Polar Grit X: Sport als een pro

Door: Roel Stortelder | 25 mei 2020 09:42

Review

Polar is al een lange tijd een populair merk onder fanatieke sporters met accurate hartslagmeters en andere sensoren, maar probeert nu alles samen te vatten in één horloge. De Polar Grit X is een horloge voor de sporters die zich vooral buiten de fitnesszalen begeven.

Polar Grit X

Prijs € 429,90
Scherm 1.2-inch transreflectief touchscreen
Batterij 346 mAh
Sensoren GPS, GLONASS, Galileo, QZSS, optische hartslagmeter, barometer, kompas
Connectiviteit Bluetooth, USB
Waterdichtheid 10ATM (watersport)
Website www.polar.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Bouwkwaliteit
  • Health- en fitnessinzicht
  • Sportfunctionaliteit
  • Lange accuduur
  • Minpunten
  • Dagelijkse functies
  • Relatief dik

De hoge waterdichtheid-rating en het transreflectieve scherm geven het al een beetje aan, maar de Polar Grit X is niet gericht op de thuissporter. De verschillende specificaties maken duidelijk dat het horloge bedoeld is voor watersporten zoals surfen en zwemmen, maar ook voor mountainbiken en bergbeklimmen. Een slimme polsband voor de echte avonturiers dus

Design

De Polar Grit X is een horloge dat gebruikt moet worden in extreme omgevingen en dat zie je direct terug aan het ontwerp. De kast wordt beschermd door een dikke metalen ring en het scherm is bedekt met het krasbestendige Corning Gorilla glas. Het scherm is daarnaast iets lager dan het metaal, waardoor de kans op beschadigingen een stuk kleiner is. Polar heeft ook gedacht aan koudere omstandigheden waarbij de gebruiker handschoenen draagt, want naast een touchscreen is de smartwatch eenvoudig te bedienen met vijf grote metalen knoppen. Zelfs met dikke handschoenen aan is het vrij eenvoudig om de juiste knopjes in te drukken en zo te navigeren door de verscheidene menuutjes.

Het door ons geteste witte model is opvallend stijlvol, maar is net als de andere kleuren wel aan de dikke kant. Dat is niet alleen een nadeel als het gaat om het design in het dagelijks leven, maar kan ook tot ergernissen leiden bij het gebruik van dikke jassen of handschoenen die tot over de pols vallen. Het horloge zit dan duidelijk in de weg, al helemaal als de mouw is voorzien van een omsluitende windstopper. De jas sluit door het horloge dan mogelijk niet goed af en de uitstekende hartslagsensor kan vervelend in de arm drukken.

De Polar Grit X heeft een dikke kast.

Comfort en scherm

Past het horloge wel goed bij de rest van je outfit? Dan is de Grit X, ondanks zijn hogere gewicht, opvallend comfortabel. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de prettige silicone polsbanden. De banden bieden voldoende rek om een goede pasvorm te kunnen vinden, maar zijn niet zo slap dat je bang bent dat het snel stuk gaat. Daarnaast helpt ook de plastic achterkant, die overigens is versterkt met koolstofvezels, bij het gevoel van comfort en luxe.

Het scherm van de Grit X lijkt op het eerste gezicht een beetje ouderwets, maar daar is een zeer goede reden voor. Het gebruikte transreflectieve scherm hoeft namelijk zelf geen licht te produceren om zichtbaar te zijn, waardoor het horloge zeer veel energie kan besparen. Het scherm wordt leesbaar met behulp van omgevingslicht, waarbij meer licht over het algemeen beter is. Bevind je je in een duistere omgeving of sport je regelmatig in de avonduren, dan is er uiteraard ook een ingebouwde achtergrondverlichting. Verwacht echter geen spetterende kleuren zoals bij de AMOLED-schermen van veel concurrerende smartwatches. Daarnaast biedt Polar slechts twee opties voor het uurwerk (digitaal of analoog), al is het uiterlijk voor veel gebruikers waarschijnlijk een bijzaak.

Gebruiksgemak en functionaliteit

Het gebruik van de Polar Grit X heeft een dubbel gevoel achtergelaten. Het horloge zelf laat zich zeer eenvoudig besturen waarbij vooral de knoppen het meest gebruikt worden. Hoewel alles met het touchscreen gedaan kan worden, geven de knoppen net wat meer vertrouwen en lijkt het horloge sneller op die vorm van input te reageren.

Het overgrote deel van de functionaliteit is direct te vinden op het horloge, waarbij sportfuncties duidelijk voorrang hebben gekregen op de meer dagelijkse functionaliteit. Zonder eerst de handleiding te lezen of instructievideo’s te bekijken, kun je in een mum van tijd beginnen met sporten. Zodra er een sport is gestart worden de belangrijkste gegevens weergegeven op het scherm zoals je hartslag en de afgelegde afstand. Met de omhoog- en omlaag-knoppen kunnen er meer datavelden weergegeven worden met een ongekende hoeveelheid aan informatie. De snelheid is daar uiteraard één van, maar ook de spierbelasting, het energieverbruik en de verbranding van verschillende voedingsstoffen.

Standaard staan er al een boel sportprofielen voorgeïnstalleerd op het horloge van hardlopen tot mountainbiken, maar via de Polar Flow smartphone-app is het eenvoudig om er nog veel meer te installeren. Polar geeft je de keus uit tientallen verschillende sporten waaronder bijzondere sporten zoals freestyle skiën, disc golf en wakeboarden.

Polar Flow biedt je een hoop inzichten.

Inzichten

Helaas houdt het daar op met het gebruiksgemak. Hoewel de app enorm veel inzichten geeft in je prestaties en gezondheid, is het eenvoudig om te verdwalen in de functionaliteit. Daarnaast is een deel van de functionaliteit alleen beschikbaar op de flow.polar.com website. Hoewel het prettig is dat Polar het mogelijk maakt om alle data inzichtelijk te kunnen zien op het grote scherm, is een deel van de basisfunctionaliteit enkel beschikbaar op deze website. Zo is de routeplanner bijvoorbeeld niet beschikbaar in de app, waardoor je verplicht bent om een computer te gebruiken. Thuis is dat geen ramp, maar op vakantie is het vaak niet zo handig.

In het dagelijks leven biedt het horloge helaas een matige hoeveelheid functionaliteit. Uiteraard is de smartwatch in staat om notificaties weer te geven, maar het is helaas niet mogelijk om deze vanaf het horloge te beantwoorden. Daarnaast biedt Polar niet de mogelijkheid om met het horloge te betalen en kun je niet eenvoudig navigeren naar een adres.

Sensors en prestaties

Anders dan veel andere smartwatches en hartslagmeters maakt Polar niet alleen gebruik van een stel groene leds voor de meting van de hartslag. In plaats daarvan zijn er vijf rode, vier oranje en één groene led zichtbaar aan de achterkant. De transmissie en reflectie hiervan wordt vervolgens opgevangen door vier lichtsensoren voor de hartslagmeting. Deze grote hoeveelheid leds en de verschillende kleuren suggereren dat het horloge ook de zuurstofsaturatie meet, maar dat is helaas niet het geval. Wel is de hartslagmeting opvallend stabiel vergeleken met de Samsung Galaxy Watch 2 en de Huawei Band 4 Pro en wordt deze minder beïnvloed door heftige bewegingen. Toch heeft ook dit model moeite met de heftige schokken die ontstaan tijdens een ruige mountainbike-rit, maar zelfs dan geeft de Grit X een betrouwbaarder resultaat dan de concurrentie.

Voor de locatiebepaling zijn er vier technieken beschikbaar in de Grit X: GPS, GLONASS, Galileo en QZSS. Het horloge gebruikt te allen tijde gebruik van GPS, gecombineerd met één van de andere drie. Welke dat is kun je zelf selecteren in de instellingen op het horloge. Het resultaat is een zeer goede tracking die zowel in de stad als buitenaf tijdens de testperiode geen afwijkende metingen liet zien. Wel kwam het enkele keren voor dat het horloge er lang over deed voordat er verbinding was met de satellieten. Zoals je in de onderstaande afbeelding kon zien, had het horloge pas na ongeveer een kilometer een goede verbinding. De afstand tijdens de eerste kilometer werd waarschijnlijk geschat op basis van de gezette stappen.

De meting van hoogte kon door de huidige coronacrisis helaas niet goed worden getest. Het gebrek aan hoogteverschillen in ons vlakke landje en gecancelde tripjes weerhielden ons van een betrouwbare test.

We hadden het eerder al even benoemd, maar door de combinatie van een grote batterij en een transreflectief scherm is de accuduur uitstekend. Bij normaal gebruik als smartwatch met een continue hartslagmeting gaat het horloge zonder problemen een week mee. Gebruik je tijdens een tocht de hele dag door de GPS-functionaliteit, dan reduceert die accuduur tot enkele dagen. Het is echter ook goed mogelijk om het horloge meer dan een week te gebruiken door bijvoorbeeld de hartslagsensor uit te schakelen als je niet aan het sporten bent.

Conclusie

De Polar Grit X is een prachtig horloge voor de avonturiers en andere buitensporters, maar mist veel basisfunctionaliteit voor dagelijks gebruik. De prijs van 429 euro is gezien de uitstekende bouwkwaliteit en uitgebreide sportfunctionaliteit zeker begrijpelijk, maar alleen te verantwoorden voor sporters die meer doen dan een paar keer per maand harlopen.

0 Reactie(s) op: Polar Grit X: Sport als een pro

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.