Probleemloos printen

Door: Robbin Ooijevaar | 18 mei 2011 16:09

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

In vrijwel ieder huishouden staat minimaal één printer. Vaak wordt dit apparaat achteloos gebruikt, maar printers bieden vaak meer mogelijkheden dan u denkt. Door slim met het apparaat om te gaan, kunt u bovendien geld besparen. In dit artikel maakt u kennis met de leukste en meest functionele mogelijkheden.

1. Usb versus netwerk

Printers kunnen op twee manieren worden aangesloten. De meest bekende is door de printer middels usb met één computer te verbinden. Als uw computer thuis is aangesloten op internet, hebt u een thuisnetwerk. Als u met Windows 7 werkt, kunt u de printer bijvoorbeeld aansluiten op de pc in de studeerkamer en hem vervolgens via uw netwerk gebruiken vanaf een notebook in de woonkamer. De studeerkamercomputer en de printer moeten daarbij beide zijn ingeschakeld. Een netwerkprinter kunt u ook direct aansluiten op uw thuisnetwerk, bijvoorbeeld door hem aan uw modem te koppelen.

Als u met Windows 7 werkt, kunt u uw usb-printer delen. De pc waar hij op is aangesloten moet wel altijd aanstaan als u wilt afdrukken vanaf een andere computer.

2. Wifi versus bluetooth

Printers kunnen zijn voorzien van verschillende draadloze verbindingstechnieken. Een printer met wifi aan boord is het handigst, omdat u die eenvoudig draadloos met uw thuisnetwerk kunt verbinden. Dit betekent dat u de printer in een willekeurige kamer (of kast) in huis kunt wegwerken en niet afhankelijk bent van netwerk- of computerkabels. Een stopcontact en draadloos bereik zijn de enige vereisten om de printer vanaf elke computer in huis te kunnen gebruiken. Bluetooth wordt toegepast om draadloos vanaf uw mobiele telefoon of digitale camera te kunnen printen, zonder tussenkomst van een computer. In de praktijk wordt deze functie nauwelijks voor een A4-printer gebruikt. De draadloze standaard Wireless USB (WUSB) is in opkomst maar nog niet doorgebroken. Als u een nieuwe printer aanschaft, is het goed om te weten dat een wifi-printer slechts een geringe meerprijs met zich meebrengt. De draadloze functie ervan is echter een must voor iedereen die meer dan één computer heeft en eenvoudig wil afdrukken.

Als u meer dan één computer hebt, biedt een wifi-printer het meeste gebruiksgemak.

3. Inktprinter

De bekendste afdruktechniek vindt u bij de inktprinter, ook wel inkjet genoemd. Deze printers zijn extreem voordelig in aanschaf, maar als u originele cartridges koopt, zult u merken dat de inkt peperduur is. De stelling 'hoe goedkoper de printer, hoe duurder de afdrukken' gaat bij dit type printers vaak op, zeker als u regelmatig afdrukken maakt. Zwart-wit-inktprinters komen tegenwoordig niet meer voor, vrijwel alle nieuwe inkjets zijn fotoprinters. De meeste werken met een gescheiden inkttanksysteem met vier of vijf kleuren. Dit houdt in dat u de tanks per kleur kunt vervangen. Bij een niet-gescheiden systeem vervangt u de complete cartridge op het moment dat één van de kleuren opraakt: zonde! Oudere printers kunnen nog met een niet-gescheiden inktsysteem werken.

Inkjetprinters met een gescheiden inktsysteem werken het voordeligst.

4. Kleurenlaser

Kleurenlaserprinters zijn sterk in opkomst. De apparaten zijn snel en maken prachtige watervaste kleurafdrukken. Hoewel kleurenlaserprinters eigenlijk niet zijn bedoeld voor het maken van fotoafdrukken, geven ze ook daarbij doorgaans een zeer goed resultaat. Kleurenlasers hebben echter wel één groot nadeel: de prijs per pagina. De aanschafprijs van het apparaat zelf is laag, maar onderzoek voor u tot aanschaf overgaat goed wat het vervangen van de tonercartridges gaat kosten. Het is niet heel bijzonder als u bij een kleurenlaserprinter van 120 euro meer dan het dubbele kwijt bent als u de cartridges van alle kleuren moet vervangen. Wilt u voordeliger uit zijn? Koop er dan een zwart-witprinter bij als tweede apparaat. Laserprinters die alleen in zwart-wit printen zijn ideaal voor school of studiewerk en om internetpagina's af te drukken. De kosten per afdruk zijn, zeker als u 'compatible toner' gebruikt, erg laag.

Het vervangen van de kleuren­toner van een laserprinter kan flink in de kosten lopen.

Minifotoprinter

Een minifotoprinter is handig als u thuis kiekjes wilt afdrukken. De apparaten zijn uitsluitend voor dit doel ontworpen en ze beschikken over functies waarmee u onder andere direct vanaf uw camera of mobiele telefoon kunt afdrukken. De tussenkomst van een computer is daarbij dus niet nodig! Uiteraard heeft dit type printer wel een usb-poort waarmee u het apparaat kunt aansluiten op een pc of notebook. Met een miniprinter kunt u geen foto's op A4-formaat afdrukken. Foto-afdrukken op dit formaat zijn mooi maar ook erg duur en een ongelukje bij het afdrukken zit in een klein hoekje. Met een minifotoprinter blijft het gevolg van een misdruk of verkeerde instelling beperkt, omdat u bijvoorbeeld op een 10x15-formaat afdrukt. Een minifotoprinter is een goede aanvulling op uw printerpark thuis: een inktprinter met compatible inkt voor de dagelijkse afdrukken en een mini-fotoprinter voor de foto's. Voor minifotoprinters geldt hetzelfde als voor andere printers: de inkt is duur. Het afdrukken van foto's via een (online) afdrukcentrale is hierdoor doorgaans goedkoper.

Gebruik de optie 'scannen naar usb' als u problemen hebt met de scanfunctie van de multifunctional in uw thuisnetwerk.

5. Multifunctional

Apparaten met het predicaat 'multifunctional' kunnen zowel printen en kopiëren als scannen. Modellen voor de zakelijke markt bieden daarnaast ook nog een faxfunctie. Een kopieermachine in huis hebben is absoluut handig, maar het scannen van documenten is steeds minder gangbaar. Een kopie van de vrijwaring van uw oude auto naar de verzekering mailen gaat immers net zo eenvoudig met uw fototoestel of mobiele telefoon met ingebouwde camera. Het is een prettige gedachte dat u de mogelijkheden van een multifunctional 'achter de hand' hebt, maar daar staat tegenover dat de apparaten groter zijn dan printers die slechts één taak uitvoeren. In theorie kunt u de scanfunctie van een multifunctional ook via een netwerk gebruiken als de printer over een (wifi-)netwerkaansluiting beschikt. Vooral bij oudere multifunctionals is deze optie echter niet altijd soepel aan de praat te krijgen.

De scantaak van een multifunctional wordt voor eenvoudige klusjes vervangen door de mobiele telefoon.

1 Reactie(s) op: Probleemloos printen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 augustus 2014 19:04 Anoniem
  Ik heb alle stekkers er in gedaan plus het sd kaart en ik dacht dat het inkt op was die is ook nieuw,maar hij doet nog niks.wat moet ik doen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.