Philips 231T1SB tv-monitor

Door: Jeroen Boer | 28 april 2010 12:24

Review

De grens tussen televisie en pc-scherm vervaagt steeds meer. Bij beide toepassingen is een beeldverhouding van 16:9 met een resolutie van 1920 x 1080 tegenwoordig de norm. Niet zo gek dat Philips de 231T1 met een schermformaat van 23 inch in de markt zet als tv-monitor. Maar ligt de nadruk nu meer op de monitor of op de televisie?

Als we de Philips 231T1SB uitpakken, vinden we het apparaat qua ontwerp meer een televisie dan een pc-monitor. Enkel het bescheiden beeldformaat van 23 inch is voor een televisie tegenwoordig aan de kleine kant, maar bij pc-gebruik juist weer ideaal. Ook tijdens een verdere inspectie neigen we het apparaat steeds meer als televisie te zien. Zo zijn er ingangen voor antenne, component, hdmi, composiet, en zelfs common-interface voor smartcards voor digitaal televisie kijken. Op het pc-vlak zien we enkel een vga-ingang.

De 231T1SB is qua behuizing meer een televisie.

We hebben de 231T1SB aangesloten op analoge kabeltelevisie en daarbij geen problemen ervaren. De ontvangst was goed, het programmeren van de televisie werkt prettig en ook de afstandsbediening is handig in gebruik. Er zijn genoeg beeldmodi om 4:3-uitzendingen te schalen naar breedbeeld en dankzij een analoge en digitale geluidsuitgang is het apparaat prima aan te sluiten op onze surroundreceiver. Kortom, als televisie voldoet de 231T1SB helemaal aan onze wensen.

Digitaal aansluiten

Philips zet de 231T1SB nadrukkelijk in de markt als tv-monitor en niet als televisie die toevallig ook een pc-ingang heeft. We zoeken in de handleiding op wat Philips in gedachte heeft als pc-aansluitmethoden. We zijn teleurgesteld als blijkt dat Philips meent dat de ouderwetse vga-ingang voldoet voor pc-gebruik. Hoewel het beeld er via deze aansluiting op zich prima uitziet, geven wij toch de voorkeur aan een dvi-verbinding. Tijd voor een andere oplossing dus. De 231T1SB is namelijk wel voorzien van een hdmi-ingang, een standaard die compatibel is met dvi. De handleiding meent echter dat deze ingang enkel bedoeld is voor videoapparatuur. Iets dat op de meeste televisies klopt vanwege de overscan die vaak op de hdmi-aansluiting aanwezig is.

Met behulp van een hdmi-naar-dvi-adapter sluiten we het beeldscherm aan op onze pc. Helaas blijkt dat Philips ook op de 231T1SB overscan toepast op de hdmi-ingang, waardoor het beeld aan de zijkanten iets afgesneden wordt. Gebruikelijk en zelfs goed voor video, maar bij pc-gebruik willen we natuurlijk niets missen. Gelukkig blijkt er na enig zoeken in het menu van de 231T1SB een optie te zitten om de overscan uit te zetten. De ingestelde resolutie van 1920 x 1080 wordt nu perfect weergeven en ook andere resoluties blijken geen probleem. De 231T1SB heeft last van de typische kwaaltje van TN-schermen. De inkijkhoek is beperkt en ook van de kleurechtheid kunt u niet al te veel verwachten. Voor normaal computergebruik voldoet het prima, maar dit is zeker geen scherm voor de veeleisende fotobewerker. Het beeldscherm is dus prima digitaal te gebruiken, maar u verliest dan wel de mogelijkheid om de hdmi-ingang voor bijvoorbeeld een Blu-rayspeler te gebruiken.

Conclusie

Philips zet de 231T1SB zelf op de markt als een pc-monitor met ingebouwde televisietuner, maar wij zijn toch echt van mening dat dit een televisie met een pc-ingang is. Het televisiegedeelte is namelijk veel beter uitgewerkt dan het pc-gedeelte. Philips verwacht zelfs dat we onze pc nog aansluiten met de ouderwetse vga-poort. Gelukkig blijkt de hdmi-poort prima dienst te doen als pc-ingang, maar daar meldt de bijgeleverde handleiding niets over. Ook valt er qua beeld op pc-gebied weinig in te stellen, iets als bijvoorbeeld kleurtemperatuur ontbreekt. De Philips 231T1SB is als pc-monitor een beetje magertjes, maar is als televisie weer prima voor elkaar. Het apparaat is dan ook ideaal als u een televisie zoekt voor op bijvoorbeeld de slaapkamer en daar ook een computer wilt gebruiken. Ook qua prijs is de 231T1SB een interessante oplossing voor een ruimte waar u zowel een televisie als pc-monitor nodig hebt. We hebben het product met een dergelijke toepassing in het achterhoofd beoordeeld.

Philips 231T1SB

Straatprijs € 290,-

Garantie 2 jaar

Beelddiagonaal 23 inch / 58,42 cm

Natuurlijke resolutie 1920 x 1080 (1080p)

Contrastratio 1000:1, 50.000:1 (dynamisch contrast)

Helderheid 300 cd/m²

Type paneel TN-paneel

Aansluitingen Vga, hdmi, component, 2x composiet-ingang, 3x audio-ingang, composiet-uitgang, audio-uitgang, digitale audio-uitgang, antenne-ingang, common interface

HDCP Ja

Omvang 39,9 x 56 x 17,6 cm (met voet)

Gewicht 5,53 kg (met voet)

Oordeel 7/10

Pluspunten

Goede afstandsbediening

Pc toch via hdmi

Goede televisie

Veel aansluitingen

Minpunten

Eigenlijk alleen vga-ingang

Weinig instelbare opties voor pc-gedeelte

Gebuikte apparatuur

Processor AMD Phenom II 955 BE

Moederbord Gigabyte GA-MA790XT-UD4P

Geheugen 4 GB DDR3 1333 MHz

Harde schijf Samsung F2 Eco Green 1 TB

Grafische kaart Calibre P960 GeForce 9600 GT 512 MB

Besturingssysteem Windows 7 Home Premium 64 bit

0 Reactie(s) op: Philips 231T1SB tv-monitor

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.