Problemen oplossen binnen Windows

Door: dennis-gandasoebrata | 16 november 2010 13:51

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

Uw computer werkt helaas niet altijd naar behoren. Iedere gebruiker krijgt ooit te maken met slome software, haperende hardware en tegenvallende prestaties. Gelukkig kunt u veel problemen zelf verhelpen. Wij helpen u op weg en geven de ultieme tips om problemen binnen Windows het hoofd te bieden!

Deel 1 - Installatieproblemen

1. Windows Installer

De meeste programma's maken bij hun installatie gebruik van Windows Installer. Dit is een standaardmechanisme dat ervoor zorgt dat programma's correct worden geïnstalleerd en verwijzingen en instellingen worden vastgelegd. Helaas gaat dit niet altijd goed: soms loopt een installatie vast of moet u hem opnieuw uitvoeren. Bij een voortijdig afgebroken installatie bestaat de kans dat het programma niet meer opnieuw kan worden geïnstalleerd. Met Windows Installer CleanUp verwijdert u restjes van Windows Installer. U kunt het gratis programma downloaden via Microsoft. Na installatie vindt u het terug via Start, Alle programma's, Windows Install CleanUp. Selecteer het programma dat u wilt verwijderen (houd de Ctrl-toets ingedrukt als u meerdere programma's wilt selecteren) en klik op Remove. Klik op Exit om het programma te sluiten. Installer CleaUp houdt een logboek bij waarin alle acties zijn opgenomen. Dit logboek vindt u in de map Windows\Temp. Nadat u het probleemprogramma hebt verwijderd kunt u het opnieuw installeren.

2. Office

Ook voor Microsoft Office bestaat een programma waarmee u vervelende installaties kunt verhelpen. Dit komt vooral van pas als het problemen oplevert dat u uw huidige Office-versie wilt upgraden naar een nieuwere editie. Office Removal Wizard helpt u bij het verwijderen van oude Office-installaties die problemen veroorzaken bij de schone installatie van een nieuwe Office-versie. U kunt het hulpje gratis downloaden en vervolgens gebruiken om Office 95, 97, 2000 en XP van uw systeem te verwijderen.

3. Logboeken (1)

Tijdens de installatie van Windows worden verschillende logboeken aangemaakt. Deze komen prima van pas als u problemen vermoedt tijdens of na het installatieproces. Een overzicht van alle logboeken met de bijbehorende opslaglocatie vindt u in de Knowledge Base van Micro­soft, te vinden via Microsoft. Het overzicht bevat zowel logboeken van Windows Vista als van Windows 7.

Raadpleeg de logboeken als u installatieproblemen vermoedt.

4. Logboeken (2)

Ook Microsoft Office maakt gebruik van logboekbestanden. Al tijdens de installatie van het programma worden ze automatisch aangemaakt. De bestanden worden opgeslagen in de map Temp en kunnen worden geopend met Kladblok. Voor Setup.exe is het bijbehorende logboek­bestand te herkennen aan de naam Microsoft Office Setup(nummer).txt, waarbij u tussen haakjes een nummer vindt dat begint bij 0001. Elke keer dat Setup.exe wordt uitgevoerd, wordt een nieuw logboekbestand met een uniek nummer gemaakt, waarbij het hoogste nummer het meest recente bestand betreft. Als u Office bijwerkt middels updates of de geïnstalleerde Office-componenten aanpast, wordt er ook een logboek gemaakt, dat u herkent aan de naam Microsoft Office Setup(nummer)_Task(0001).txt (in het geval van updates aan de systeembestanden) of Microsoft Office Setup(nummer)_Task(0002.txt (in het geval van veranderingen aan de Office-installatie).

5. Gebruikersaccountbeheer

Gebruikersaccountbeheer verhoogt de veiligheid binnen Windows Vista. Op 'kritieke' momenten grijpt het mechanisme in en wordt u gevraagd om een bevestiging of om de aanmeldgegevens van een gebruiker met de rechten van een Administrator. De functie kan echter flink gaan irriteren. Wist u dat u Gebruikersaccountbeheer kunt uitschakelen? Officieel wordt dit uiteraard niet aangeraden, maar de mogelijkheid bestaat in ieder geval. Klik in het menu Start op Configuratiescherm. Kies Gebruikeraccounts en Ouderlijk toezicht. Vervolgens kiest u voor Gebruikersaccounts en klikt u op de koppeling Gebruikersaccountbeheer in- of uitschakelen. Kies Doorgaan wanneer u om een bevestiging wordt gevraagd. Tot slot haalt u het vinkje weg bij de optie Gebruik Gebruikersaccountbeheer (UAC) om uw computer beter te beveiligen. Bevestig met een klik op OK. Het is belangrijk om te beseffen dat uw computer nu een veiligheidsrisico loopt, en dat het gebruik van een beveiligingsprogramma dus verstandig is. In Windows 7 kunt u fijnmaziger te werk gaan dan in Vista. In het Configuratiescherm kiest u Gebruikersaccounts en ouderlijk toezicht, Gebruikersaccounts en vervolgens voor Instellingen voor Gebruikersaccountbeheer wijzigen. Gebruik daarna de schuifregelaar om de mate van beveiliging te bepalen.

In Windows 7 kunt u Gebruikersaccountbeheer met meer precisie afstemmen.

0 Reactie(s) op: Problemen oplossen binnen Windows

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.