© PXimport

Pc viert dertigste verjaardag

Geplaatst: 12 augustus 2011 - 09:04

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie ID.nl

Op 12 augustus viert de pc zijn dertigste verjaardag. Dat was de dag dat de IBM 5150, door veel mensen beschouwd als de eerste echte persoonlijke computer, werd gepresenteerd aan het grote publiek.

Precies dertig jaar geleden presenteerde IBM zijn IBM Personal Computer 5150, de eerste pc zoals we die nu nog steeds kennen met onder andere een Intel-processor. De computerindustrie groeide uit tot een miljoenenbusiness, maar na dertig jaar lijkt de personal computer als apparaat langzamerhand minder populair te worden. Apple-ceo Steve Jobs denkt dat het tijdperk van de pc voorbij is. Hij noemt de iPad vaak een apparaat van het post-pc tijdperk. Ook Mark Dean, cto van IBM voor het Midden-Oosten en Afrika denkt dat de pc zijn langste tijd heeft gehad. Het was wat hem betreft dan ook een juiste beslissing van IBM om uit de pc-markt te stappen.

Ook Nederland heeft een bescheiden aandeel gehad in de pc-historie. Zo kenden we de Bossche computerfabrikant Tulip die pc's maakte. Ook Philips vervaardigde ook ooit de welbekende grijze dozen.

© PXimport

De IBM Personal Computer 5150, het startpunt van de pc die we nu nog kennen.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten