Philips Fidelio X3: voor échte muziek als het écht stil is

Door: Rens Blom | 26 november 2020 17:12

Review

De Philips Fidelio X3 is een grote, open hoofdtelefoon om in een stille ruimte via een kabel naar je favoriete muziek te luisteren. Een redelijk nichéproduct dus dat lastig laat vergelijken met de draadloze noise cancelling hoofdtelefoons die je met name buitenshuis ziet. In deze Philips Fidelio X3 review testen we de hoofdtelefoon.

Philips Fidelio X3

Prijs: 349 euro
Frequentiebereik: 5Hz – 40kHz
Drivers: 50 mm
Impedantie: 30 ohm
Afmetingen: 23 x 19 x 11 cm
Gewicht: 380 gram
Meegeleverd: 3,5mm-naar-3,5mm-kabel, 3,5mm-naar-2,5mm-kabel, 3,5mm-naar-6,3mm-adapter
8,5
Score
85
Score: 85
  • Pluspunten
  • Geluidskwaliteit
  • Draagcomfort
  • Prijs-kwaliteitsverhouding
  • Minpunten
  • Alleen bedoeld om in stilte te luisteren
  • Oorkussens ogen snel vies

Philips verkoopt de Fidelio X3 als de opvolger van de X2, die zes jaar geleden uitkwam en dus wel een upgrade kan gebruiken. De X3 heeft een adviesprijs van 349 euro. Een gangbare prijs voor dit type hoofdtelefoon, al zijn er ook genoeg modellen die tientallen tot honderden euro’s meer kosten. Die zijn bedoeld voor echte audiofielen, terwijl Philips mikt op audioliefhebbers met een kleiner budget.

Open ontwerp kent aandachtspunten

De Fidelio X3 lijkt qua ontwerp veel op zijn voorganger(s), maar vernieuwt ook. De hoofdtelefoon gebruikt bijvoorbeeld een fraai ogende stoffen afwerking van de populaire Deense fabrikant Kvadrat. Wat meer opvalt, is het formaat van de hoofdtelefoon. Door de enorme, ronde oorschelpen en de dubbele hoofdband is de Fidelio X3 aanzienlijk groter dan populaire ANC-hoofdtelefoons. Met 380 gram is hij ook zwaarder. Dat merk ik, maar minder dan verwacht.

Dankzij de vorm van de oorschelpen en de comfortabele hoofdband drukt de hoofdtelefoon nauwelijks op de bovenkant van mijn hoofd. Wel moest ik een paar dagen wennen aan de druk van de oorkussens rondom mijn oren. Ik ben gewend aan zachte, meer rubberen oorkussens die een stuk kleiner zijn dan de grote stoffen oorkussens van de Fidelio X3. Een nadeel van dit ontwerp is dat haren, stof en ander vuil aan de stof blijft hangen. De hoofdtelefoon ziet er daarom sneller wat vies uit, wat je (tijdelijk) verhelpt door het vuil met je hand weg te vegen.

Een aandachtspunt van de hoofdtelefoon is dat hij een open ontwerp gebruikt. De oorschelpen vallen ruimschoots over je oren heen, maar de behuizing heeft openingen. Dit merk je op drie manieren. Allereerst door tijdens het luisteren naar muziek je hand tegen de oorschelp aan te houden: je hoort direct hoe de klank verandert. In een niet-stille ruimte hoor je hoe omgevingsgeluiden eenvoudig doordringen en al snel boven je muziek uitkomen. Tenzij je luistert op een hoog volume natuurlijk, maar dat is niet verstandig. Tot slot betekent het open ontwerp dat je muziek ‘weglekt’ en dat mensen om je heen dus mogen/moeten meeluisteren.

Bekabeld luisteren

Het open ontwerp maakt de Fidelio X3 niet geschikt om te luisteren in een woonkamer met de radio aan en spelende kinderen aan tafel. Hij is ook niet bedoeld om in de trein te genieten van een nieuw album. Dat merk je ook aan de aansluitingen van de hoofdtelefoon. Je kunt alleen bekabeld luisteren. De hoofdtelefoon heeft twee 3,5mm-aansluitingen, één per oorschelp. In beide oorschelpen moet een kabel, waarvan je het andere uiteinde aansluit op bijvoorbeeld je hifi-versterker of met een dac op een smartphone of laptop.

Philips levert een 3,5mm-naar-3,5mm-kabel met twee uiteindes mee en stopt ook een 3,5mm-naar-2,5mm-kabel in de doos. Dat laatste is netjes omdat je die doorgaans zelf moet regelen. Een 3,5mm-naar-6,3mm-adapter is ook inbegrepen. De kabels zijn drie meter lang – netjes.

Goede apparatuur is wenselijk

Met de kabels in de hoofdtelefoon en het andere kabeluiteinde in de hand, is het belangrijk om na te gaan met welk apparaat je muziek wilt luisteren. De Fidelio X3 komt het beste tot zijn recht als hij is aangesloten op een knappe audiobron, bijvoorbeeld een degelijke versterker. Grote kans dat als je de Fidelio X3 overweegt, je audiobron wel in orde is. Het is in ieder geval iets om in je achterhoofd te houden.

Neutraal geluid staat voorop

Eenmaal aangesloten – ik test de Fidelio X3 met een dac op een smartphone en op een gerenommeerde versterker – blijkt de geluidskwaliteit van de Fidelio X3 imponerend. Waarbij ik moet zeggen dat ik niet de grootste audiofiel van Nederland ben, en vooral bekend ben met meer mainstream hoofdtelefoons. De Fidelio X3 weet me daarom te verrassen met zijn neutrale klank en laat muziek horen zoals de artiest het voor ogen (of oren) heeft. Geen overdreven hoge tonen of extra dreunende bas. Geen equalizer in een smartphone-app om een en ander af te stellen. Nee, de Fidelio X3 gebruikt zijn 50 mm drivers voor echt goed geluid. Dat zal audiofielen als – sorry – muziek in de oren klinken. Natuurlijk klinkt een hoofdtelefoon van 899 euro beter, maar daar is het prijsverschil ook naar.

Hoewel ik gecharmeerd ben van de geluidskwaliteit en het draagcomfort van de hoofdtelefoon, vind ik het open ontwerp minder prettig. Als ik van muziek geniet, hoor ik het liefst zo min mogelijk van wat er om mij heen gebeurt. Met de Fidelio X3 op mijn hoofd moet het om mij heen écht rustig zijn, anders verstoren de omgevingsgeluiden mijn gefocuste luisterplezier al snel. Dat is iets om rekening mee te houden als je snel afgeleid raakt.

Conclusie: Philips Fidelio X3 kopen?

Wil je een hoofdtelefoon om op je gemak in een rustige ruimte naar je favoriete muziek te luisteren, bijvoorbeeld via je hifi-versterker of dac met een andere audiobron? Dan is de Philips Fidelio X3 absoluut het overwegen waard. De geluidskwaliteit van de hoofdtelefoon maakt indruk en hij draagt comfortabel zolang je geen kleiner hoofd hebt. Dit redelijke nichéproduct zit goed in elkaar en is met 349 euro redelijk toegankelijk geprijsd. Het voornaamste aandachtspunt is het open ontwerp, waardoor jij veel omgevingsgeluiden hoort én je omgeving met jou kan meeluisteren. Zoek je muzikale rust buiten een stille kamer, dan ben je beter af met één van de vele ANC-hoofdtelefoons.

0 Reactie(s) op: Philips Fidelio X3: voor échte muziek als het écht stil is

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.