PlayStation Move

Door: Jeroen Boer | 15 september 2010 12:36

Apps & Software

Nintendo heeft met het succes van de Wii bewezen dat gamers wachten op alternatieve besturingsmethoden. Sony volgt de door Nintendo ingeslagen weg en verkoopt vanaf vandaag PlayStation Move, een besturingsmethode voor PlayStation 3 die niet geheel toevallig veel lijkt op Nintendo’s Wiimote.

De Move lijkt qua concept erg veel op Nintendo’s Wiimote, al werkt het toch net even anders. Move maakt als sensor gebruik van de PlayStation Eye, de webcam voor de PS3 die al langer op de markt is. De webcam staat op de televisie en ziet naast de kamer ook de Move-controller. Deze heeft een grote lichtgevende bol. Door de felle kleur en bolvorm kan de camera herkennen op welke afstand de controller zich bevindt. De bol kan vele kleuren aannemen, maar blijkt in de praktijk vaak roze te zijn. De controller zelf bevat sensoren om de versnelling en hoek van de controller te meten. De combinatie van webcam en sensoren moet voor een erg precieze besturing zorgen. De Move-bewegingscontroller bevat vibratie die reageert op de actie in het spel. Het Starter Pack kost zestig euro en bestaat uit een Move-bewegingscontroller, PlayStation Eye en een demoschijf. Een losse Move-bewegingscontroller kost veertig euro en is handig voor mensen die al een PlayStation Eye hebben. Sony verkoopt ook nog de Move-navigatiecontroller die grofweg dezelfde knoppen bevat als de linkerhelft van de normale PS3-controller en bijvoorbeeld in shooters gebruikt wordt om rond te lopen. De Move-navigatiecontroller is optioneel, spellen die hem ondersteunen kunnen ook gespeeld worden met de normale controller in de linkerhand, al zal dat minder fijn werken. Er kunnen bij spellen die het ondersteunen, maximaal vier personen tegelijkertijd gebruik maken van een Move-bewegingscontroller.

Het PlayStation Move Starter Pack bestaat uit bewegingscontroller, webcam en demoschijf.

In de praktijk

We hebben de PlayStation Move getest in combinatie met het spel Sports Champions. Dit sportspel demonstreert perfect waartoe Move in staat is en in de Verenigde Staten wordt het spel zelfs met het Starter Pack gebundeld. In Nederland moet u het spel helaas los aanschaffen en bevat het Starter Pack slechts een demo. Sports Champions bevat zes sporten: tafeltennis, volleybal, gladiatorgevecht, frisbee golfen, ‘bocce’ (lijkt op jeu de boules) en boogschieten. Uiteraard verschilt het per sport hoeveel plezier u ermee beleeft, maar bij alle zes de sporten werkt de Move-besturing erg goed. We vinden tafeltennis er echt uitspringen. De Move-controller vertaalt al onze arm- en handbewegingen feilloos naar het virtuele batje. Het is dan ook geen probleem met de forehand of backhand te spelen en uiteraard kunt u ook hard of zacht slaan. Met een beetje oefenen zijn effectballen ook prima mogelijk. Al met al komt het tafeltennis in Sports Champions erg dicht in de buurt van echt tafeltennis en iemand die het spel bij ons probeerde, reageerde teleurgesteld dat ze net als in het echt alleen slechte slagen met de backhand maakte. Met andere woorden: erg realistisch dus. Bij onze zustertitel Gamez.nl vindt u een uitgebreide bespreking van Sports Champions.

Sports Champions laat goed zien tot wat Move in staat is.

Een nadeel van Move is dat u flink wat vrije ruimte voor uw televisie nodig hebt. Zo verwacht Sports Champions dat u tweeënhalve meter van de televisie afstaat en dan ook nog naar achteren kunt stappen. U hebt dus ongeveer drie meter vrije ruimte voor uw televisie nodig om met Move te kunnen spelen.

Conclusie

De PlayStation Move is technisch een erg indrukwekkende controller. Bewegingen worden nauwkeurig omgezet naar acties in het spel. Zeker bij een sportspel als Sport Champions biedt Move een grote meerwaarde ten opzichte van de normale controller. Er zijn naast Sports Champions nog twaalf andere spellen ontwikkeld die alleen met Move bestuurd kunnen worden. Een gedeelte is vanaf vandaag te koop en de rest verschijnt binnenkort. Daarnaast worden bestaande titels als Heavy Rain geschikt gemaakt voor de Move-controller en verschijnen er spellen als Killzone 3 waar Move optioneel gebruikt kan worden. Aan ondersteuning lijkt geen gebrek te zijn. Een nadeel van Move is dat u wel wat ruimte nodig heeft voor de spellen. Zeker met meerdere mensen tegelijkertijd kan dat een probleem zijn. Hebt u die ruimte en bent u in het bezit van een PlayStation 3, dan mag u de technisch indrukwekkende Move-bewegingscontroller zeker niet missen.

PlayStation Move

Prijs Starter Pack: € 59,99; Losse bewegingscontroller: € 39,99; Optionele navigatiecontroller: € 29,99

Nodig PlayStation 3 (iedere uitvoering werkt)

Oordeel 8/10

Pluspunten

Nauwkeurige besturing

Ligt goed in de hand

Heeft vibratie

Minpunten

Flink wat ruimte nodig

Prijzig, zeker voor meerdere spelers

0 Reactie(s) op: PlayStation Move

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.