Probleemloos media streamen

Door: Kees Krick | 18 juli 2012 13:07

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Het streamen van media is populairder dan ooit. Zonder u zorgen te maken over het overzetten van bestanden kunt u genieten van films en muziek, door de media simpelweg direct naar een pc, televisie, tablet of zelfs een smartphone te laten sturen. Wat moet u allemaal regelen om te zorgen dat dit soepeltjes en probleemloos verloopt?

1. Thuisnetwerk

Media streamen tussen computers in het thuisnetwerk is een functionaliteit die standaard in Windows 7 zit ingebouwd. Zodoende kunt u eenvoudig bestanden afspelen die op een andere pc staan. Om de functie te kunnen gebruiken, is het allereerst belangrijk om op elke pc na te gaan of het juiste netwerktype is opgegeven toen u voor het eerst verbinding met het thuisnetwerk maakte. Er zijn namelijk drie soorten netwerken waaruit gekozen kan worden. Om dit te controleren gaat u naar Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / Netwerkcentrum. Hier ziet u onder het kopje De actieve netwerken weergeven de naam van het netwerk waarmee de computer momenteel verbonden is. Als het goed is, staat hier als type Thuisnetwerk en is het pictogram van een woonhuis te zien. Staat er echter Bedrijfsnetwerk of Openbaar netwerk? Klik er dan op en kies alsnog voor Thuisnetwerk. Let op: dit doet u uiteraard alleen in een thuissituatie en bijvoorbeeld niet als u op een vliegveld gebruikmaakt van een openbaar netwerk.

Kies altijd het juiste netwerktype.

2. Thuisgroep

Voordeel van een thuisnetwerk is dat het heel eenvoudig is om de diverse computers toegang tot elkaars mediabestanden te geven, of het nu om films, foto's of muziek gaat. Het maakt daarom in principe weinig uit waar al die bestanden staan, u kunt er toch wel bij zolang het betreffende systeem maar is ingeschakeld en met het thuisnetwerk is verbonden. De computers in het netwerk werken hiertoe samen in wat in Windows 7 een 'thuisgroep' wordt genoemd. Om mediabestanden op de ene computer bereikbaar te maken voor streaming door de overige computers in de thuisgroep, gaat u naar Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / Thuisgroep. Zet hier een vinkje bij Mijn afbeeldingen, muziek en video's naar alle apparaten op mijn thuisnetwerk streamen. Klik daarna op Wijzigingen opslaan.

Sta op een pc met mediabestanden streaming door de andere thuiscomputers toe.

Om ervoor te zorgen dat de computers elkaar ook echt kunnen zien en de mappen met mediabestanden goed bereikbaar zijn, is het nodig om nog enkele netwerkinstellingen te controleren. Ga daarom nog een keer naar het onderdeel Thuisgroep uit de vorige tip en klik ditmaal (bijna onderin) op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. Klik dan het onderdeel Thuis of werk (huidig profiel) aan (en dus niet het tweede onderdeel genaamd Openbaar). Controleer vervolgens of er in ieder geval keuzebolletjes staan bij de optie Netwerkdetectie inschakelen, bij Bestands- en printerdeling inschakelen en tot slot bij de optie Delen inschakelen, zodat iedereen met netwerktoegang bestanden in de openbare mappen kan lezen en schrijven.

Controleer een aantal netwerkinstellingen, zodat u zeker weet dat de pc's elkaar zien en de mediabestanden goed bereikbaar zijn.

3. Toevoegen aan de thuisgroep

Tijdens de handelingen uit tip 2 kan sporadisch de melding verschijnen dat de computer geen lid van een thuisgroep is of dat er nog geen thuisgroep bestaat. In het eerste geval maakt u de computer lid van de gevonden thuisgroep. Hier is een wachtwoord voor nodig. Kent u dat niet uit uw hoofd, ga dan op een andere computer die wel lid van de thuisgroep is naar Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / Thuisgroep en klik op Het wachtwoord voor de thuisgroep weergeven en afdrukken. Hier is het wachtwoord te vinden dat u zoekt. De tweede situatie, waarbij er geen thuisgroep is, zult u niet vaak meemaken. Mocht het toch gebeuren, volg dan de instructies om een thuisgroep te starten en maak ook de andere computers in het thuisnetwerk (althans: de apparaten waar Windows 7 op draait) lid.

4. Streamen maar!

Zodra uw computers lid zijn van dezelfde thuisgroep, aanstaan en met het thuisnetwerk verbonden zijn, kunt u vrijelijk mediabestanden streamen. Dat kan bijvoorbeeld met het programma Windows Media Player, dat standaard op een pc met Windows 7 aanwezig is. U vindt het via Start / Alle programma's in de alfabetische programmalijst vlak boven de mappenlijst. Zodra Windows Media Player draait, toont het onderdeel Mediabibliotheek per categorie de bestanden op de lokale pc die kunnen worden afgespeeld. Onder Andere bibliotheken zijn de mediabibliotheken van andere pc's te vinden. Mogelijk ziet u alleen nog de bestanden in openbare mappen. Hier komen we straks nog op terug.

De diverse mediabibliotheken in het thuisnetwerk zijn nu bereikbaar vanuit Windows Media Player.

Signaalsterkte

Bij streamen gaat het vaak om grote hoeveelheden gegevens die via het thuisnetwerk worden verzonden, vooral als u naar films in hoge kwaliteit kijkt. Het is dan van belang dat de netwerkontvangst overal in huis prima in orde is. Anders kan in de ene kamer het beeld perfect zijn, terwijl er in een andere kamer geen wijs uit kan worden gemaakt. Is het signaal in huis niet overal sterk genoeg, dan zijn er speciale versterkers te koop (zogeheten 'range extenders') waarmee u het zendbereik flink uitbreidt. Netgear brengt bijvoorbeeld zulke apparaatjes op de markt. Wilt u weten hoe de signaalsterkte van uw thuisnetwerk ervoor staat? Installeer dan eens het programma inSSIDer op een laptop of netbook, en loop een rondje door uw huis.