Wanneer u een Mac gekocht hebt en reeds een pc thuis hebt staan, dan is het natuurlijk wel zo fijn als deze elkaar, net als twee pc's, kunnen benaderen (bijvoorbeeld voor bestandsuitwisseling, printerdeling etc). Dat is soms met twee pc's al een gedoe en een Mac is uiteraard een heel ander systeem.

Geduld is een schone zaak

Als u nog nooit met een Mac en dus OS X gewerkt hebt, dan is het best even wennen. U zult echter na een tijdje merken dat, hoewel OS X en Windows wezenlijk van elkaar verschillen, er ook veel overeenkomsten zijn. Voordat u in de wereld van netwerken en uitwisselen van bestanden duikt, is het verstandig dat u zich de Mac eerst een beetje eigen maakt. Speel er een dag of wat intens mee, zodat u het in de vingers hebt, dan zult u zien dat het allemaal een stuk logischer wordt. Voordat u aan de slag gaat met het uitwisselen van bestanden via het netwerk, is het belangrijk om te weten dat Windows-programma's niet standaard in OS X draaien en andersom. Van veel Windows-programma's zijn OS X-versies, maar bij lange na niet van alle. Zie ook het artikel Software op de Mac en Ouwe pc-software op de Mac voor meer informatie over software.

1. Het verschil

Voordat we uitleggen hoe u het verschil tussen pc en Mac in één huis en thuisnetwerk overbrugt, is het handig om te weten wat er precies anders is. Veel verschillen en overeenkomsten tussen een Mac en een Windows-pc kon u al lezen in het artikel Voor- en nadelen van een Mac. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant zijn overeenkomsten maar ook wezenlijke verschillen te vinden. U vindt in beide apparaten een harde schijf, geheugen, moederbord en tal van andere apparaten. Het grootste verschil zit 'm in het besturingssystemen. Het besturingssysteem van Mac: Mac OS X genaamd, lijkt, op wat overeenkomsten na, totaal niet op het besturingssysteem van Microsoft: Windows.

U hebt wellicht ooit eens een pc gekocht met Windows Vista en deze getracht werkend te krijgen in een netwerk met voornamelijk Windows XP-machines. Aangezien deze situatie soms al conflicten geeft, kunt u zich voorstellen hoe problematisch het kan zijn als u ineens een computer introduceert met een besturingssysteem dat niet eens van Microsoft is. Gelukkig groeien de besturingssystemen steeds meer naar elkaar toe en wordt er over en weer steeds meer ondersteuning geboden.

© PXimport

Het basisuiterlijk van Windows 7.

© PXimport

De basisinterface van Mac OS X verschilt wel van het uiterlijk van Windows, maar voelt al snel vertrouwd aan.

Bestandsformaten

Een van de belangrijkste verschillen tussen Mac en pc die u zult tegenkomen, is het soort bestanden dat OS X gebruikt ten opzichte van Windows. Zo bent u op de pc gewend aan .exe-bestanden om een programma te openen of te installeren. Mac OS X daarentegen kent geen exe-bestanden en kan deze dus ook niet openen. In plaats daarvan gebruikt OS X dmg-bestanden. De werking is overigens hetzelfde: u kunt er gewoon op dubbelklikken om ze te openen. Meer over het installeren van programma's met dmg-bestanden leest u in het artikel Mac: installeren en 'verkennen'. Trouwens kunnen de meeste bestandsformaten wel door beide besturingssystemen worden gelezen.

Twee werelden, twee keer instellen

Wanneer u twee computers met hetzelfde besturingssysteem in een netwerk hangt, dan vereist het doorgaans weinig stappen om deze met elkaar te laten communiceren, u hoeft meestal alleen mappen te delen. Wilt u een Mac en een pc netwerkvriendjes met elkaar laten worden, vereist dit iets meer handelingen (maar gelukkig niet veel). U moet immers de Mac vertellen dat de pc de inhoud van de Mac mag zien, en u moet de pc vertellen dat de Mac de inhoud van de pc mag zien. Het is even iets omslachtiger, maar eenmaal ingesteld, merkt u er niets meer van.

2. Mappen delen binnen OS X

Wanneer u de Mac in het netwerk hangt en binnen Windows 7 in de Verkenner bladert naar Netwerk, zult u de Mac daar niet aantreffen. Reden hiervoor is dat u eerst nog wat mappen moet delen binnen OS X. Gelukkig is dit erg eenvoudig. Klik in OS X op het appeltje linksboven en vervolgens op Systeemvoorkeuren. In het venster dat opent dubbelklikt u op Delen. Er verschijnt nu een venster met een reeks opties. Plaats een vinkje voor de optie Bestandsdeling als hier nog geen vinkje staat. In het rechterdeelvenster kunt u de opties van bestandsdeling bewerken. Standaard zijn de openbare mappen van OS X gedeeld, maar u kunt hier in principe iedere map delen die u wilt. Door op het plusteken te klikken onder de lijst met gedeelde mappen, kunt u aangeven welke andere mappen u wilt delen. Wilt u simpelweg alles delen, dan voegt u als map gewoon de volledige schijf van uw Mac toe (standaard heet deze Macintosh HD). In het veld Gebruikers rechts, kunt u aangeven welke rechten afzonderlijke OS X-gebruikers hebben met betrekking tot de mappen.

© PXimport

Binnen Systeemvoorkeuren geeft u aan welke mappen u wilt delen.

3. Windows toegang geven

De mappen die u hebt toegevoegd worden nu gedeeld met anderen die u daarvoor hebt gemachtigd, maar Windows 7 kan er nog altijd niet bij. U dient OS X specifiek te vertellen dat de mappen moeten worden gedeeld voor Windows. U doet dit door op de knop Opties te klikken boven het veld Gebruikers. In het venster dat verschijnt, plaatst u een vinkje bij de optie Deel bestanden en mappen via SMB (Windows). SMB is een netwerkprotocol dat staat voor Server Message Block. Onder in het venster zit u een veld waar u een gebruiker kunt selecteren. De gebruiker die u hier selecteert, bepaalt de lees- en schrijfrechten die de Windows-gebruiker voor de gedeelde mappen heeft. Klik de gewenste gebruiker aan en vul het bijbehorende accountwachtwoord in. De gedeelde mappen zijn nu gedeeld met Windows. Open binnen Windows de Verkenner en klik op Netwerk. U ziet nu de gedeelde Mac verschijnen. Wanneer u erop klikt, dient u nog eenmaal de gebruikersnaam en het wachtwoord van het gebruikersaccount op de Mac in te geven en u kunt de Mac-mappen zonder problemen benaderen en bewerken.

© PXimport

U deelt de mappen en bestanden specifiek voor Windows.

4. Mappen delen binnen Windows

De mappen op de Mac zijn nu weliswaar zichtbaar binnen Windows, maar andersom is er van uw Windows-pc nog geen spoor te bekennen op de Mac. Voordat we dat gaan realiseren is het wederom belangrijk eerst te bepalen welke mappen er gedeeld worden en sowieso dát er mappen gedeeld worden. Klik op Start / Configuratiescherm en vervolgens op Opties voor thuisgroepen en delen selecteren. Vink de onderdelen aan die u wilt delen (dit zijn nog niet de mappen, dat komt zo) en klik op OK. Zorg ervoor dat u hier in ieder geval Printers aanvinkt, zodat het ook mogelijk is om vanaf de Mac te printen (meer hierover bij Printerdeling). Wilt u vervolgens nog afzonderlijke mappen delen, blader dan naar de betreffende map in de Verkenner, klik erop met de rechtermuisknop en kies voor Delen met / Thuisgroep (Lezen/schrijven) ervan uitgaande dat u de Mac die rechten wilt geven. U kunt ook de gehele C-schijf delen, kies dan voor Delen met / Geavanceerd delen / Geavanceerd delen / plaats een vinkje bij Deze map delen. Klik op OK.

© PXimport

Ook binnen Windows dient u aan te geven wat u wilt delen.

Geavanceerd delen

Wanneer u een hele schijf deelt, besluit Windows standaard dat de partij met wie u deze schijf deelt alleen maar leesrechten heeft. Dit is ter beveiliging van uw bestanden. Wilt u dit aanpassen, klik dan in het venster Geavanceerd delen op Machtigingen onderaan. U kunt dan aangeven of de mappen en bestanden ook gewijzigd kunnen worden of zelfs volledige beheersrechten toekennen met betrekking tot de mappen. U kunt uiteraard ook bepaalde rechten toekennen aan bepaalde gebruikers, als u meer controle wilt hebben.

© PXimport

Deelt u een hele schijf, dan worden er standaard alleen leesrechten toegekend.

5. OS X toegang geven

Nu dient u OS X nog te vertellen waar het uw pc precies kan vinden. U hebt hier het IP-adres voor nodig van de pc waarmee u wilt verbinden. Klik op Start en typ in het invoerveld cmd en druk op Enter. Er verschijnt een zwart venster. Tik hier: ipconfig. Afhankelijk van uw configuratie verschijnt hier een lange lijst met informatie. Bent u verbonden via een ethernetkabel zoek dan het kopje Ethernet-adapter voor Lan-verbinding. Bent u draadloos verbonden zoek dan Draadloze LAN-adapter (met de naam van uw draadloze verbinding). Noteer het IP-adres (in ons geval 192.168.1.100). In OS X klikt u binnen Finder op Ga en vervolgens op Verbinden met Server. Vul het IP-adres in achter smb:// en klik op Verbind. Selecteer nu de mappen die u wilt toevoegen (door de Command-toets ingedrukt te houden, kunt u meerdere mappen selecteren). De mappen verschijnen binnen Finder. Een kleine laatste stap als u niet telkens handmatig wilt verbinden, voert u uit door te klikken op Systeemvoorkeuren en vervolgens op Accounts. Klik op uw account en vervolgens op het tabblad Inloggen. Klik op het plusteken en voeg de map toe die u zojuist hebt toegevoegd in Netwerk. Vanaf nu wordt de verbinding automatisch tot stand gebracht.

© PXimport

U hebt uw IP-adres nodig om de Mac verbinding te laten maken met uw Windows-pc.

Geniet, maar deel met mate

Het is natuurlijk zeer aantrekkelijk om de gehele schijf te delen, zodat u zeker weet dat u overal bij kunt. Houd er echter wel rekening mee dat u letterlijk de hele schijf deelt en vanuit beveiligingsoogpunt is dat niet altijd heel verstandig. Stel uzelf daarom de vraag of het echt noodzakelijk is om die hele schijf te delen. Wat wilt u kunnen benaderen op de andere computer? Gaat het alleen om het snel kunnen benaderen van Word-documenten, afbeeldingen, muziek, video's enzovoort? Dan is alleen het delen van de bibliotheken vaak al voldoende (het is niet voor niets dat dit de opties zijn die standaard gedeeld worden wanneer u bestandsdeling inschakelt in Windows 7).

6. Printerdeling

Het is uiteraard wel zo handig als u ook kunt printen vanaf de Mac. U kunt een printer op gelijksoortige wijze via IP-adres toevoegen, maar veel eenvoudiger is het installeren van een klein programma genaamd Bonjour. Dit programma van Apple zorgt ervoor dat apparaten als printers direct worden gevonden binnen OS X. Eenmaal geïnstalleerd klikt u in OS X op Systeemvoorkeuren / Afdrukken en faxen en vervolgens op het plusteken. In het tabblad Bonjour verschijnt uw Windows-printer nu automatisch. Klik hierop en vervolgens op Voeg toe. De printer wordt geïnstalleerd.

© PXimport

Wanneer u Bonjour installeert vindt OS X uw Windows-printer onmiddellijk.

7. Back-up met Time Capsule

Hebt u uw Mac in het netwerk draaien, dan wilt u hier waarschijnlijk ook back-ups van maken om te voorkomen dat u alles kwijt bent na een crash (ja ook Macs kunnen crashen). OS X heeft hiervoor een prachtig programma genaamd Time Machine (zie voor meer uitleg Voor- en nadelen van een Mac). Normaliter kunt u met Time Machine alleen back-ups maken naar lokale schijven, maar u kunt een klein programmatje downloaden voor OS X, genaamd iTimeMachine.

De website van de oorspronkelijke makers (Xiotios) lijkt niet meer actief te zijn, maar het programma is nog wel te vinden op internet. Download het programma, open het en klik op Enable Airdisks. Nu kunt u back-ups wegschrijven op uw gedeelde Windows-schijven (zoals die van een computer met een grote harde schijf voor back-ups). Klik op Systeemvoorkeuren en vervolgens op Time Machine. Klik op Selecteer reservekopieschijf en selecteer de map waarop u de back-ups wilt opslaan, en klik op Gebruik voor reservekopie. Klik nu op Aan om het proces van automatische back-ups te starten.

© PXimport

Time Capsule is ideaal voor het maken van back-ups en met een kleine aanpassing, ook via het netwerk.

Uw Mac als draadloos toegangspunt

In dit artikel gaan we ervan uit dat uw netwerk achter een router of switch hangt, simpelweg omdat dat de snelste en effectiefste manier is om het netwerk te realiseren en de internetverbinding te delen. Hebt u echter niet zo'n apparaat, dan is het kinderlijk eenvoudig om uw Mac om te toveren tot een draadloos toegangspunt! Steek de ethernetkabel van uw modem in de ethernetaansluiting van de Mac en klik op Systeemvoorkeuren / Delen. Plaats vervolgens een vinkje bij Internetdeling en klik op Start. Plaats een vinkje bij Ethernet en selecteer Airport bij Deel de verbinding via. Klik vervolgens op Airport Opties en geef een naam in voor uw draadloze netwerk en een wachtwoord. Voilà, uw pc zal nu het draadloze netwerk zien en via de verbinding van uw Mac kunnen internetten.

© PXimport

Met behulp van Internetdeling kunt u uw Mac ook gebruiken als draadloos toegangspunt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten