Print eenvoudig vanaf elk iOS-apparaat

Door: Martin Gijzemijter | 07 maart 2013 11:42

How To

Apple introduceerde eind 2010 iOS 4.2 waarmee het eindelijk mogelijk werd om te printen vanaf alle iOS-apparaten. Althans, dat leek erop. Om te kunnen printen vanaf een iOS-apparaat heb je een printer nodig die AirPrint-technologie ondersteunt. Moet je dan echt een nieuwe printer aanschaffen om te kunnen printen vanaf je iPhone, iPod touch of iPad? Welnee, er zijn veel goedkopere trucjes voor, zoals FingerPrint 2.

01 FingerPrint 2 installeren

We zeggen bewust een goedkoper alternatief, want ook FingerPrint 2 is niet gratis, je betaalt er 19 dollar voor (zo’n 17 euro wanneer je bij het afrekenen kiest voor euro’s). FingerPrint 2 is software die je in Windows of OS X installeert en die vervolgens je iOS-apparaat fopt door te zeggen dat de printers die aan deze machines hangen (of via deze machines bereikbaar zijn in het netwerk) AirPrint-printers zijn.

FingerPrint kost 19 dollar, maar je kan het gerust gratis uitproberen, er wordt alleen een watermerk over de afgedrukte afbeelding geplaatst.

Nadeel hiervan is dat de computer aan moet staan om te kunnen printen want het iOS-apparaat en de computer moeten deel uitmaken van hetzelfde netwerk. Je downloadt FingerPrint door te surfen naar www.collobos.com en vervolgens te klikken op Download (voor de OS X-versie klik je op Mac Version).

Op de site waarschuwen de makers voor het feit dat FingerPrint 2 niet alle printers ondersteunt, maar een lijst van ondersteunde printers wordt niet gegeven. Gelukkig kan je de software eerst installeren en uitproberen om te zien of het werkt met jouw printer. Totdat je betaalt zal FingerPrint 2 wel volledig werken, maar een hinderlijk watermerk over de afgedrukte pagina plaatsen.

02 FingerPrint 2 configureren

Zodra je FingerPrint 2 hebt geïnstalleerd en gestart, zie je aan de linkerkant direct een lijst met beschikbare printers. Wellicht staan hier meer printers terwijl je er toch echt maar eentje in huis hebt, maar dat komt omdat digitale printers (zoals software die Word-documenten omzet in pdf-bestanden) ook als printers worden gezien.

Wanneer je niet wilt dat deze op jouw iOS apparaat worden getoond, dan kan je de vinkjes voor die betreffende ‘printers’ verwijderen. De printers zelf hebben vervolgens ook opties met betrekking tot hoe er wordt afgedrukt. Wil je deze wijzigen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat er in kleur wordt afgedrukt, dan klik je links op de printer die je wilt configureren, en vervolgens op de knop Edit onderin.

Je kan de opties die je niet beschikbaar wilt maken uitvinken. Klik op Save. Eventueel kan je nog klikken op het tabblad Security om te zien of alle accounts wel printrechten hebben op deze printer, maar dat gaat pas spelen als de printer niet kan worden gevonden op het iOS-apparaat.

Eenmaal geïnstalleerd bepaal je welke functies van de printer je wel en niet beschikbaar wilt maken.

03 Printen via FingerPrint 2

Nu je alles hebt ingesteld op je pc of Mac, is het tijd om ook daadwerkelijk iets af te drukken. Met de manier waarop dit soort zaken doorgaans op apparaten van Apple werken, zou je wellicht verwachten dat je nu een FingerPrint app moet installeren op het iOS-apparaat, maar dat is gelukkig helemaal niet nodig. De printfunctie zit al in iOS (4.2 en hoger) ingebakken en de rest wordt afgehandeld door de computer.

Om iets te printen, bijvoorbeeld een foto, navigeer je naar de foto in iOS en open je deze. Vervolgens zie je helemaal links onderin een pictogram met een vierkantje met een pijltje daaruit. Druk hierop en druk vervolgens op Druk af in het menu dat verschijnt. Bij het kopje Printer geef je nu aan welke printer je wilt gebruiken. Selecteer de gewenste printer als het er meer zijn dan één en geef met het plus- en minteken aan hoeveel exemplaren je wilt afdrukken. Druk nu op Druk af en de gewenste inhoud van jouw iOS-apparaat komt uit de printer rollen.

Printen is vervolgens letterlijk een kwestie van op de knop drukken op je iOS-apparaat (mits de pc of Mac aanstaat uiteraard).

0 Reactie(s) op: Print eenvoudig vanaf elk iOS-apparaat

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.