Philips Spotify Multiroom-luidspreker SW750M - Gevangen in Spotify's web

Door: Jeroen Boer | 01 december 2014 10:03

Review

Spotify is een populaire streamingdienst en veel mensen zullen daarom op zoek zijn naar een makkelijke manier om zonder pc naar Spotify te luisteren. Philips springt met de Spotify Multiroom-luidspreker SW750M duidelijk in op deze behoefte.

Specificaties

Prijs: € 149,-

Kleur: Zwart met zilver

Aansluitingen: Geen

Draadloos: 802.11b/g/n

Streamingdiensten: Spotify

Audioformaten: Geen eigen muziek

Afmetingen: 36 x 13,5 x 21 cm

Gewicht: 2,1 kg

4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • Goede werking Spotify
 • Multiroom Spotify
 • Minpunten
 • Alleen Spotify
 • Geluidskwaliteit
 • Lelijk kunststof

Op de verpakking van de Spotify Multiroom-luidspreker SW750M staat het Spotify-logo prominent weergegeven en de verpakking is ook nog eens grotendeels Spotify-groen. De voorkant van de luidspreker is volledig bedekt met luidsprekerdoek waardoor de SW750M in eerste instantie een nette uitstraling heeft. De afwerking is echter niet heel fraai. Het gebruikte zilverkleurige kunststof komt goedkoop over en hoewel de luidspreker gloednieuw is, was de verf op sommige plekken al verdwenen. Dit was eveneens bij het testexemplaar van zijn kleinere broer het geval. Op de bovenkant vind je knoppen voor de muziekbediening en volumeregeling. Lees ook: Denon HEOS 5 review - Sterke concurrent voor Sonos.

De voorkant van de Philips Spotify Multiroom-luidsprekers is volledig bedekt met luidsprekerdoek.

Installeren

De luidspreker maakt gebruik van je wifi-netwerk. Om de gegevens van je wifi-netwerk over te brengen naar de luidspreker gebruik je Philips' bijbehorende app SpeakerSet (iOS of Android). Deze app gebruik je ook om de weergave van tonen aan te passen en speakers te groeperen als je meerdere multiroom-luidsprekers hebt. Je kunt echter geen muziek afspelen via Philips' app.

Je gebruikt Philips' app SpeakerSet om de luidsprekers in te stellen en te groeperen.

Spotify Connect

Voor het afspelen van muziek vertrouwt Philips op Spotify Connect. Hiermee kun je binnen Spotify's eigen app muziek afspelen op een luidspreker. Ook het volume bedien je via de Spotify-app. Het afspelen werkt goed en je ziet de luidspreker onder de naam die je hebt ingesteld in de app SpeakerSet. Het voordeel van Spotify Connect is dat je alle functionaliteit van Spotify in combinatie met de luidspreker kunt gebruiken. Je hebt om gebruik te maken van Spotify Connect een abonnement op Spotify Premium nodig.

Indien je meerdere Philips Spotify Multiroom-luidsprekers hebt, kun je dezelfde muziek naar meerdere luidsprekers tegelijkertijd streamen door ze te koppelen in Philips' app SpeakerSet. Het groeperen duurt een paar seconden, maar als de speakers gegroepeerd zijn werkt het vlekkeloos. De muziek wordt vervolgens netjes gesynchroniseerd tussen de verschillende luidsprekers afgespeeld.

Via Spotify Connect kun je muziek direct op de luidspreker muziek afspelen.

Alleen Spotify

Ik dacht aanvankelijk dat ik iets fout deed, maar Spotify blijkt toch echt de enige manier om muziek af te spelen op de SW750M. Er is geen DLNA, AirPlay of bluetooth aanwezig. Ook is er geen 3,5mm-geluidsingang aanwezig. Ben je een enthousiast gebruiker van Spotify, dan lijkt dat misschien geen probleem.

Toch lijkt het mij geen heel goed idee om volledig afhankelijk te zijn van Spotify. Ten eerste komt er zo alleen muziek uit de luidsprekers zolang je voor Spotify blijft betalen en ten tweede staat lang niet alle muziek op Spotify. Voor een groot deel zijn dat de wat meer obscure artiesten waar je wellicht weinig om geeft, maar onlangs haalde ook de populaire artiest Taylor Swift haar muziek van Spotify. Je zou kunnen inbrengen dat je bij een AirPlay-luidspreker doorgaans ook gevangen zit in Apple's platform. Dan ben je echter alleen maar gevangen binnen Apple's hardwareplatform, je kunt bij AirPlay helemaal zelf bepalen waar de muziek die je afspeelt vandaan komt.

De SW750M bevat twee 3 inch-woofers en twee 1,38 inch-tweeters.

Geluidskwaliteit

Philips heeft de SW750M voorzien van twee 3 inch-woofers en twee 1,38 inch-tweeters. Daarnaast heeft de luidspreker nog twee baspoorten. Het versterkervermogen is volgens de specificaties twee keer 10 watt. Qua volume zit het dan ook wel goed met de geluidsweergave. De geluidskwaliteit is echter niet om over naar huis te schrijven. De weergave is aan de schelle kant en de lage tonen zijn zeker niet briljant. Op zich voldoet het net voor een luidspreker van 150 euro. De geluidskwaliteit is wel duidelijk beter dan de goedkopere SW700M die echt te kort komt.

Conclusie

Spotify is de meest populaire streamingdienst en het is dus logisch dat audiofabrikanten sterk inzetten op integratie met Spotify. Ik kan niets inbrengen tegen de werking van Spotify op Philips' systeem, die werkt perfect. Een luidspreker of muzieksysteem dat alleen maar muziek kan afspelen van Spotify gaat mij echter te ver en ik reken dit dan ook zwaar mee in mijn oordeel. Ik zou naast Spotify altijd een andere, meer open, manier willen hebben om muziek af te spelen zoals DLNA, AirPlay of bluetooth. Zelfs de simpele 3,5 mm-lijningang schittert door afwezigheid en ik kan dus ook niet anders concluderen dan dat het een heel bewuste keuze is van Philips.

Spotify Multiroom-luidspreker SW700M

Ik heb de Spotify Multiroom-luidspreker SW750M getest in combinatie met zijn kleinere broer SW700M. Deze luidspreker maakt gebruik van twee 2,5 inch-luidsprekers die het volledige frequentiebereik voor hun rekening moeten nemen. Een succes is dit niet en over de geluidskwaliteit van de kleinere SW700M kan ik kort zijn: die is slecht. Muziek mist levendigheid, is te schel en mist basweergave. Ik zou het omschrijven als 'opgesloten muziek' die vermoeiend klinkt om naar te luisteren. De SW700M heeft dezelfde nadelen als de SW750M en kan dus alleen muziek via Spotify Premium weergeven.

1 Reactie(s) op: Philips Spotify Multiroom-luidspreker SW750M - Gevangen in Spotify's web

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 december 2015 17:25 Anoniem
  Tja,het moet als maar kliener platter en wat nog allemaal .Wat wil je ,je zal altijd moeten inleveren in geluid en echte kwaliteit…technologie van vandaag zeker
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.