Photoshop jezelf als kerstman

Door: Evi Maquoi | 20 december 2010 13:42

Apps & Software

Wilt u uw vrienden en familieleden dit jaar verrassen met een originele foto? Uzelf als kerstman? U hoeft er zelfs geen kerstmannenpak voor te huren. Wij leggen u uit hoe u aan de hand van vier eenvoudige stappen te werk gaat. We gebruiken Adobe Photoshop Elements 9. In een oudere versie of ander fotobewerkingsprogramma werkt het ongeveer hetzelfde.

1. Kerstman downloaden

Allereerst hebt u een mooie foto van een kerstman nodig als basis. U vindt wellicht heel wat foto’s via een zoekmachine, maar om volledig legaal te werken met rechtenvrije beelden, gebruiken we liever de database van Stock.XCHNG. U kunt hier volledig gratis foto’s in hoge resolutie downloaden, nadat u zich hebt geregistreerd. Klik op Sign Up!, kies een gebruikersnaam en wachtwoord, voer nog even uw persoonlijke gegevens in en plaats een vinkje naast I Agree with the terms en klik vervolgens op Submit. Enkele ogenblikken later ontvangt u een e-mail met een bevestigingslink. Klik hierop om uw account te activeren. Wij kozen voor dit artikel deze guitige kerstman. Als u op de afbeelding klikt, wordt de afbeelding in hoge resolutie geladen. Kies in het rechtermuisknopmenu Afbeelding opslaan als en bewaar de foto op een bestandslocatie naar keuze.

U pronkt straks in de plaats van deze kerstman in zijn kerstmannenpak.

2. Origineel gezicht verwijderen

Open Photoshop Elements 9 (of een oudere versie, of ander fotobewerkingsprogramma), kies Bestand / Openen en navigeer naar de afbeelding van de kerstman die u in de eerste stap hebt opgeslagen. Klik op Openen. Dubbelklik in het lagenvenster op Achtergrond om de achtergrondlaag om te zetten naar Laag 0. Zoom voldoende in op het gezicht van de kerstman en selecteer vervolgens de Veelhoeklasso in de gereedschapsbalk. Stel de doezelaar bovenaan in de balk in op 10 px. Selecteer nu zo secuur mogelijk het gezicht van de kerstman, zonder baard en zonder muts. Gebruik de Delete-toets van uw toetsenbord om de selectie te verwijderen.

Het is niet zo erg als de selectie een beetje hoekig is, dankzij de doezelaar zal dat niet opvallen.

3. Uw gezicht plakken

Open via Bestand / Openen een foto in hoge resolutie waarop uw gezicht duidelijk afgebeeld staat. Gebruik allereerst de functie bijsnijden om overtollige informatie te verwijderen. Kies dan de functie Verplaatsen in de gereedschapsbalk en sleep de foto van uw hoofd naar de foto van kerstman. Uw foto verschijnt in Laag 1. Wellicht zijn de maten niet ideaal. Kies daarom Afbeelding / Transformeren / Vrije transformatie en schaal de portretfoto totdat deze ongeveer de juiste afmetingen heeft. Ga daarna naar het lagenvenster en versleep Laag 1 (uw portret) naar beneden zodat Laag 0 (de kerstman) bovenaan ligt. Selecteer vervolgens Laag 1 (uw portret) en kies opnieuw Afbeelding / Transformeren / Vrije transformatie. Schaal de foto nu zodat deze perfect past. Via het bolletje dat onderaan verschijnt tijdens het transformeren kunt u de afbeelding eventueel een beetje roteren. Klik op het groene vinkje wanneer u tevreden bent.

Eventueel kunt u de kleurtint van het gezicht nog wat fijnregelen. Kies hiervoor Verbeteren / Kleur aanpassen / Kleurtoon/Verzadiging en speel wat met de schuifbalken totdat u het gewenste resultaat bereikt hebt. Klik op OK wanneer u klaar bent. Nu hoeft u uw foto enkel nog op te slaan via Bestand / Opslaan.

Na wat schaal- en roteerwerk past de portretfoto perfect.

0 Reactie(s) op: Photoshop jezelf als kerstman

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.