Philips 284E5 - Wauw, wat een kleuren!

Door: Michiel de Roode | 29 juli 2014 14:30

Overige elektronica

Grote beeldschermen worden steeds meer de standaard. Een paar jaar geleden vonden we een 24inch-beeldscherm nog indrukwekkend. Tegenwoordig kijken we daar niet meer van op. Philips leverde ons zijn nieuwe 28inch-scherm, de 284E5. Deze hebben wij voor je getest.

Score
80
 • Pluspunten
 • Standaard kleurreproductie
 • Goede zwartweergave
 • Zeer goed contrast
 • Grote beelddiagonaal
 • Minpunten
 • Niet voor intensieve gamers
 • Meegeleverde kabels
 • Lage pixeldichtheid

None

Philips 284E5

Prijs: € 310,-

Beelddiagonaal: 28 inch (1920 x 1080 pixels)

Type panel: S-MVA (60 Hz) WLED

Kijkhoek (hor./ver.): 176 ° / 176°

Responstijd (zwart - wit) / (grijs - grijs): 6,5 ms / 4 ms

Aansluitingen: VGA, 2x HDMI (eenmaal met MHL)

Ondersteuning 4:3-beeldverhouding: Ja

Omvang incl. voet (BxHxD): 66,3 x 48,5 x 23,7 cm

Pivot / hoogte instelbaar: Nee / Nee

Roteren / kantelen: Nee / Ja (-5 º ~ +20 º)

Gewicht: 4,73 kg:

Energieverbruik gemeten: 32,5 W standaard

Kleurreproductie gekalibreerd: Gemiddelde Delta E 0,81

De 284E5 is met zijn beelddiagonaal van 28 inch erg groot. Philips combineert dit grote formaat met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. De pixeldichtheid is met 78,7 pixels per inch (PPI) laag, waardoor het scherm een stuk minder scherp is dan kleinere beeldschermen met dezelfde resolutie. Lees ook: Zo sluit je meerdere beeldschermen aan.

Dit hoeft geen nadeel te zijn, het beeld en de tekst zijn groter en daardoor beter leesbaar, wat voor sommige gebruikers juist prettig is. Het scherm is voorzien van één analoge VGA-aansluiting en tweemaal HDMI, waarvan één MHL ondersteunt (een beeldaansluiting voor smartphones). Er wordt alleen een VGA-kabel bij het scherm geleverd. Dit is wel wat magertjes, je moet dus zelf nog een HDMI-kabel en eventueel een MHL-kabel aanschaffen.

Fotobewerking

Het scherm maakt gebruik van een S-MVA-paneel dat een goede inkijkhoek, zwartwaarde en contrast heeft. De standaard kleurreproductie is met een gemiddelde Delta E van 1,83 erg goed en voldoende voor fotobewerking (3 handige gratis fotoprogramma's vind je hier). Ook de zwartweergave is dik in orde. Als we het scherm op honderd procent helderheid zetten, meten we een zwartwaarde van 0,22 cd/m².

Dit is beduidend lager dan wat we gewend zijn van een IPS- of TN-paneel. Het scherm heeft een uitstekend contrast, we meten 1250:1. Het scherm is minder geschikt voor gamers, de standaard responstijd is daarvoor niet goed genoeg. Die kan wel versneld worden met de zogenoemde SmartResponse-functie. Met de optie Fast valt de 'ghosting' op zich nog wel mee, maar is onvoldoende voor snelle shooters of racegames. Voor minder 'snelle' spellen is het scherm wel geschikt. We raden de optie Fastest sowieso af: dit geeft zichtbare verstoringen in het beeld.

Conclusie

De Philips 284E5 is een prima allroundscherm. Hij is geschikt voor algemeen gebruik, het kijken van films (bijvoorbeeld via Popcorn Time) en fotobewerking. Het voornaamste nadeel van het scherm is de lage pixeldichtheid, waardoor het beeld minder scherp is. Daar staat tegenover dat een 27inch-scherm met een hogere resolutie weer een stuk duurder is. Voor gamers kunnen wij het scherm niet aanraden, daarvoor is de reactietijd net niet snel genoeg. Voor wie is dit scherm dan wel geschikt? Voor iedereen die een groot scherm zoekt met een correcte kleurreproductie, goede zwartweergave en uitstekend contrast.

0 Reactie(s) op: Philips 284E5 - Wauw, wat een kleuren!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.