Plextor PX-LB950UE

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 07 september 2011 12:14

Apps & Software

Tot nu toe is blu-ray op de pc nog niet doorgebroken en het is maar de vraag of dat nog gaat gebeuren. Voor iedereen die toch blu-ray wil afspelen en branden, heeft Plextor nu de PX-LB950UE. Het voordeel van deze externe oplossing is dat u hem op meerdere computers kunt gebruiken, wat gezien de geringe toepassingsmogelijkheden van blu-ray best een goed idee is.

De Plextor PX-LB950UE heeft een prachtige behuizing met een groot blu-ray-logo als onmiddellijke aandachtstrekker. De brander is stil in gebruik, maar heeft wel een externe voeding nodig om te werken. Er wordt software van CyberLink meegeleverd voor het afspelen van blu-ray-films en het branden van schijfjes. Helaas is de geluidsweergave wel beperkt tot stereogeluid. Handig aan de Plextor PX-LB950UE is dat hij in de vorm van usb 3.0 en eSATA is voorzien van twee snelle aansluitmethodes. eSATA is de externe variant van SATA, SATA is een aansluitmethode die gebruikt wordt voor interne schijven. De gebruikte standaard is SATA 2, dat een bandbreedte heeft van 3 Gbit/s. Usb 3.0 heeft een theoretische bandbreedte van 5 Gbit/s. Theoretisch gezien zou usb 3.0 dus de snellere aansluitmethode moeten bieden, in de praktijk blijkt eSATA meestal toch sneller.

De behuizing heeft een goot blu-ray-logo als aandachtstrekker.

In het geval van de Plextor PX-LB950UE blijkt usb 3.0 toch net iets sneller te zijn, maar het maakt niet veel uit. In onze praktijktest waarin we 22 GB aan testdata naar een 6X BD-R schijfje kopieerden, was de brander via usb 3.0 na 15 minuten en 42 seconden klaar. Via eSATA duurde het iets langer en had de brander 16 minuten en 42 seconden nodig. Toch heeft usb 3.0 wel een voordeel, en dat is dat de aansluiting handiger in gebruik is. Hebt u dus een usb3.0-aansluiting op uw systeem, dan is dat wat ons betreft de beste optie. Overigens zou het voordeel van de snelle aansluitmethoden moeten zijn dat de brander ook op acht- en twaalfvoudige snelheid zou kunnen schrijven. In de praktijk is 6X-media echter het snelste dat te koop is. Uiteraard kunt u ook dvd's en cd's lezen en branden.

Conclusie

De Plextor PC-LB950UE is een prima externe blu-ray-brander die er ook qua behuizing prima uitziet. Het enige punt van kritiek dat we kunnen bedenken is de relevantie van blu-ray in dit tijdperk van digitale mediabestanden in combinatie met mediaspelers. Hebt u echter wel een gebruiksdoel voor het afspelen en vooral branden van blu-ray-schijven, dan hebt u aan de Plextor PX-LB950UE een prima product. <

Plextor PX-LB950UE

Straatprijs € 190,-

Aansluitingen Usb 3.0, eSATA

Afmetingen 163 x 51,5 x 224,7 (b x h x d)

Besturingssysteem Windows XP/Vista/7

Oordeel 8/10

Pluspunten

Usb 3.0 en eSATA

Mooie behuizing

Stil

Minpunten

Blu-ray-afspeelsoftware slechts stereogeluid

0 Reactie(s) op: Plextor PX-LB950UE

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.