Polk Audio Signa S1 – Niet denderend, wel betaalbaar

Door: lub-snoek | 23 augustus 2017 14:07

Review

De Polk Audio Signa S1 is een betaalbare soundbar van het Amerikaanse merk. Het is één van de weinige soundbars in het prijssegment tot 250 euro met een aparte draadloze subwoofer. Wordt geluid voor je home cinema eindelijk betaalbaar, of is er een addertje onder het gras? Wij mochten het uitzoeken.

Polk Audio Signa S1

Prijs € 250,-
Frequentiebereik 45Hz – 20kHz
Verbindingen Optische digitale ingang, analoge koptelefooningang, bluetooth
Afmetingen soundbar 5,46cm x 89,99cm x 8,18cm (H x B x D)
Afmetingen subwoofer 34,06cm x 17,07cm x 21,22cm (H x B x D)
Opslag 32GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)
Drivers 2 x 1,25-inch midrange, 2 x 1-inch tweeter, 1 x 5,25-inch subwoofer
Website www.polkaudio.com
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Premium ontwerp
  • Spraakversterking
  • Prijs
  • Minpunten
  • Alle lage tonen via subwoofer
  • Afstandsbediening niet koppelbaar met TV

Installeren

Zowel de soundbar als subwoofer van de Signa S1 zijn opvallend strak afgewerkt voor de prijs. Van het zilverkleurig Polk Audio-logo aan de voorkant van de soundbar tot het glimmende oppervlak op de subwoofer. Ook is de soundbar opvallend laag en compact; hij is bijna precies zo breed als de 40-inch televisie waar we de Signa S1 op aansloten. De soundbar is bijzonder licht van gewicht - waardoor het plaatsen eenvoudig is - en plat genoeg om niet het infrarood-signaal van je televisie te blokkeren.

Op de bovenkant van de soundbar vinden we een vijftal knoppen, een aan/uit-knop, een bluetooth-knop, een knop om tussen de verbindingen te schakelen en twee volumeknoppen.

Het aansluiten van de soundbar is eenvoudig. Met behulp van de optische- of analoge 3,5mm-ingang kun je Signa S1 aansluiten op je televisie en randapparatuur. De draadloze subwoofer hoeft alleen maar van stroom te worden voorzien; deze maakt automatisch verbinding met de soundbar. Met de bijgeleverde afstandsbediening kun je het volume van de Signa S1 bedienen, evenals de hoeveelheid bas en de verschillende geluidsprofielen.

Nachtmodus

De Polk Audio Signa S1 heeft drie verschillende geluidsprofielen, variërend van muziek-, film- en nachtmodus. De muziekmodus geeft een gebalanceerde geluidsweergave, terwijl de filmmodus de het laag- en middengebied een boost geeft. Zo krijgen special effects die het vooral moeten hebben van het laaggebied, zoals explosies, meer effect. Terwijl stemgeluid in het middengebied mooi duidelijk blijft. De nachtmodus dempt veel lage en harde tonen, waardoor de subwoofer praktisch zijn werking verliest en het geluid in zijn geheel een stuk milder wordt. Bij het bekijken van gewone televisieprogramma's klonk de muziekmodus het beste - het is de enige modus waarbij er niet opvallend veel gesleuteld wordt aan verschillende frequenties.

Spraakversterking

De Signa S1 heeft drie standen om spraak te versterken. Standaard staat de soundbar in de eerste stand, door op de tweede en derde knop te drukken kun je de mate van spraakversterking kiezen kiezen. Bij het selecteren van de tweede stand waren talkshows en programma’s als het journaal duidelijk een stuk beter verstaanbaar dan voorheen. Op stand drie werd het effect nog extremer, maar trad er duidelijk vervorming op en klonk het onnatuurlijk.

Gebruik en geluid

De soundbar van Polk Audio heeft een energiebesparingsmodus, waardoor de soundbar zichzelf uitschakelt als je deze en poosje niet gebruikt. Je moet dus telkens de soundbar aanzetten als je deze wil gebruiken. Dit hoeft geen probleem te zijn, ware het niet dat de Signa S1 er wel best lang over doet om op te starten. Wanneer je de soundbar tegelijk aanzet met je televisie, is de kans dus groot dat je het een paar seconden moet stellen zonder geluid. Het is niet mogelijk om de soundbar te koppelen met de afstandsbediening die je gebruikt voor je televisie.

De soundbar voelde al bijzonder licht aan en dit is goed terug te horen in het geluid. De soundbar zelf klinkt niet veel beter dan het geluid van een gewone televisie of laptop; het is hooguit iets luider. Om het geluid de diepgang te geven die we bij home cinema graag horen is de soundbar van Polk Audio dus volledig afhankelijk van de bijgeleverde draadloze subwoofer. Deze stel je af met de afstandsbediening, maar op de soundbar zelf is geen enkele indicatie van de hoeveelheid bas of de volumestand van de set als geheel. Na het afstellen van het volume en de hoeveelheid bas naar smaak, heb je dus geen idee op welke stand deze variabelen staan.

Onderscheid

Doordat de soundbar zelf vrijwel geen lage tonen kan uitbrengen, is er duidelijk een tweedeling te horen tussen het geluid. Bij het beluisteren van een gesprek tussen een man en een vrouw, komt het stemgeluid van de vrouw uit de soundbar, terwijl de stem van de man half uit de soundbar en half uit de subwoofer komt. Lagere stemmen komen zelfs voor een groot deel uit de subwoofer. Als je de subwoofer niet vlak naast de soundbar plaatst maar bijvoorbeeld in een iets verdere hoek, is duidelijk te horen dat het geluidsbeeld uit twee hoeken komt. We hadden liever gezien dat de soundbar zelf iets meer in z’n mars zou hebben, waardoor het overschakelpunt wat lager zou liggen en de subwoofer alleen voor dat beetje extra bas nodig zou zijn.

Hoewel de subwoofer dus echt nodig is om het geluid een upgrade te geven, is het vermogen van de subwoofer niet denderend voor zijn formaat. We hebben genoeg kleinere subwoofers gezien die een stuk beter waren in het vullen van de ruimte met lage tonen. De Signa S1 is echter prima in het afspelen van rustigere programma’s en veel muziekgenres. Liefhebbers van actiefilms zullen echter teleurgesteld worden omdat de set niet echt de energie van actiescenes kan overbrengen.

Verdeeld

Voor zijn geld is de Polk Audio Signa S1 bijzonder strak afgewerkt. Ook de afstandsbediening voelt stevig aan en functies zoals spraakversterking, verschillende audioprofielen en het afstellen van de bas zijn eigenschappen die je normaal in veel duurdere segmenten tegenkomt. Hoewel de soundbar prettig licht en compact is, is de subwoofer vrij groot; vooral voor het vermogen wat je ervoor krijgt. Al met al geeft de Polk Audio Signa S1 je zeker waar je geld als je op een gemiddeld geluidsniveau voornamelijk rustigere programma’s kijkt en af en toe een muziekje wilt luisteren.

0 Reactie(s) op: Polk Audio Signa S1 – Niet denderend, wel betaalbaar

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.