Philips Brilliance 226CL2SB

Door: tim-put-en-jeroen-boer | 17 november 2010 13:54

Internet & Thuis

Ook bij beeldschermen wordt het ontwerp van de behuizing steeds belangrijker. De Philips Brilliance 226CL2SB heeft een glanzende behuizing met weggewerkte bedieningsknoppen. Fraai, maar is het een goed scherm?

De Philips Brilliance 226CL is een 21,5inch-scherm dat leds als achtergrondverlichting gebruikt, waardoor de behuizing grotendeels slechts 1,6 cm dik is. Het scherm heeft een zwarte, glanzende behuizing. Dit ziet er fraai uit, maar heeft als nadeel dat het erg spiegelt. Jammer, want het TN-paneel zelf spiegelt niet. De bedieningsknoppen zijn onzichtbaar weggewerkt in de schermrand en lichten op als u ze aanraakt. De aanraakgevoelige knoppen (die door Philips ‘SmartTouch’ worden genoemd) reageren soms niet altijd even goed. Daardoor moet u meerdere keren drukken voordat de actie wordt uitgevoerd. Een nadeel van de weggewerkte knoppen in de spiegelende rand zijn goed zichtbare vingerafdrukken, die er alleen met een vochtig doekje vanaf gaan. Het beeldscherm staat niet heel stevig op de voet en de voet zit zelfs een beetje los. Wanneer u het scherm wilt kantelen, dient u de voet zelfs vast te houden.

De behuizing van het scherm spiegelt.

De beeldkwaliteit van het scherm heeft de beperkingen die we van een TN-paneel gewend zijn: de inkijkhoek is bijvoorbeeld beperkt. Daar staat een snelle responstijd tegenover, waardoor dit scherm geschikt is om bijvoorbeeld op te gamen. Aan de randen heeft het scherm last van lichtlekkage (in het Engels ‘backlight bleeding’, het doorschemeren van de achtergrondverlichting). In het onscreen-menu vindt u de basisinstellingen voor onder meer kleurtemperatuur en contrast. Het dynamisch contrast kan tot de absurde waarde van 20.000.000:1. Fraai is de optie om het menu meer of minder doorzichtig te maken, zodat u het beeld op het scherm nog door het menu heen kunt zien. Handig als u bijvoorbeeld de kleurinstellingen wijzigt. Meer geavanceerde opties als een 4:3-stand ontbreken. Vreemd voor een Philips-product is dat Nederlands als menutaal ontbreekt.

Conclusie

De Philips Brilliance 226CL is op zich een aardig basisscherm, maar het heeft verder geen bijzondere mogelijkheden. De behuizing ziet er fraai uit, maar heeft als nadeel dat het materiaal spiegelt en dat de voet niet heel stevig is. Het belangrijkste minpunt lijkt ons echter de prijs. Een straatprijs van 179 euro voor een eenvoudig 21,5inch-scherm zonder extra’s als luidsprekers is erg hoog. Daar verandert led-achtergrondverlichting niets aan.

Philips Brilliance 226CL2SB

Prijs € 179,-

Schermgrootte 21,5 inch / 54,6 cm

Optimale resolutie 1920 x 1080 pixels

Ingangen VGA (analoog), DVI-D

Contrast 20.000.000:1 (dynamisch contrast)

Helderheid 250 cd/m²

Type paneel TN-paneel

Afmetingen 515 x 327 x 43 mm (l x h x d)

Gewicht 3 kg

Luidsprekers Nee

Oordeel 6/10

Pluspunten

Fraai ontwerp

Knoppen weggewerkt

Minpunten

Geen Nederlandse menutaal

Soms reageren de knoppen niet

Gammele en lichte voet

0 Reactie(s) op: Philips Brilliance 226CL2SB

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.