Presenteren met een iPad of notebook

Door: kees-krick | 01 februari 2012 14:38

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Zijn presentaties saai om naar te kijken en een gruwel om in elkaar te zetten? Welnee! Software is tegenwoordig volwassen genoeg om er in een handomdraai indrukwekkende presentaties mee te maken, en met moderne apparatuur maakt u er een visueel feestje van!

1. Aansluitmogelijkheden

Als u een laptop aan een televisie, computermonitor of beamer wilt koppelen, kunt u met allerlei soorten aansluitingen en kabels te maken krijgen. Onderzoek daarom eerst welke mogelijkheden uw laptop biedt en neem die als uitgangspunt. Het apparaat zal vrijwel zeker een VGA-aansluiting hebben, ook wel '15-pins D-sub' genoemd. Hiermee sluit u de laptop net zo gemakkelijk op een externe computermonitor aan als op het gros van de beamers. Wilt u de presentatie op een televisie afspelen? Of u daar beeld op krijgt hangt af van het specifieke model, want oude toestellen hebben meestal geen VGA-aansluiting. Veel moderne monitoren en televisies beschikken daarentegen juist over een moderne HDMI-aansluiting. Als uw laptop hier ook mee is uitgerust, bent u ook klaar. Enkele andere aansluitmogelijkheden zijn DVI, DisplayPort, S-Video en component.

Een standaard VGA-kabel is in veel gevallen voldoende om een laptop aan te sluiten.

2. Van A naar B

Als u twee apparaten hebt die niet over dezelfde aansluiting beschikken, wordt het lastiger. Mogelijk kunt u een andere laptop of beamer gebruiken die wel de gewenste aansluiting heeft. Ook kunt u overwegen om een speciale kabel of adapter te kopen waarmee u alsnog een verbinding kunt leggen, ondanks twee verschillende aansluitingen. Zo is er een kabel verkrijgbaar waarmee u de laptop via een HDMI-uitgang verbindt met de DVI-ingang van uw monitor, en een adapter die component omzet in scart. Als u niet precies weet met wat voor soort aansluitingen u te maken hebt, moet u de handleiding van het apparaat er even bijpakken. Daar staat meestal een plaatje in waarop is aangegeven waar welke aansluiting zit. Vergeet ook niet om de juiste kabels te gebruiken en dat u die eventueel moet aanschaffen. Bij een beamer zit vaak een hele kluwen aansluitkabels en het exemplaar dat u nodig hebt zit daar vast tussen, maar toch: u weet maar nooit.

Er zijn talloze verschillende aansluitingen, kabels en adapters in omloop.

3. Presenteren met een iPad

Er zijn verschillende mogelijkheden om een iPad op een beamer of extern scherm aan te sluiten. U hebt er wel altijd een speciale adapter van Apple voor nodig. Die sluit u aan op de grote 30pins-connector waarmee u de tablet normaal gesproken oplaadt en met uw pc of Mac verbindt. Deze adapter is er in twee smaken. Al wat ouder is de VGA-adapter. Hiermee is de iPad direct op vrijwel ieder beeldscherm en iedere beamer aan te sluiten. Sinds de iPad2 is uitgekomen, bestaat er ook een HDMI-adapter. Die heeft onze voorkeur, omdat hij voor een betere beeldkwaliteit zorgt. De resolutie van applicaties is helaas beperkt tot 1024 X 768, maar films kunnen op het externe scherm 'gewoon' in Full HD worden bekeken. Een bijkomend voordeel is dat op de HDMI-adapter een extra 30pins-aansluiting zit, zodat u de iPad tijdens de presentatie gewoon van stroom kunt blijven voorzien. Zo voorkomt u dat u midden in uw presentatie plotseling met een lege accu en dus een zwart scherm zit opgescheept. Bij de VGA-adapter ontbreekt deze extra aansluiting.

4. Verschillen tussen iPad en iPad2

Wanneer u een iPad2 gebruikt, zal alles wat op het scherm van uw tablet verschijnt ook op het externe scherm te zien zijn. De scherminhoud wordt namelijk volledig gedupliceerd en op het externe apparaat getoond. Het gaat daarbij niet alleen om de dia's uit uw presentatie, maar ook om eventuele andere apps waar u naartoe schakelt, en zelfs het hoofdscherm en het instellingenscherm. Alles zal voor iedereen te zien zijn. Hebt u een iPad van de eerste generatie, dan is met het gebruik van de VGA-adapter niet alles zichtbaar. In dat geval zullen alleen bepaalde apps waarbij dit zo is ingesteld te zien zijn op het externe scherm. Voorbeelden zijn Keynote, de foto- en de videospeler. Overigens is 'dia' de algemene benaming voor een in uw presentatie opgenomen dia die in zijn geheel aan uw publiek wordt getoond.

5. Goed voorbereid op pad

Essentieel bij presentaties is dat u de tijd neemt om de techniek uit te testen. Dat gaat uiteraard beter zonder dat er een ongeduldig publiek op u zit te wachten. De ervaring leert dat er altijd wel iets is dat roet in het eten gooit. Plan daarom voldoende tijd in en test de boel ruim van tevoren. Zo voorkomt u nare verrassingen vlak voor aanvang, bijvoorbeeld omdat een bepaalde aansluiting ontbreekt of omdat de juiste kabel kwijt of stuk is. Informeer in een zo vroeg mogelijk stadium wat de technische mogelijkheden zijn van de locatie waar u een presentatie geeft. Wat u daarbij kunt vragen is welke apparatuur er is, wat u zelf mee moet nemen, welke aansluitingen er zijn, of u nog eigen kabels mee moet nemen en wat de optimale resolutie voor beeldmateriaal is.

0 Reactie(s) op: Presenteren met een iPad of notebook

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.