Prijsuitreiking prijsvraag 40 jaar microprocessor

© PXimport

Prijsuitreiking prijsvraag 40 jaar microprocessor

Geplaatst: 2 april 2012 - 10:20

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie Computer!Totaal

In Computer!Totaal 1/2012 vroegen we u naar aanleiding van 40 jaar microprocessor naar uw toekomstvisie over het gebruik van computers over 40 jaar. Onlangs overhandigde Intel de prijs aan de gelukkige prijswinnaar in hun distributiecentrum te Schiphol-Rijk.

Ter gelegenheid van 40 jaar microprocessors stond in Computer!Totaal 1/2012 een prijsvraag waarin we u vroegen naar uw toekomstvisie voor over 40 jaar. De inzending van Paul Smulders vonden Intel en Computer!Totaal de meest interessante. Bent u benieuwd naar de toekomstvisie van Paul Smulders? Zijn winnende inzending leest u op de volgende pagina.

Voor de overhandiging van de prijs, bestaande uit een Intel Core i7-3960X Extreme Edition in combinatie met een Intel-moederbord, waren we te gast in Intels distributiecentrum in Schiphol-Rijk. Paul Smulders kreeg de prijs uit handen van Intels pr-manager Kristof Sehmke.

© PXimport

Van links naar rechts: Henk Heusden (adjunct-directeur Intel Warehouse), Kristof Sehmke (pr-manager Intel), Paul Smulders en Jeroen de Jager (hoofdredacteur Computer!Totaal)

We wensen Paul Smulders, ook namens Intel, veel plezier met zijn prijs!

Intel-distributiecentrum Schiphol-Rijk

Adjunct-directeur Henk Heusden van het distributiecentrum vertelt ons waar dit distributiecentrum, dat zich richt op EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) zich mee bezighoudt. Enkele feiten over Intels distributiecentrum:

- De vloeroppervlakte voor het distributiegedeelte bedraagt 15.000 vierkante meter aangevuld met 3000 vierkante meter voor het kantoorgedeelte.

- Iedere week komen op luchthaven Schiphol vijf Boeing 747-vrachtvliegtuigen met Intel-producten binnen.

- Iedere week vertrekken 100 vrachtwagens die de producten vervolgens verder in Europa, Midden-Oosten en Afrika verspreiden.

- Er zijn 900 adressen waar de producten heen gaan in het EMEA-gebied.

- Schiphol-Rijk is het Europese distributiecentrum sinds 1997.

- Als de gebruikte pallets zouden worden opgestapeld, dan zou er binnen een week een toren zo hoog als de Burj Khalifa wolkenkrabber in Dubai staan (828 meter).

- Er werken 160 werknemers bij Intel Amsterdam

We schrijven 2058. Wat lacherig denken we terug aan de tijd dat we met trage verbindingen iPhones en iPads gebruikten tussen 2010 en 2014. Inmiddels weten we wel beter. We hebben geen pc's meer in onze kantoren of thuis staan. We dragen twee ringen om onze wijsvinger links en rechts die feilloos onze bewegingen registreren. Als we zo'n ring voor ons gezicht houden lezen de sensoren de mimiek van ons gezicht en weten wat we willen.

De gebaren die we met onze handen maken en/of de afgelezen mimiek worden door de ingebouwde chip via het WFMPN (Wide Area Fast Multi Purpose Network) verzonden naar onze eigen centrale server bij een PTCTP (Personal Telecom & Computer Technology Provider). In het begin was dat even wennen, maar ja, dat was het gebruik van zo'n muis voor onze overgrootouders ook. Bij onze PTCTP hebben we de beschikking over een krachtige server die communiceert met al onze gadgets, onze auto, ons MHA-systeem (Multimedia & Home Automation systeem). En met de persoonlijke servers van onze vrienden en vriendinnen in ons netwerk. Die op hun beurt ook weer met al hun gadgets communiceren.

De koffie klaarzetten als we opstaan? Maak een drinkbeweging met je rechterhand en tab drie keer met je linkerwijsvinger op je dekbed. Over drie keer vijf minuten staat de koffie klaar. De stoomcabine aanzetten, doe je door een beweging langs je lichaam te maken. Vroeger ging dat nog met ouderwets water dat op het kookpunt werd gebracht en dan ging stomen. Gelukkig is dat allemaal anders. De luchtionisatie module in onze stoomdouche weet precies welke temperatuur en geur wij het lekkerst vinden en vult de stoomdouche met stoom direct na je handbeweging.

Strek je linkerwijsvinger twee keer en houd de rechterwijsvingerring voor je gezicht en toon je stemming. Binnen enkele seconden hoor je het bekende zoemende geluid in je kledingkast en via een transmissieband in je plafond komen de bij je gemoedstoestand passende favoriete kledingstukken aanrollen. Sneller kun je je niet aankleden. Uit de verhalen van je ouders maakte je op dat moeder vroeger uren voor de kledingkast stond te dubben wat ze aan zou trekken. Is dat niet primitief? Die transmissieband wordt gebruikt voor alles wat je snel onder handbereik wilt brengen. In de vroegere tijden (zo'n beetje rond 2035) ging dat nog vrij langzaam en met ratelende herrie gepaard. Door de stille motoren met siliconengel is je transmissieband tegenwoordig geruisloos binnen 0,6 seconden van de andere kant van het huis bij jou aangekomen, waar je ook bent. Met je bril, je regenjas, of je favoriete glas vitaminedrank, al naar gelang wat je nodig hebt.

Communiceren was nog nooit zo makkelijk. In de prehistorie was de jeugd aan het twitteren, sms'en, e-mailen of chatten. Nu kijk je in je ring, noemt de naam van één van je duizenden vrienden of vriendinnen en binnen no time verschijnt een afbeelding op de muur van je vriend of vriendin. Als die dat wil natuurlijk. Want privacy is nog steeds een groot goed in 2058. Hoe dat werkt? Gewoon, je ring bevat een krachtige PLM (Power Light Module van 20.000 Lumen) en een lens die de ontvangen beelden op de muur projecteert. Dat wordt automatisch gecorrigeerd voor de stand van je hand dus je hoeft je vingers niet in een onmogelijke positie te krommen om het beeld op de juiste plek te krijgen. Ongelofelijk dat ze die techniek in een ruimte van 1 kubieke millimeter hebben weten in te bouwen!

Oeps, de koelkast geeft een signaal. Je persoonlijke server heeft geconstateerd dat de melk in je koelkast over datum is. Aan de toonhoogte kun je horen dat je koelkast de oude melk wil weggooien en een nieuwe pak wil bestellen. Dat lijkt je een goed plan. Je kijkt in je ring en knikt bemoedigend. Binnen no time zie je je transmissieband bewegen richting keuken en een halve seconde later zie je je oude pak melk door de kamer bewegen richting kliko in de carport. Die kliko heeft verschillende compartimenten: glas, papier, organisch afval, restafval. De klep van de kliko opent automatisch en licht de juiste compartimentsdeksel op, want de transmissieband weet door de chip in je melkpak in welk afvalcompartiment hij moet worden gedropt. Via je persoonlijke server wordt de database van de Gemeente geüpdatet zodat bekend is hoe vol je kliko zit. Straks zal de afvalwagen wel langs komen om hem te legen. Jeetje, wat ging dat vroeger primitief, ze kwamen langs of je kliko nou vol was of leeg. En na een feestje moest je te lang wachten op de vuilnisophaaldienst, want die kwam pas dinsdag. Tegenwoordig is dat allemaal 'on demand'.

Het is tijd om nog wat te gaan werken. Je neemt plaats in je luie stoel en buigt je linkerwijsvinger tweemaal, terwijl je je rechterwijsvinger strekt. Ja, daar verschijnt het verslag op de muur waaraan je werkte. Het is zojuist opgehaald van je persoonlijke server en wordt via je ring op de muur geprojecteerd. Even kijken ... oh ja, je moest nog een stukje tekst toevoegen. Je maakt een enkele schrijfbeweging met je hand en begint te praten. De microfoon in je ring stuurt de geconverteerde geluidssignalen naar je server, die aan de hand van een centraal woordenboek begrijpt wat je wilt schrijven. Je ziet de tekst direct op je muur verschijnen, zonder merkbare vertraging. Spraakherkenning hadden ze veertig jaar geleden ook. Maar ja ... dat was behoorlijk behelpen. Wat is er veel veranderd in de afgelopen jaren! Tik met je vinger op de leuning van je stoel en je document wordt opgeslagen in de cloud. Bestanden zijn door de huidige werkwijze verleden tijd. Hoe die mensen vroeger leefden en werkten, ongelofelijk!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten