Polar Unite - Meten is weten

Door: Joris Peterse | 15 augustus 2020 12:44

Polar Unite
Review

Het Finse merk Polar maakt fitnesshorloges, gericht op de sporter die graag zoveel mogelijk gegevens van zijn activiteiten verzamelt. Dankzij deze data kan de Polar Unite met de bijbehorende app inzicht geven over jouw gesteldheid en je helpen nog fitter en actiever te worden.

Polar Unite

Prijs € 149,-
Kleuren Zwart, wit, roze, blauw
Scherm 1,7 inch TFT
Gewicht 32 gram
Afmetingen 4,3 x 4,3 x 1 cm
Batterij 174 mAh
Connectiviteit Bluetooth
App Android, iOS
Overig Waterdicht, verwisselbare bandjes
Website www.polar.com/nl
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Overzichtelijke app
  • Nauwkeurige meting
  • Minpunten
  • Beperkte functionaliteit
  • Geen GPS
  • Sterk verouderd ontwerp

De Unite is een van de toegankelijkste sporthorloges van Polar. Het horloge kost zo’n 150 euro, en valt daarmee in de prijsklasse van de Fitbit Versa 2. Helemaal vergelijkbaar zijn de horloges niet echt, want Fitbit rust de sporthorloges uit met wat extra functionaliteiten en extraatjes als een fraai kleurenscherm. De Polar Unite is veel meer basic: dragen en dataverzamelen. Veel meer is er niet.

Polar Unite
Polar Unite
Polar Unite

En daar zit ‘m eigenlijk de olifant in de kamer, die ik al vroeg wil benoemen. Een sporthorloge dat zoveel data verzamelt om je beter helpen is eigenlijk een soort coach om je pols. Maar wanneer ik het horloge zie raak ik juist minder gemotiveerd. Het rubber armbandje zou een ‘Made in China’ stempeltje onwaardig zijn en het ronde schermpje heeft een flat tire display (een rond scherm waarvan de onderzijde plat is om de elektronica kwijt te kunnen), iets wat al met de Polar Ignite van vorig jaar eigenlijk niet meer kon. Anno 2020 kun je écht niet meer met zo’n scherm aankomen. Ook heeft het beeld dikke schermranden waar je bijna je bidon op kwijt kunt. Zoals je op de foto’s ziet is de schermkwaliteit ook niet best. De helderheid is laag, waardoor het scherm in zonlicht lastig afleesbaar is.

Ook de interface van het schermpje en de app, het voelt alsof de tijd jarenlang heeft stilgestaan. Dat terwijl de concurrentie absoluut niet stilzit. Apple is bijvoorbeeld met de hartslagmeting Polar jaren terug voorbijgegaan, terwijl Polar op dat gebied stil lijkt te staan. Fitbit weet eigenlijk alle functionaliteit én meer in een fraai armbandje te stoppen met de Fitbit Charge 4. Polar lijkt weinig moeite te doen om sporters te verleiden of juist op te peppen. Hoewel Polar op het gebied van dataverzameling zeker veel in z’n mars heeft. De Polar Unite weet me daardoor hetzelfde te motiveren meer uit mezelf te halen als een uitgebreide Excelsheet. Hoewel Excel natuurlijk iedereen op een andere manier weet te raken, doet dat me in mijn geval opvallend weinig.

Wanneer ik het horloge zie raak ik juist minder gemotiveerd

Sporten maar!

Het sporthorloge is als een soort coach bij vrijwel alle sporten die je doet, op contactsport na. Maar dat ligt niet aan het horloge. Zwemmen, hardlopen, fietsen, krachttraining, het horloge is er klaar voor. Wil je je route vastleggen met GPS, dan kan dat ook. Alleen gebruikt het horloge hiervoor de GPS van je smartphone, die je dan ook bij je moet dragen tijdens de activiteit. Het loont ook om het horloge naast het sporten te dragen, bijvoorbeeld voor de stappenteller en slaapmeting. Goede rust helpt immers ook om beter te herstellen en daarna beter te presteren. Het bandje ziet er wellicht niet uit, maar is comfortabel tijdens het sporten, zonder dat het mijn huid irriteert. Slapen met de Polar Unite, dat is minder comfortabel.

De verzamelde gegevens kun je inzien op het horloge zelf of in de app. In de Polar Flow app kun je natuurlijk veel beter de gegevens op lange termijn inzien. Fijn is ook dat je andere diensten aan Polar koppelt, je gegevens zitten niet vast in de Polar-app zoals dat met Fitbit het geval is.

Polar Unite

Het horloge kan een dag of vier mee met een opgeladen accu. Opladen gebeurt via een wat onhandig en breekbaar plastic beugeltje dat je in de usb-poort van een stekker plugt.

Polar Unite
Opladen doe je door het horloge in een beugeltje te klikken.

Alternatieven voor Polar Unite

Wanneer je voor een Polar fitneshorloge kiest, krijg je veel data die je kunt gebruiken om voortgang in te zien of om je te helpen betere oefeningen en betere rust te pakken. Fijn is ook dat je deze gegevens kunt gebruiken voor andere sport- en gezondheidsapps. Als dit is wat je zoekt, dan kun je je geen buil vallen aan de Polar Unite. Voor de prijs van 150 euro is het horloge ook redelijk toegankelijk. Echter heb ik het gevoel dat Polar stil staat, waar anderen vooruitgaan. Functioneel, maar vooral qua design. Het is geavanceerde meettechnologie in een horloge dat het gevoel geeft bij de Action vandaan te komen. Polar lijkt het daarmee toch af te leggen tegen directe concurrenten als Garmin, Fitbit en de sport- en gezondheidsfuncties van de Apple Watch of Samsung smartwatches.

Conclusie: Polar Unite kopen?

Data, data, data. Wie tijdens het sporten en het herstel daarna precies wil inzien wat de vooruitgang is en hoe je jezelf pusht om beter te worden. Dan is de Polar Unite een redelijk toegankelijk horloge. Toch legt Polar het af ten opzichte van de concurrentie, functioneel. Maar vooral qua ontwerp heb je het gevoel een horloge van een paar tientjes om pols te hebben. Hierdoor zijn alternatieven van Fitbit en Garmin snel interessanter.

0 Reactie(s) op: Polar Unite - Meten is weten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.