Philips 55POS9002/12 - Vloeiend OLED

Door: Eric Beeckmans | 25 juli 2018 08:56

Review

De Philips 55POS9002/12 is de tweede OLED-televisie van Philips en is iets eenvoudiger dan zijn voorganger. Hierdoor is ook de prijs iets gunstiger. Hoe goed is deze Philips 9000 OLED tv met Ambilight?

Philips 55POS9002/12

Prijs
1.799 euro
Schermtype
OLED
Schermdiagonaal
55 inch, 128,8 cm
Resolutie
3840 x 2160 pixels (4K Ultra HD)
Beeldfrequentie
50Hz
Connectiviteit
4 x HDMI, 2 x USB, hoofdtelefoonuitgang, component ingang, Ethernet-LAN, WiFi, DVB-S tuner
Smart TV
Android TV
Website
www.philips.nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Vier HDMI-aansluitingen
 • Android TV met Chromecast
 • Rijke kleurweergave en ruime kijkhoek
 • Uitstekende weergave van snelle beelden
 • Perfecte zwartweergave met enorm contrast
 • Minpunten
 • Remote gebruikt Bluetooth alleen voor microfoon
 • Niet zo helder als top LCD-modellen

De Philips OLED-tv heeft een vrij minimalistisch design. Het flinterdunne scherm heeft een donkermetalen randje, en staat op een elegante en licht ogende centrale voet. Aan de achterzijde is hij uitgerust met twee HDMI-aansluitingen en een component video-aansluiting. Aan de zijkant vind je nog twee HDMI-aansluitingen die klaar zijn voor Ultra HD HDR bronnen (zoals een Ultra HD Blu-ray-speler of recente spelconsoles), twee USB-aansluitingen en de hoofdtelefoonaansluiting. Het toestel is uitgerust met bluetooth, maar dat kun je alleen gebruiken met draadloze toetsenborden of gamepads.

Beeldkwaliteit

Philips gebruikt op dit model zijn eigen beeldverwerkingschip, de P5. Die levert goede ruisonderdrukking, zet al je bronnen (dvd-speler, spelconsole, digitale tv, enzovoort) om naar Ultra HD resolutie met veel detail en prima scherpte, en geeft snel bewegende beelden mooi vloeiend weer zonder vage of dubbele randen. Voor het beste resultaat kun je de uitgangsresolutie van bronapparaten zoals je settopbox voor digitale tv beter op 720p of 1080p zetten en vermijd je 1080i.

Bij een OLED-scherm geeft elke pixel zelf licht, en kan individueel uitgeschakeld worden zodat hij perfect zwart is. Daardoor geniet je van een enorm contrast. De kalibratie in de film-mode is zo goed als perfect en toont alleen in de helderste tinten een nauwelijks zichtbaar vleugje magenta. Het scherm verbergt ook een klein beetje zwartdetail, maar produceert verder levendige, natuurlijke, en indrukwekkende beelden met levensechte huidstinten en uitstekende kleuren.

HDR

Het OLED-scherm is uitstekend geschikt voor HDR-weergave dankzij de perfecte zwartwaarde, enorm contrast en zeer rijk en uitgebreid kleurpalet. Op vlak van lichtopbrengst is alleen de allerbeste LCD-tv beter. Dat merk je vooral bij erg heldere beelden zoals sneeuwlandschappen, die worden donkerder weergegeven dan ze eigenlijk zijn. Met de HDR Perfect instelling (instelbaar in drie stappen) kan je de helderheid van het beeld iets verbeteren, wat ten koste gaat van wat detail in de helderste tinten. De 55POS9002 ondersteunt de HDR10 en HLG standaarden.

De 55POS9002 meet zich op vlak van beeldkwaliteit moeiteloos met alle concurrenten.

Smart TV

Philips maakt gebruik van Google’s Android TV. Het levert een goede gebruikservaring, maar de oplossingen van LG en Samsung zijn door een betere en overzichtelijker structuur toch iets makkelijker in gebruik. Het bladeren door de Android tv-menu’s mocht ook wel iets vlotter , zeker bij een high end model zoals dit. De ingebouwde Chromecast maakt het gemakkelijk om video of muziek van je smartphone op tv te spelen. Philips vult Android TV aan met een eigen tv-menu dat je snel toegang geeft tot een hele reeks tv-functies.

Remote

De afstandsbediening is vrij groot, ligt lekker in de hand en heeft een goede layout. Voor zoekopdrachten gebruik je het toetsenbord aan de achterkant of de ingebouwde microfoon. De remote is voorzien van bluetooth voor de microfoon, maar gebruikt voor de rest infrarood communicatie waardoor je de remote bij gebruik altijd op het toestel moet richten. Eerdere modellen gebruikten bluetooth voor alles, waardoor richten niet meer nodig was.

Ambilight

Ambilight is een unieke feature van Philips televisies. Piepkleine leds aan de achterkant van het scherm schijnen een gekleurde gloed op de wand achter de televisie. Ambilight kan die kleuren mee laten evolueren met het beeld op het scherm, waardoor het scherm groter lijkt. Je kunt de kleuren ook laten veranderen op basis van muziek of instellen als een lounge licht. Deze televisie is uitgerust met een driezijdige Ambilight, waar je overigens ook je Philips Hue-lampen aan kunt koppelen.

Geluidskwaliteit

De klankprestaties van deze Philips zijn bescheiden. Ondanks 30 Watt aan geluidsvermogen en een grote Triple Ring speaker die de bas moet verbeteren, blijft de basweergave veel te zwak. De klank is daardoor vrij scherp en mist een goede, stevige basis. Je kunt eventueel de ‘Muziek’ preset selecteren of zelf de treble en bass instellingen aanpassen voor een beter resultaat. De geluidskwaliteit is ok voor dagelijks gebruik, maar als je echte bioscoopklank wilt bij je films kun je beter een externe geluidsoplossing erbij halen.

Conclusie

Sportliefhebbers en gamers zullen deze tv geweldig vinden door zijn perfect vloeiende beelden met veel detail. Voor filmliefhebbers biedt hij zo goed als ideale beeldkwaliteit, al moet je die wel aanvullen met een betere geluidsoplossing.

De 55POS9002 is de tweede OLED-televisie van Philips. Deze Android TV is gunstiger geprijsd, weliswaar nog steeds in de premium-prijs categorie, maar iets eenvoudiger van design en een tikje minder rijk uitgerust dan zijn voorganger. Zoals alle OLED-modellen moet hij de top LCD-tv’s laten voorgaan op vlak van helderheid, en het scherm verbergt een minimum aan zwartdetail. Maar de beeldkwaliteit blijft wel van topniveau. Daarmee meet het scherm zich moeiteloos met alle (soms duurdere) concurrenten. Het OLED-scherm staat garant voor perfect zwart, vrijwel oneindig contrast, levendige en rijke kleuren, en het toestel levert prachtige beelden met al je content, ook in HDR. Ambilight zorgt tot slot voor een unieke omlijsting.

0 Reactie(s) op: Philips 55POS9002/12 - Vloeiend OLED

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.