Polar V650 review - Voor de fanatieke fietser

Door: redactie-computertotaal | 15 september 2018 14:24

Polar V650 review
Review

Polar wil op het gebied van fietscomputers meedoen met de gevestigde orde.We kennen Polar van de hartslagmeters en van de bijbehorende horloges, maar nu komen ze ook met een serieuze fietscomputer, de V650.

Polar V650

Prijs: 209 euro
Display: 2,8 inch
Batterijduur: 10 uur
Snelheidsfuncties: Maximale snelheid/gemiddelde snelheid/huidige snelheid
Afstandsfuncties: Afgelegde afstand/totale afstand/dagafstand
Overig: klok, barometrische hoogtemeter, Calorieverbruik/cadans en vermogen (met extra sensor), hartslag (Via meegeleverde hartslagband, navigatie
Website: polar.com
8
Score
80
Score: 80

De V650 heeft een mooi, strak design met een sportieve uitstraling. De rode knop aan de voorzijde nodigt uit om in te drukken, in dit geval een terechte uitnodiging aangezien dit de knop is waarmee je de opname van je fietstocht kunt starten. In de doos vinden we verder de hartslagmeter met borstband en een houder voor op je stuur.

Helaas zit er geen ‘front mount’ bij. Een front mount is een houder die je voor het stuur kunt plaatsen, gelukkig is deze wel apart te bestellen bij Polar.

Bij het aanzetten van de computer, met de zwarte knop aan de linkerzijde, valt direct de kwaliteit van het kleurenscherm op. Het touchscreen reageert erg goed, zelfs in natte condities kun je het scherm prima bedienen en de kleuren zijn erg helder. Een mooie toevoeging aan de V650 is het lampje aan de voorzijde van de fietscomputer. Dit lampje kun je zo instellen dat het automatisch aan gaat wanneer het schemerig wordt, wat de zichtbaarheid van jou als fietser ten goede komt.

Installatie en montage

Het instellen van de V650 gaat erg makkelijk. Op het scherm verschijnen grote ‘knoppen’ die vertellen wat je ervan kunt verwachten. Je stelt het fietsprofiel in wat bij jou past en geeft eenmalig persoonsgegevens, zoals leeftijd en gewicht, door aan Polar.

Een leuke toepassing is dat je meerdere profielen kunt aanmaken. Hiermee is het toestel te gebruiken door verschillende personen of met verschillende fietsen, door bijvoorbeeld voor je mountainbike een ander profiel dan voor je racefiets aan te maken.

Polar V650 review

De V650 heeft een geïntegreerde GPS, je hoeft daarom geen extra sensoren te koppelen. Op basis van de GPS geeft hij namelijk gegevens zoals, snelheid, afstand en locatie. Wanneer je in de bergen fiets ben je natuurlijk graag op de ‘hoogte’, dit wordt prima gemeten door de barometrische hoogtemeter in de V650.

Voor hartslag, cadans en vermogen heb je wel extra sensoren nodig, zoals gezegd wordt de hartslagmeter standaard meegeleverd. Een groot nadeel van de V650 is dat hij niet compatibel is met ANT/ANT+, maar enkel werkt met bluetooth. Met de ANT technologie kun je sensoren koppelen van verschillende merken aan één apparaat. Helaas werkt Polar hier dus (nog) niet mee.

De stuurhouder plaats je op het stuur met de meegeleverde elastieken. Als je alleen deze elastieken gebruikt heeft de houder wel de neiging een beetje te zakken tijdens het rijden. Een extra tiewrap voorkomt dit en maakt de houder net wat stabieler. Je kunt de computer in de houder draaien en onder verschillende hoeken zetten, hierdoor kun je hem altijd goed bekijken.

De computer zelf zit erg stevig in de houder, je hoeft zeker niet bang te zijn dat hij er ineens vandoor gaat. Ook niet wanneer je over een hobbelige weg rijdt.

Training en hartslag

Polar V650 review

De V650 richt zich op fanatieke fietsers die niet alleen de snelheid willen aflezen, maar de computer ook willen gebruiken als trainingsmiddel. Dit zie je met name terug in de registratie van de hartslag. Nadat ik de eerste rit had gereden met hartslagmeter kreeg ik een uitgebreid verslag van mijn rit waarin mijn hartslag werd geanalyseerd.

De weergave van de hartslag is erg duidelijk en de V650 laat, ook tijdens het fietsen, zien in welke zones je aan het trainen bent. Hierin komt de expertise van Polar op het gebied van hartslagmeters duidelijk naar voren en kan als zeer prettig worden ervaren.

Connectiviteit

Met Polar Flow, de app van Polar, kun je de V650 aan je telefoon of computer koppelen. Via deze app zijn vervolgens weer andere sport apps zoals Strava te verbinden zodat niemand een rit hoeft te missen. De connectiviteit van de Polar app laat wel wat te wensen over, het koppelen van de app gaat niet altijd even makkelijk en het synchroniseren van de activiteiten duurt lang. Pas nadat het toestel meerdere keren uit en ingeschakeld werd lukte het de ritten te synchroniseren naar de app. Helaas is dit meerdere keren voorgekomen tijdens de testperiode.

Zodra de gegevens zijn gesynchroniseerd kun je wel een uitgebreide analyse krijgen van de activiteiten. Polar wil het beste uit de sporter halen door motiverende boodschappen te koppelen aan je rit zoals, ‘je hebt 30% meer uit je rit gehaald dan de vorige training’.

Navigatie

Polar V650 review

De V650 wordt op de markt gezet als hét fietsnavigatiesysteem van Polar. Je kunt gebruik maken van de navigatiefunctie, maar je dient daarvoor wel zelf een route te maken, dit is goed mogelijk in programma’s als Strava of RoutemyGPS. Het volgen van een vooraf getekende route werkt redelijk, hij geeft echter wat laat de meldingen voor het afslaan en de kaart is niet heel overzichtelijk.

Het is bovendien niet mogelijk om tijdens de rit een adres in te voeren en jezelf daarnaartoe te laten navigeren. Wanneer je ondanks de navigatie toch de weg bent kwijt geraakt moet je echt even zelf op zoek. Hij stuurt je niet automatisch terug naar de vooraf gekozen route.

Conclusie

Voor de 209 euro die de Polar V650 kost krijg je een fietscomputer met een mooie, sportieve uitstraling die goed presteert, met name voor de fanatieke fietser. Zeker voor de fietser die zijn computer wil gebruiken tijdens het trainen is de V650 uitermate geschikt. Je kunt hem ook gebruiken om te navigeren.

Is navigatie echter het voornaamste onderdeel waar je naar zoekt, dan zijn er betere fietscomputers op de markt.. Het is te hopen dat Polar de synchronisatie met de telefoon nog gaat verbeteren, maar tijdens het fietsen en het trainen werkt alles naar behoren. De V650 is zijn geld meer dan waard.

0 Reactie(s) op: Polar V650 review - Voor de fanatieke fietser

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.