Pimp my ride: De beste gadgets voor je fiets

Door: Maikel Dijkhuizen | 25 december 2016 13:24

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

Voor je (elektrische) fiets bestaan er tegenwoordig allerlei technische hulpmiddelen die tochtjes nóg leuker maken. Denk bijvoorbeeld aan een slim navigatie-apparaat dat alle fietspaden kent en toegang biedt tot je muziekcollectie. Of speciale actiecamera’s die avontuurlijke routes haarfijn vastleggen. Welke uitbreidingen mogen er op een moderne tweewieler niet ontbreken?

Wat gaan we doen?

We laten zien welke technische hulpmiddelen er voor je fiets bestaan, zodat je onderweg van alle gemakken bent voorzien en bovenal meer plezier beleeft.

Tip 01: Fietscomputer

Een fietscomputer mag natuurlijk niet op je tweewieler ontbreken. Deze apparaatjes zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Zo heb je eenvoudige modellen die alleen de tijd, afgelegde afstand en snelheid bijhouden. Deze types zijn al vanaf enkele tientjes te koop. De merken Cateye en Signa hebben bijvoorbeeld eenvoudige producten in hun assortiment. Kies bij voorkeur voor een draadloos exemplaar, zodat je geen lelijk (en breekbaar) snoertje langs het frame hoeft te bevestigen. Wie iets meer voor een fietscomputer betaalt, beschikt over aanvullende functies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een calorieënteller en achtergrondverlichting voor als je in het donker fietst. Let bij je keuze ook op het schermformaat, want niet op ieder stuur is er voldoende ruimte om een fietscomputer met groot scherm te monteren.

Tip 01 De Cateye Velo VT230W is een eenvoudige fietscomputer van zo’n veertig euro.

Tip 02: Gps-chip

Heb je meer geld over voor een fietscomputer, dan schaf je een exemplaar met navigatiefunctie aan. Bedenk wel dat je hiervoor een forse meerprijs betaalt. Toestellen met een navigatiefunctie hebben altijd een gps-chip ingebouwd en bovendien is er daarnaast ook nog kaartmateriaal aanwezig. Mio en Garmin zijn twee bekende fabrikanten die navigatieapparaten voor fietsers ontwikkelen. Controleer altijd welke landen er bij de aankoop zijn inbegrepen, zodat je niet onverhoopt voor extra kosten komt te staan wanneer je eens over de grens wilt fietsen. Interessant is dat Garmin zijn fietscomputers uitrust met de functie GroupTrack. Hiermee zie je op ieder moment op welke locatie je medefietsers zich bevinden. Toestellen die wel een gps-chip hebben maar geen kaartmateriaal, zijn niet bestemd voor navigatiedoeleinden. Wel lees je hiermee de route achteraf uit via pc-software of een app als Strava.

Tip 02 Garmin heeft verschillende fietscomputers met routekaarten ontwikkeld.

Tot grote hoogte

Fietscomputers met een gps-functie laten ook vaak zien hoeveel meter je tijdens fietstochten stijgt in hoogte. Uiteraard is deze functie alleen de moeite waard wanneer je regelmatig in berg- of heuvelachtige gebieden fietst, zoals Zuid-Limburg. Als je het exacte aantal hoogtemeters graag wilt weten, is het belangrijk om te achterhalen hoe de fietscomputer of het sporthorloge deze waarde bepaalt. Een gps-chip gebruikt hiervoor satellieten en dat is niet zo nauwkeurig. Een barometrische hoogtemeter bepaalt de hoogte op basis van de luchtdruk en dat is een stuk betrouwbaarder. Je dient een barometrische hoogtemeter voor een correcte weergave wel eerst te kalibreren.

Veel sporthorloges hebben een barometrische hoogtemeter aan boord.

Tip 03: Bluetooth en wifi

Er zijn zeer veel fietscomputers met een geïntegreerde bluetooth-ontvanger te koop. Handig, want hierdoor kan het toestel draadloos met andere apparaten communiceren. Afhankelijk van welk type je aanschaft, verschijnen er bijvoorbeeld e-mails, WhatsApp-berichten en sms’jes afkomstig van je smartphone op het display. Wel zo prettig wanneer je onderweg liever geen belangrijke berichten mist, maar zorg natuurlijk wel dat je je niet laat afleiden van de weg. Geavanceerde modellen kunnen inkomende oproepen ontvangen en gesproken route-instructies naar een gekoppelde hoofdtelefoon sturen. Soms is het zelfs mogelijk om je muziekbibliotheek vanaf de fietscomputer te bedienen. Wat betreft de veiligheid is dat een groot voordeel, want je hoeft dan niet met één hand aan het stuur te fietsen. Verder koppel je via bluetooth desgewenst ook externe sensoren die aanvullende gegevens op het scherm van je fietscomputer laten zien. Via externe apparatuur zie je onder meer informatie over je hartslag en cadans (trapfrequentie). Naast bluetooth is er bij de duurdere modellen ook vaak een wifi-adapter ingebouwd. Een voordeel hiervan is dat je nieuwe kaartupdates rechtstreeks downloadt zonder tussenkomst van een pc.

Tip 03 De Mio Cyclo 505 HC heeft een uitgebreide bluetooth-functie aan boord.
Sommige fietscomputers tonen inkomende e-mails, WhatsApp-berichten en sms’jes op het display

ANT+

Opvallend is dat veel fietscomputers naast bluetooth ook via een ander draadloos protocol met externe apparaten communiceren, namelijk ANT+. Producten die deze technologie ondersteunen werken onder meer samen met wattagemeters, hartslagmeters en cadanssensoren. Informatie afkomstig van deze gekoppelde apparaten verschijnt op het scherm van je fietscomputer of sporthorloge. Opvallend is dat ANT+ in staat is om informatie tegelijkertijd op meerdere apparaten weer te geven, zoals een smartphone, smartwatch en fietscomputer. Wil je graag weten welke producten compatibel zijn met jouw ANT+-fietscomputer? Bezoek dan eens deze website.

Op de website van ANT+ controleer je welke apparaten compatibel zijn met je fietscomputer.

Tip 04: Hartslagmeter

Veel sportieve fietsers vinden het fijn om onderweg hun hartslag voortdurend in de gaten te houden. Dat kan via een hartslagmeter. Veel (web)winkels verkopen bundels met een fietscomputer en een geschikte hartslagmeter. Een voordeel van zo’n bundel is dat de apparaten met elkaar overweg kunnen. Een speciale sensor meet de hartslag en geeft deze informatie door aan de fietscomputer. Je schaft natuurlijk net zo gemakkelijk een losse hartslagmeter aan. Let goed op hoe de hartslagmeter communiceert met de fietscomputer, de smartphone of het sporthorloge. Dat kan namelijk via bluetooth en/of ANT+. Veel mobiele apps ondersteunen het gebruik van een hartslagmeter, zoals Strava. Verder zijn er ook veel sporthorloges met een ingebouwde hartslagmeter op de markt.

0 Reactie(s) op: Pimp my ride: De beste gadgets voor je fiets

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.