Productief werken vanuit hippe koffietentjes

Door: redactie-computertotaal | 11 november 2013 20:00

How To

Cafeïne en gratis wifi zijn een effectief recept voor productiviteit. Daarom breng ook jij waarschijnlijk veel werktijd door in handige koffietentjes. Misschien om het kantoor te ontsnappen, of misschien is het café wel je kantoor... Onderstaande tips helpen je om veilig en productief te blijven.

1. Scan je omgeving

Voordat je je kop koffie ergens neerzet, kijk eens goed naar de locatie van je tijdelijke kantoor. Is het te dicht bij de deur? Te ver van het toilet? Precies onder een ventilator die ijskoude lucht blaast? Ongemak en afleidingen zullen je productiviteit belemmeren. Aarzel niet om te vragen of je een tafel kunt delen. Andere telewerkers begrijpen dat dat hoort bij het werken in een openbare ruimte. En zorg ervoor dat je een jas of trui meeneemt die je over je stoel kunt hangen om je plaats bezet te houden.

2. Energie

Of je nu een laptop, hybride, of een tablet gebruikt, de batterij moet lang genoeg meegaan. Als je van plan bent om veel van op afstand te werken, investeer dan in een laptop met één van de nieuwe Haswell processors van Intel - deze hebben een veel langere batterijduur dan hun voorgangers Ivy Bridge - of gebruik een energiezuinige tablet in plaats van een traditionele laptop.

Ben je van plan om meer dan enkele uren te blijven zitten, breng dan een oplader mee. De meeste horeca die gratis wifi aanbieden geven klanten ook de mogelijkheid om hun apparatuur in een stopcontact te pluggen. Maar dan moet je natuurlijk wel een zitplaats in de buurt van een stopcontact zien te vinden. Als de stopcontacten allemaal in gebruik zijn en je batterij dreigt leeg te lopen, vraag dan aan een beter gesitueerde persoon of je zijn of haar stopcontact even mag gebruiken.

3. Wees op je hoede voor gratis wifi

Eén van de belangrijkste trekpleisters van Starbucks en soortgelijke horeca is hun gratis wifi. Maar waar je ook gaat zitten, in de meeste gevallen geldt de regel "je krijgt waar je voor betaalt" - dus je moet niet van gratis wifi afhankelijk zijn voor de ondersteuning van een kritieke videoconferentie voor het bedrijf. Zorg er op zijn minst voor dat je een betrouwbaar Plan B hebt - zoals het gebruik van een 4G-smartphone, tablet, of hotspot - voor netwerkconnectiviteit in een handomdraai.

De meeste mobiele apparaten kunnen via wifi andere apparaten verbinding laten maken en de mobiele dataconnectie delen, en de draadloze aanbieders bieden toegewijde mobiele hotspots die hetzelfde doen. Maar houd in gedachten dat het gebruik van je smartphone of tablet als wifi hotspot data uit je mobiele pakket verbruikt.

4. Breng een headset mee

Als je in een café werkt, heb je te kampen met het lawaai van allerlei conversaties, sissende espressomachines, en barista's die driedubbele lattes zonder schuim omroepen. Al deze achtergrondgeluiden zorgen ervoor dat je telefoon- en videogesprekken minder duidelijk klinken. Breng een ruisonderdrukkende headset mee, zoals de Plantronics Rig, om voor duidelijke communicatie te zorgen.

Zelfs als je alleen van plan bent om je door een aantal documenten heen te werken kun je voordeel hebben van het gebruik van oordopjes of een hoofdtelefoon om te relaxen met wat muziek terwijl je werkt, of om achtergrondgeluiden te dempen.

Tot slot, houd rekening met andere klanten. Ze willen jou niet eindeloos horen praten over kwartaalrapportages, dus als je weet dat je een oproep krijgt waarbij je moet presenteren of veel moet praten, werk dan vanuit huis.

5. Houd het veilig

Je verliest eenvoudig contact met je omgeving wanneer je geconcentreerd met iets bezig bent, maar vergeet niet om je tas, portemonnee, en andere spullen in de gaten te houden. De winkelier is niet voor jouw spullen verantwoordelijk en niet aansprakelijk als ze gestolen worden.

Als je van het toilet gebruik wilt maken, vraag dan of iemand even op je spullen wil letten, of pak alles in en stal het bij terugkomst weer uit. De valkuilen van deze twee opties zijn duidelijk, dus misschien is de beste oplossing een laptopslot, zoals de Targus Defcon CL, om je hardware mee aan de tafel te bevestigen.

Zelfs wanneer je laptop veilig is, vergeet niet om dingen zoals je portemonnee en autosleutels mee te nemen wanneer je opstaat.

Een ander aspect van fysieke beveiliging is ervoor zorgen dat anderen je scherm niet kunnen zien, vooral wanneer je gevoelige informatie zoals een wachtwoord of creditcardnummer intypt. Je kunt investeren in een privacy filter voor je beeldscherm dat de kijkhoeken van je scherm minimaliseert, zodat mensen aan de tafel naast je niet mee kunnen kijken. Bedenk ook dat er mensen achter je kunnen zitten of staan die over je schouder meekijken.

Wat digitale beveiliging betreft, wanneer je verbinding maakt met een openbaar wifi netwerk, zorg ervoor dat je het juiste kiest. Criminelen installeren soms een vals open draadloos netwerk met een vertrouwd uitziende SSID-naam om nietsvermoedende gebruikers er verbinding mee te laten maken - waardoor het voor de aanvaller veel eenvoudiger is om alle verkeer bij te houden en te onderscheppen.

Wees altijd voorzichtig wat je doet online, zelfs wanneer je met het juiste draadloze netwerk verbonden bent. De meeste openbare wifi netwerken zijn niet beveiligd, dus iedereen binnen het bereik ervan kan het verkeer onderscheppen. Zelfs op een wifi netwerk dat om een wachtwoord vraagt kunnen je activiteiten worden blootgesteld aan andere computers die met dat netwerk verbonden zijn. Denk er dus goed over na voordat je op gevoelige sites inlogt terwijl je een openbaar wifi netwerk gebruikt. Je moet met bedrijfsbronnen verbinding maken via VPN, en zorg dat andere sites die je bezoekt veilige, HTTPS connecties gebruiken.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com, geschreven door Tony Bradley (@tonybradleybsg). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

2 Reactie(s) op: Productief werken vanuit hippe koffietentjes

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 november 2013 08:48 Anoniem
  Leuke tips over beveiliging, maar als je met (bedrijfs)geheim werk bezig bent, dan moet je gewoon niet in een koffietent gaan werken. Punt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2013 15:31 Anoniem
  Andere goede locaties zijn openbare bibliotheken, de meeste grotere openbare bibliotheken, maar ook kleinere hebben zelfs rustige (studie)plekken die meestal ook van stopcontacten zijn voorzien voor je laptop, tablet, Alleen bij de meeste openbare bibliotheken is het op de (studie)plekken niet toegestaan om te telefoneren. Dus als je nog de nodige telefoontjes moet plegen is een openbare bibliotheek wellicht niet zo'n goede optie, tenminste de gedeeltes waar niet mag worden getelefoneerd. De meeste openbare bibliotheken zijn trouwens voor iedereen toegankelijk, ook wanneer men geen lidmaatschap heeft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.