Philips 55PUS8303/12 - Prima voor het gezin

Door: Eric Beeckmans | 27 oktober 2018 14:33

Philips 55PUS8303 tv lifestyle
Review

Philips belooft met de 55PUS8303 haarscherp beeld met levensechte keuren, gecomplimenteerd met Philips Ambilight. Kan Philips deze belofte waarmaken? Je leest het in deze Philips 55PUS8303/12 review.

Philips 55PUS8303/12

Prijs
889 euro
Schermtype
HD-LED
Schermdiagonaal
55 inch, 139 cm
Resolutie
3840x2160
HDR
HDR10, HLG-standaarden
Beeldfrequentie
60 Hz
Connectiviteit 4 x HDMI, 2 x USB, WiFi, IEC75-antenne, Ethernet-LAN, optische uitgang, CI+, koptelefooninang, audio L/R in, HDMI-ARC, HDCP2.2
Smart TV
Android TV
Website
www.philips.nl
Kopen
Kieskeurig.nl
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Uitstekende beeldverwerking
  • Kleurweergave
  • HDR
  • Ambilight
  • Minpunten
  • Geluidskwaliteit
  • Matig contrast

Het Philips ontwerp springt in het oog door het gebruik van een lichtmetalen kader, en een gedeeltelijk in transparant plastic uitgevoerde voetplaat. De zacht afgeronde hoeken en mooie materialen stralen een bescheiden luxe uit.

Aansluitingen

De televisie is uitgerust met vier HDMI-aansluitingen, waarvan er twee aan de zijkant en twee aan de achterkant zijn geplaatst. Wil je een Ultra HD HDR-bron aansluiten, gebruik dan de HDMI 3 en -4 ingang, en schakel die via de menu’s in UHD 4:4:4 voor de beste beeldkwaliteit. Aan de zijkant vinden we verder twee USB-ingangen en de hoofdtelefoon-aansluiting. Hij is voorzien van een bedrade en draadloze netwerkaansluiting. Ook Bluetooth is beschikbaar, maar die kan je alleen gebruiken voor gamepads en keyboards, niet voor audio.

Beeldkwaliteit

Ongeacht of je een dvd-speler, Blu-ray-speler, spelconsole of digitale tv settopbox aansluit, deze Philips zet alle bronnen netjes om naar Ultra HD resolutie zodat je van het best mogelijke detail en uitstekende beeldscherpte kunt genieten. Het scherm heeft veel bewegingsscherpte - je verliest nauwelijks detail en de motion interpolation zorgt voor mooie, vloeiende beelden - daarom prefereren we de ‘standaard’ stand voor de instelling ‘motionstijl’.

Philips 55PUS8303 tv detail

De 55PUS8303 maakt gebruik van een IPS-paneel. Dit zorgt voor een matig contrast dat je met de Dynamisch Contrast instelling licht kunt verbeteren. Het scherm heeft wel een goede kijkhoek, prima helderheid, en uitstekende kleuren, waardoor het een prima familie-tv is. De kalibratie is degelijk, maar laat de kleurweergave een tikje te donker, en de grijsschaal heeft een lichtjes rode tint.

HDR

Deze televisie is compatibel met HDR10 en HLG-standaarden. De NanoColor technologie zorgt voor een groter kleurbereik dan de concurrenten, en Philips koppelt dat aan een hoge helderheid die maar net onder onze grens van 500 nits scoort. De Films HDR beeldmode is bovendien goed gekalibreerd, zodat je kan genieten van een prima HDR-weergave. Met de HDR Premium instelling kies je tussen iets helderder beeld of beter witdetail.

Smart TV

Deze televisie is uitgerust met een volledige tunerset voor DVB-T2 (antenne), DVB-C (kabel) en DVB-S2 (satelliet). Als je wil, kun je video opnemen naar een externe USB harde schijf. Een degelijke mediaspeler die alle moderne muziek -en videoformaten (inclusief ondertitels) ondersteunt is ook aanwezig in deze Philips tv.

Philips 55PUS8303 tv lifestyle
Philips 55PUS8303 tv ambilight
Philips 55PUS8303 tv close up

Philips maakt gebruik van Google’s Android TV. Het levert een goede gebruikservaring, maar moet op dat vlak wel de oplossingen van LG en Samsung laten voorgaan die een betere en overzichtelijkere structuur gebruiken. De ingebouwde Chromecast maakt het gemakkelijk om video of muziek van je smartphone op tv te spelen. Philips vult Android TV aan met een eigen tv-menu, die je snel toegang geeft tot een hele reeks tv-functies.

Remote

De afstandsbediening is een stevige, vrij zware variant die lekker in de hand ligt. De layout is goed, en de toetsen laten zich makkelijk indrukken. Alleen de ok-toets kan wat lastig zijn. Die ligt centraal in de volledig vlakke d-pad en omdat deze geen reliëf heeft kan je vinger de knop eenvoudig missen, waardoor je een van de pijltjestoetsen indrukt. Op de achterkant van de afstandsbediening vinden we een toetsenbord. Zoekopdrachten intypen gaat vrij vlot, maar het inspreken van de zoekopdracht is nog handiger. Google Assistant herkent je stem erg vlot, zoals we inmiddels gewend zijn van de Google Home.

Ambilight

Ambilight is een unieke feature van Philips televisies. Piepkleine leds aan de achterzijde van het scherm schijnen een gekleurd licht op de wand achter de televisie. Ambilight kan die kleuren mee laten bewegen met het beeld op het scherm, waardoor het scherm groter lijkt. Of je kunt de kleuren laten veranderen op basis van muziek of instellen als een lounge licht. Deze televisie is uitgerust met een driezijdige Ambilight, je kunt er ook nog je Philips Hue-lampen aan koppelen.

Philips 55PUS8303 tv

Geluidskwaliteit

Je zal geen woord missen dankzij kristalheldere dialogen, maar de kwaliteit van de lage tonen valt beneden de verwachtingen. Muziek en filmsoundtracks klinken vaak te scherp. Andere geluidsmodes maken de klank niet beter. Leg je verwachtingen op dit vlak dus niet te hoog.

Conclusie

De 55PUS8303/12 is met zijn 55 inch scherm een goede keuze als je op zoekt bent naar een grotere gezinstelevisie Het matige contrast is een klein nadeel voor de zware filmfans, maar de rijke kleuren, prima helderheid en goede bewegingsscherpte zijn uitstekend voor sport en dagelijks kijkplezier.

Deze Philips laat wat punten liggen op audiovlak. Het geluid is vrij blikkerig en niet erg goed. Verder is deze televisie uitstekend uitgerust, met Android tv en alle vereiste tv-tuners. De prima beeldkwaliteit is erg fijn en zelfs voor HDR-weergave is het scherm goed genoeg. Dankzij Ambilight breng je ook nog wat extra sfeer in de woonkamer tijdens het kijken.

0 Reactie(s) op: Philips 55PUS8303/12 - Prima voor het gezin

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.