Polar Ignite - Sporthorloge voor fanatiekelingen

Door: Joris Peterse | 07 augustus 2019 10:55

Polar Ignite
Review

Het Finse merk Polar maakt sportaccessoires om nauwkeurig je prestaties te meten. Zo ook dit nieuwe sporthorloge, de Polar Ignite. Er is echter wel een specifieke doelgroep voor deze smartwatch, is de Polar Ignite ook voor jou geschikt?

Polar Ignite

Prijs € 199,-
Kleuren Zwart, wit, geel
Scherm 1,7 inch LCD
Gewicht 35 gram
Afmetingen 4,3 x 4,3 x 0,9 cm
Batterij 165 mAh
Connectiviteit Bluetooth, gps
App Android, iOS
Overig Waterdicht, verwisselbare bandjes
Website www.polar.com
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Hartslagmeter
  • Nauwkeurige metingen
  • Overzichtelijke app en aanbevelingen
  • Minpunten
  • Ontwerp
  • Enkel voor gevorderde sporters

Veel smartwatches zoals de Apple Watch en Samsungs Galaxy Watch dienen ook als verlengstuk van de gekoppelde smartphone, voor het tonen van meldingen en zelfs met specifieke apps uit de bijbehorende applicatiewinkel. Dat is niet het geval bij de Polar-sporthorloges. De wearables van Polar zijn echt bedoeld om sporters te helpen de grenzen te verleggen, en gaan hierbij verder dan bijvoorbeeld Fitbit-horloges en -bandjes.

Polar Ignite

Meten en weten

De Polar Ignite is uitgerust met een geavanceerde hartslagmeter, die de hele dag je hartslag monitort. Dat is belangrijk, want om een goede indruk te krijgen over je gezondheid, heb je meer nodig dan alleen hartslaggegevens tijdens het sporten. Veel smartwatches en fitnessarmbandjes op de markt meten de hartslag periodiek, wat veel minder waardevolle data oplevert.

Uiteraard komt het sporthorloge het best tot zijn recht tijdens activiteiten. Naast de hartslagmeter is er ook een hoogtemeter en GPS-chip aanwezig. Hierdoor kan nauwkeurig worden vastgelegd met welke snelheid en welke route wordt gelopen, gerend, gefietst of zelfs gezwommen. Niet alleen worden gegevens gebruikt om je tot in detail te vertellen wat je prestaties zijn, ook worden de data gebruikt voor advies. Zo krijg je bijvoorbeeld tips wanneer het een gunstig moment is voor de volgende training en (handiger nog) wat voor training op het moment het beste is. Een rustige hersteltraining om bij te komen van de vorige dag, of juist een intervaltraining? Je smartwatch kan het vertellen. Hierbij is het echter wel handig om van tevoren te weten hoe je zo’n training insteekt, wat het horloge minder geschikt maakt voor beginnende sporters en juist voor de sportieveling die weet wat ‘ie moet doen.

Natuurlijk worden je activiteiten de hele dag bijgehouden, zodat je een goed beeld hebt of je wel genoeg beweegt, hartslagdata, calorieverbranding, aantal stappen, enzovoort. De echte diepgaande gegevens worden vastgelegd wanneer je een activiteit start op het horloge. Het is jammer dat dit niet automatisch kan en handmatig moet gebeuren. Zo is het mij al meermaals overkomen dat ik halverwege mijn training of zelfs na het sporten er pas aan denk. De accu van het horloge gaat ongeveer een dag of vier à vijf mee, afhankelijk van je gebruik uiteraard. Wanneer je veel buiten sport en GPS gebruikt om je route vast te leggen, heeft dat natuurlijk een nadelig effect op de accuduur.

De bijbehorende app is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Dat heeft Polar goed voor elkaar gekregen, want het is nogal wat informatie die ordelijk getoond moet worden, om zo de sporter op weg te helpen naar betere prestaties.

Polar app
Polar app
Polar app

Rustâg

Ook wanneer je even niet actief bent is de Polar Ignite aan het werk. Zo is het horloge in staat een geavanceerde slaapanalyse te maken. Vervelend is natuurlijk wel dat je met een flink sporthorloge moet slapen, wat niet comfortabel is. Niet alleen worden deze gegevens gebruikt hoe je herstelt tijdens rust, maar deze worden ook gebruikt in de sportieve aanbevelingen.

Maar om ook even tot rust te kunnen komen heeft de Polar Ignite het een en ander aan boord. De Serene-functie bijvoorbeeld, waarmee in twee minuten dankzij ademhalingsoefeningen je jezelf weer kunt laten ontspannen.

Ontwerp

Functioneel is daardoor wel duidelijk voor wie de Polar Ignite geschikt is: gevorderde sporters, die graag alles willen meten en hun prestaties willen verbeteren. Daarom draag je het horloge het liefst tijdens activiteiten, en het ontwerp en rubber bandje maken dat zo comfortabel mogelijk. Maar het horloge is gemaakt om de hele dag te dragen om zo nog betere gegevens te verzamelen, helaas nodigt het ontwerp hier niet toe uit. De Polar Ignite dient zijn praktisch nut, maar is geen sieraad. Wanneer ik netjes voor de dag wilde komen merkte ik dat ik het sporthorloge liever onder een mouw verstop of thuis laat.

Ook het scherm draagt daar aan bij. Natuurlijk, hoef je geen prachtig scherm te verwachten zoals bijvoorbeeld een Galaxy Watch. De kleuren en interface zijn tamelijk basaal. Dat is niet erg. Erg jammer is wel dat Polar heeft gekozen voor een ouderwets ‘flat tyre’ display; een scherm dat niet geheel rond is maar aan de onderkant recht afloopt. Flat tyre-displays zijn geen designkeuze, maar bestaan omdat het moeilijker en duurder is een volledig rond display te ontwerpen.

Polar Ignite
Het scherm van de Polar Ignite is niet helemaal rond: een flat tyre display.

Conclusie: Polar Ignite kopen?

De Polar Ignite is een sporthorloge, dus verwacht er ook geen functies van die Samsung, Apple of Fitbit wel bieden met hun smartwatch. Het horloge is uitermate geschikt voor gevorderde sporters die tot in de kleinste details hun prestaties en herstel willen vastleggen om morgen nóg beter te kunnen presteren. Daarmee is de Polar Ignite ook wat ontoegankelijk voor beginnende sporters of mensen die de ambitie hebben wat gezonder te leven, die doelgroep is beter af bij Fitbit.

0 Reactie(s) op: Polar Ignite - Sporthorloge voor fanatiekelingen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.