomen panorama's is dat u achteraf nog veel aan de randen moet wegsnijden.

Gebruik het midden van het objectief als draaipunt.

4. Parallax

Als u zich op de betere panoramafotografie wilt storten, kunt u niet zonder statief. Schaf daar een panoramabeugel bij aan. Met zo'n beugel kunt u het ideale draaipunt vasthouden, zodat er geen parallax-fouten ontstaan. Parallax is een optisch fenomeen dat in de tekening hieronder wordt uitgebeeld. Als u naar een landschap kijkt, daarbij één gestrekte vinger vlak voor uw gezicht houdt en vervolgens afwisselend met het ene en het andere oog kijkt, zult u zien dat het beeld niet helemaal hetzelfde blijft. Voorwerpen op de voorgrond blijven niet op dezelfde plaats staan ten opzichte van de achtergrond. In zulke gevallen wordt gesproken over parallax-fouten. Bij panoramafotografie hebt u er weinig last van wanneer alles in beeld ongeveer even ver van u is verwijderd. Staan sommige voorwerpen dichtbij en andere veraf, dan zullen parallax-fouten duidelijker zichtbaar zijn en wordt het moeilijk om de foto's op elkaar uit te lijnen. Als u wil weten hoe u zelf een beugel maakt, verwijzen wij u door naar het artikel: Uw eigen panoramabeugel.

Een voorbeeld van een parallaxfout, die wordt veroorzaakt door een verschil in waarneming tussen het linker- en het rechteroog.

5. Nodal

Op internet staan allerlei technische beschouwingen die interessant zijn voor mensen die van optica houden. Als dit onderwerp u niet zo interesseert, is het voor nu voldoende om te onthouden dat het ideale draaipunt het zogenaamde 'nodal point' is. Bij gebruik van dit draaipunt worden parallaxfouten vermeden. Het nodal point ligt binnen in het objectief van de camera, het is de plaats waar de lichtstralen elkaar kruisen voordat ze uittreden en op de sensor worden geprojecteerd. Met een panoramabeugel kunt u het draaipunt van het statief precies boven het nodal point (of no-parallax point) instellen. Op het beeld hieronder is dit punt oranje. Op Panotools Wiki vindt u de verschillende waarden waarmee u de camera op de panoramabeugel kunt bevestigen om zo het ideale draaipunt te krijgen. Vaak is zo'n beugel voorzien van een kleine waterpas, waarmee u kunt voorkomen dat u de camera tijdens het roteren buiten het horizontaal vlak richt.

Als u een panoramabeugel gebruikt, roteert de camera precies om het nodal point.

0 Reactie(s) op: Panoramafoto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.