Polar M460 review - Fietscomputer met uithoudingsvermogen

Door: redactie-computertotaal | 15 september 2018 14:07

Polar M460 review
Review

Polar, vooral bekend van kwalitatief sterke sporthorloges, mikt met deze M460 fietscomputer op de sportieve fietser. Een prestatiegerichte fietscomputer met een lange batterijduur en moderne toepassingen, maar wel een zonder navigatie.

Polar M460

Prijs: 179,90 euro
Display: Monochroom
Batterijduur: 16 uur
Snelheidsfuncties: Maximale snelheid/gemiddelde snelheid/huidige snelheid
Afstandsfuncties: Afgelegde afstand/totale afstand/dagafstand
Overig: klok, barometrische hoogtemeter, Calorieverbruik/cadans en vermogen (met extra sensor), hartslag (Via meegeleverde hartslagband (bij de HR variant)
Website: polar.com
6
Score
60
Score: 60

Bij het openmaken van de doos ligt de M460 bovenop, hij oogt stoer en gestroomlijnd. Door zijn stevige knoppen en behuizing voelt het apparaat solide aan. Het valt wel meteen op hoe klein het scherm is in verhouding met de grootte van de fietscomputer. Verder wordt deze Polar geleverd met een steun (om hem op het stuur te plaatsen) en een hartslagband. Vooral deze hartslagband wekt nieuwsgierigheid op. Waar de meeste hartslagbanden om de borst worden gedragen, is deze ‘OH1’ namelijk geschikt voor je bovenarm.

Verder bij dit apparaat geen externe snelheidssensor, cadansmeter of frontmount (om het apparaat voor je stuur de plaatsen). Gewoon een fietscomputer, een steun en een hartslagband. Overzichtelijk en klaar om te gebruiken.

Installatie en montage

Het instellen van de M460 werkt inventief. Met een aantal vragen vormt de software een profiel van jou als sporter, inclusief je leeftijd, lengte en gewicht. Het is mogelijk om meerdere profielen en/of sporten (zoals mountainbiken of indoor trainen) aan te maken en daardoor te schakelen tussen de verschillende activiteiten.

Polar M460 review

Het apparaat is voorzien van een geïntegreerde GPS, waardoor je onmiddellijk gegevens als snelheid en afstand kan aflezen zonder dat je hiervoor extra sensoren hoeft te koppelen. Hoewel een sensor vaak accurater is, geeft de M460 toch een nauwkeurige snelheid en afstand weer. De hoogte wordt gemeten met een barometrische hoogtemeter, waarin Polar redelijk uniek is. Dit geeft een nauwkeurigere meting dan de vaak gebruikelijke GPS (voor hoogte). Zeker in de bergen is dit een waardevolle toevoeging.

De bijgeleverde stuurhouder en elastieken gebruik je om de Polar op je stuur te monteren. Door deze manier van bevestigen zit het geheel wel wat minder stevig dan wanneer je een vaste houder (vaak voorop) het stuur gebruikt. Dit kan bij het indrukken van de knoppen wat storend zijn. Je hoeft echter niet te vrezen dat de fietscomputer uit de houder valt, de koppeling tussen houder en computer zit superstrak.

Training en hartslag

Binnen een handomdraai heb je deze M460 ingesteld en kan je aan de bak. Als je gewoon een rit wilt rijden en onderwijl je prestatiegegevens, zoals hartslag en snelheid, wilt aflezen dan is het apparaat meteen je beste vriend. De gegevens komen overzichtelijk en efficiënt op het scherm. Wil je intervaltrainingen gaan doen op hartslag, dan is dit bijna even eenvoudig.

Vooraf kies je dan voor ‘intervaltimer’, waar je een intervaltraining kunt kiezen. Binnen een paar drukken op de knop kun je beginnen met het verbeteren van je conditie.

Polar M460 review

Zowel tijdens als na het fietsen worden de prestaties van je hartslag (en/of je vermogen) mooi visueel gemaakt. Tijdens de training zie je in welke zone je aan het fietsen bent of hoe ver je van de gewenste zone af zit, na afloop kun je in de Polar Flow app of op je laptop uitgebreide statistieken bekijken van je prestaties en de winst die je daarin maakt.

Een unieke toevoeging daarop is de orthostatische test die standaard op deze M460 zit. Met deze test meet je je herstel in rust (na een zware inspanning). Wat je met deze resultaten doet zal afhangen van je wilt en van je kennis over de trainingsprincipes. Om nog verder in de trainingsleer te duiken kun je ook een fitness test uitvoeren. Hiermee meet je, in rust, je VO2max. Dit gaat over je zuurstofopname en geeft inzicht in je fysieke conditie niveau.

Het trainen van je hartspier is waar (duur)sport voor een belangrijk gedeelte om draait, Polar heeft dit goed begrepen en dat is te merken in bovenstaande mogelijkheden.

Connectiviteit

Om deze M460 met je telefoon of computer te verbinden is er de Polar Flow app. Dit is een app waarin je je trainingsresultaten visueel sterk en overzichtelijk in beeld krijgt.

De M460 heeft een bluetooth verbinding, waardoor je het apparaat met je telefoon kan koppelen. Het heeft echter geen ANT+ verbinding, waar veel fietstechnologie zoals vermogensmeters en smarttrainers mee werken. Mocht je een vermogensmeter hebben die niet op bluetooth werkt, of dit overwegen, dan is dit toch een gemis.

Polar M460 review

Zoals de meeste moderne fietscomputers geeft ook dit apparaat ‘smart notificaties’, waarmee berichten of oproepen van je telefoon in het beeld van de M460 zichtbaar worden.

De geteste Polar M460 gaf helaas veel problemen met het koppelen van de hartslagband aan het apparaat. Het heeft vele uren, zelfs met hulp van Polar, gekost om dit op te lossen. Op basis van dit ene apparaat valt niets te zeggen over structurele problemen op dit gebied, wel was het in dit ene geval een storende factor.

Strava Live Segments

De meeste sportieve fietsers gebruiken de app Strava, een trainings en social media programma ineen. Een van de motiverende elementen daaruit zijn de ‘segmenten’, waarmee je je prestatie (over een bepaald stuk weg) kan vergelijken met dat van je vrienden, profwielrenners, mensen van dezelfde leeftijd en een klassement van de dag. Het leuke van deze Polar M460 is dat je deze segmenten live kunt aanvallen.

Voor je rit selecteer je de segmenten waar je langs zult komen, aan de hand van GPS gaat de Polar deze segmenten tijdens je rit herkennen. Dit begint met aftellen naar de start, om vervolgens te laten zien hoever het nog is tot de finish van het segment. Ondertussen zie je hoeveel seconden je van je persoonlijk record af zit. Een enorme stimulans om dat ene segment, zoals het klimmetje in de buurt, steeds weer sneller te rijden. Om hiervan te genieten heb je wel een Strava Premium account nodig, dit is een betaald account.

Prestaties

Het scherm kan enkel worden bedient met de knoppen en heeft geen kleuren in zich. Dit is zeker geen gemis, de knoppen zijn gemakkelijk te bedienen en de gegevens staan duidelijk op het scherm. Het grote voordeel daarvan is de batterijcapaciteit, deze gaat met groot gemak meer dan tien uur mee.

Polar M460 review

Tijdens de rit is er zelfs een ledlampje ingeschakeld, waardoor tegemoetkomend verkeer je kan zien (zie dit niet als vervanging van fietsverlichting). Het komt helaas geregeld voor dat de gegevens op het scherm net niet lekker te lezen zijn, dit is eenvoudig op te lossen door de linker knop in te drukken, waarna het scherm even oplicht.

De hartslagband voelt erg prettig aan. Waar reguliere borstbanden wel eens vervelend kunnen zitten, zeker bij warm weer, merk je deze band op je bovenarm nauwelijks op. Bovendien is de sensor gemakkelijk op te laden en hoef je dus geen batterijen te vervangen.

Conclusie

Voor 180 euro koop je deze Polar M460 (zonder hartslagband), daarvoor krijg je een sterke fietscomputer. Een die uitermate geschikt is voor zowel de beginnende fietser als de fietser die opzoek is naar een uitdagende trainingspartner. Dit apparaat is gemaakt om je prestaties te meten en te verbeteren en slaagt daar met gemak in.

Besef wel dat deze fietscomputer geen navigatie in zich heeft. Een eigenschap die de 30 euro duurdere Polar V650 wel biedt. Bovendien ondersteunt dit apparaat geen ANT+ connectiviteit, een groot gemis in de huidige tijd (mits je gebruik maakt van een vermogensmeter en/of smarttrainer). Kortom, een scherp geprijsde fietscomputer met de nodige aandachtspunten.

0 Reactie(s) op: Polar M460 review - Fietscomputer met uithoudingsvermogen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.