Peex: worden we straks zelf de geluidsman bij concerten?

© PXimport

Peex: worden we straks zelf de geluidsman bij concerten?

Geplaatst: 18 juni 2019 - 13:17

Aangepast: 14 december 2022 - 11:15

Joris Peterse

Met een speciale gehuurde headset en een appje van Peex ben je zelf de geluidstechnicus bij optredens. Het nieuwe concept probeert hierbij muziekliefhebbers aan te spreken die optimaal willen genieten van een concert. Maar wat is Peex en hoe werkt het?

De kans is aanwezig dat je de komende jaren bij optredens van grote artiesten op het festivalterrein of in de foyer van de zaal een kraampje ziet staan van Peex. Hier kun je een geluidssetje huren voor zo'n tien euro, waarmee je tijdens het optreden zelf de muziek naar wens afstelt en dus minder afhankelijk bent van je locatie, akoestiek en de geluidsman voor het ideale geluid tijdens een optreden. Via een app op je smartphone (Android en iOS) ben je namelijk zelf de geluidsman en stel je je optimale mix samen met een vijftal schuifjes.

Peex

© PXimport

Peex: hoe en waarom?

Het idee van Peex is om je ideale geluidservaring te bieden, met een toegankelijk systeem en overzichtelijke app. Aan het draadloze systeem, dat je om je nek draagt koppel je een headset. Dit kan je eigen headset of koptelefoon met 3,5 mm-aansluiting zijn, standaard zit er echter een degelijke headset bij. Maar dat houdt wel in dat je continue wat in je oren hebt, wat de kletsende concertganger aan de bar wellicht minder zal aanspreken.

Technisch gezien komt er meer bij het Peex-systeem kijken dan je zou denken. Niet alleen moet het werk iedere individuele muzikant nauwkeurig worden opgenomen. Ook moet je het geluidsignaal synchroniseren.

Om het geluidssysteem werkend te krijgen, zijn er meerdere routers geplaatst die via de 5GHz-band de geluidsdata naar de Peex-systemen om de nek van de gebruikers te verzenden. Deze band is qua bereik en bandbreedte ideaal, maar je hebt wel krachtige routers nodig om het signaal zonder verstoring over te brengen. Buiten de zaal zal het geluid al snel wegvallen.

De Peex ‘ketting’ die de gebruikers om hun nek dragen beschikt dus over een wifi-chipje om het 5GHz signaal te ontvangen, maar ook over bluetooth, dat gebruikt wordt voor de connectie met de app op je smartphone. Bluetooth wordt dus niet gebruikt voor muziek zelf, maar voor het afstemmen hiervan.

Ook is er een microfoon ingebouwd in het apparaat dat je bij je draagt en hier zit vooral het vernuftige: deze microfoon synchroniseert het geluidssignaal. Het klinkt wat gek, maar het draadloze signaal wordt sneller verwerkt dan dat de geluidsgolven de luisteraar bereiken. Dit moet dus gesynchroniseerd worden. Het klinkt raar als het geluid door je headset niet matcht met het geluid dat je van je omgeving meekrijgt; er zit immers geen noise cancelling in de Peex-headset. De microfoon moet dit dus op de milliseconde nauwkeurig synchroniseren, maar die synchronisatie is ook nog eens afhankelijk van de locatie van de luisteraar. Wanneer je vooraan bij het podium staat, hebben de geluidsgolven je veel eerder bereikt dan als je achterin of op de bovenste ring staat. Dat kan dus niet centraal afgestemd worden, maar dat moet per gebruiker individueel.

Peex

© PXimport

Peex in praktijk

Peex bood de mogelijkheid om het systeem in het echt uit te proberen, in de Ziggo Dome bij een optreden van Elton John. Nu heb ik in mijn jongere jaren ervaring opgedaan als muziekrecensent, maar Elton John ligt wel erg ver buiten mijn muzikale straatje. Misschien was dat wel positief, ik werd minder afgeleid door het optreden en kon de volle aandacht besteden aan het testen van Peex.

Toch verliep alles in praktijk niet helemaal vlekkeloos. De koppeling tussen het Peex-systeem en mijn smartphone lukte niet. Normaalgesproken wordt NFC gebruikt om een bluetooth-connectie te leggen tussen beide apparaten, maar mijn smartphone weigerde dienst. Ik vermoed dat de oorzaak ligt in de Huawei smartphone die ik op dat moment op zak had, het Chinese bedrijf weet het Android besturingssysteem behoorlijk kreupel te maken met zijn Emui-skin. Bovendien, de (niet-Huawei) Androids van de andere journalisten koppelde naadloos met Peex. Gelukkig was er een iPod Touch voor me beschikbaar, want Peex werkt ook gewoon op iOS (iPhones).

Om het systeem goed te testen zijn we op verschillende plekken in de zaal gaan staan. Van de achterste hoek van de bovenste ring in de Ziggo Dome, tot voorin de zaal. Het was indrukwekkend hoe naadloos het geluid door de headset synchroon liep.

Peex

© PXimport

Filteren en gehoorbescherming

De equalizer die je in de app krijgt om de muziek af te stemmen heeft maximaal vijf kanalen. In dit geval was er een kanaal voor de vocalen, het keyboard, gitaar, bass en drums. Door de knoppen te schuiven kun je zelf de mix bepalen, maar je kunt bijvoorbeeld niet de drums in zijn geheel weghalen door het schuifje helemaal naar beneden te halen. De drums klinken in dat geval gewoonweg zachter. Niet alles is ook helemaal perfect te mixen. Zo had bediende je bijvoorbeeld met het schuifje van de vocalen zowel de zang als het pianospel van Elton John. Deze kun je niet van elkaar lostrekken.

Toch maakt Peex een enorm verschil, dat merk je vooral wanneer je de headset even uit je oren haalt. Opeens is de muziek veel meer een brij van geluid en is er veel meer galm te horen. Peex weet het geluid veel beter te balanceren. Het is nu alleen nog aan de muzikant zelf om geen fouten te maken, want even een noot missen valt op. Zo was bijvoorbeeld te horen dat de stem van Elton John tegen het einde van het optreden wat vermoeider begon te klinken, wanneer je de vocalen wat hoger in de mix zette.

Bij concerten moet je altijd denken aan gehoorbescherming en met een headset met Peex in je oren is dat niet anders. Hoewel je gehoor beschermd wordt tegen schelle klanken door de headset, is het niet aan te bevelen de schuifjes heel hoog in de mix te zetten. Wanneer sommige onderdelen hard staan, kun je alsnog met een suis in de oren thuiskomen.

Peex

© PXimport

Voorlopige conclusie

Peex biedt bij concerten meerwaarde voor wie echt in de muziek op wil gaan of echt kan genieten van bepaalde instrumenten en goed geluid. In mijn geval is Peex getest in een ideale omgeving, de Ziggo Dome heeft de akoestiek en de artiest heeft met zijn band zijn sporen wel verdiend. Vooral op festivals, waar er veel meer factoren zijn die het geluid negatief beïnvloeden kan Peex zich écht bewijzen.

Uiteraard is de ervaring erg afhankelijk van het optreden. Een slecht-spelende band zal alleen maar vervelender klinken met Peex. Ook is het niet voor iedereen geschikt, sommige concertgangers zullen meer behoefte hebben aan wat sociale interactie met andere concertgangers; wat met zo’n headset toch best belemmerend is… Alhoewel, rondlopen met zo’n headset leverde me ook veel vragen op van nieuwsgierige bezoekers. Hoe dan ook, ik ben overtuigd van Peex en ik kan niet wachten om het eens te ervaren bij een band die mij persoonlijk wel aanspreekt. De tien euro die Peex kost maakt het zeker toegankelijk genoeg om het ook eens uit te proberen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten