PeerBlock 1.1

Door: Joris Peterse | 01 december 2010 12:17

Review

Op internet vindt er veel verkeer van - en naar - uw computer waar u helemaal niet op zit te wachten. Spyware, advertenties, onveilige websites, en ga zo maar door. Met PeerBlock houdt u dit ongewenste verkeer tegen, door gewoon de afzender te blokkeren. Blokkades vinden plaats middels een ip-adres.

Tijdens de installatie vraagt PeerBlock welk internetverkeer het tegen moet gaan. U kunt onder andere kiezen uit p2p (om pottenkijkers van anti-p2p-organisaties buiten te houden), reclame en spyware. Of u kunt zelf een blokkadelijst samenstellen. Wanneer u een optie uit de lijst aanvinkt, wordt er automatisch een lijst met bekende te blokkeren afzenders gedownload. Tijdens het testen, waarbij we besloten drie opties aan te vinken waren dat al bijna 800.000 adressen. Via List Manager kunt u vervolgens zelf ip-adressen of domeinen toevoegen om te blokkeren.

Al tijdens de installatie kunt u kiezen welk type internetverkeer u wilt blokkeren.

Veiligheid

PeerBlock vervangt geen securitysoftware, maar het draagt wel een steentje bij. Het blokkeert de bekendste spywareadressen, waardoor het zich niet in uw pc kan nestelen, maar ook onthoofd is wanneer het zich al in uw systeem heeft geïnstalleerd. Ook houdt het vervelende advertenties en pop-ups buiten de deur, browseronafhankelijk en zonder dat u daar een adblocker bij hoeft te installeren. De blokkadelijst van een adblocker in de browser is echter wel wat uitgebreider dan PeerBlock, waardoor er nog wel eens een advertentiebanner doorheen wil komen. Eventueel kunt u met de optie Allow HTTP het geblokkeerde internetverkeer enkel nog via uw browser toestaan.

In de interface kunt u zien welk internetverkeer er geblokkeerd wordt.

PeerBlock blijkt een handig tooltje te zijn waarmee u een extra slot op uw pc zet. U bepaalt zelf wie er binnen mag komen - en wie niet. Achter de schermen wordt constant gewerkt om de automatische blokkadelijsten zo compleet mogelijk te krijgen. Hierdoor zijn regelmatige updates helaas wel noodzakelijk.

PeerBlock 1.1

Freeware

Taal Engels

Download 2 MB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Onbekend

Maker MarkSide

Oordeel 7/10

Pluspunten

Blokkeert ongewenst internetverkeer

Mogelijkheid om zelf verkeer te blokkeren

Minpunten

Lijst met ongewenste afzenders wat beperkt

Regelmatige update van de lijst noodzakelijk

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: PeerBlock 1.1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.