Proefversie Windows 8 vanaf nu te downloaden

© PXimport

Proefversie Windows 8 vanaf nu te downloaden

Geplaatst: 14 september 2011 - 05:52

Aangepast: 16 november 2022 - 10:25

Jasper Bakker

Windows 8 is gisteravond uitgebreid geshowd. De nog in ontwikkeling zijnde nieuwe versie - nu te downloaden - mikt vooral op tablets en is al lichter dan Windows 7.

Microsoft-topman Steven Sinofsky heeft op de Build-conferentie een preview (build 1802) van Windows 8 getoond op diverse computers. Daaronder ook zijn jaren oude Lenovo-netbook, één van de eerste netbooks. "Een netbook, kennen jullie dat nog?", grapt hij tegenover zijn publiek van softwaredevelopers. Op diezelfde machine met Atom-processor en 1 GB geheugen heeft hij ooit de preview van Windows 7 gedemonstreerd.

1 bèta, 1 RC, dan release

De Windows 8-alpha verbruikt slechts 281 MB, terwijl het huidige Windows 7 volgens Sinofsky 404 MB in beslag neemt. De preview van Windows 7 was nog iets 'vetter' en had 524 MB nodig. Tussen die preview en de release zat ongeveer een jaar. De verwachting van buitenstaanders is dat Windows 8 nog een jaar ontwikkeltijd nodig heeft, hoewel Microsoft daarover het zwijgen toe doet.

Windows-baas Sinofsky bezweert dat kwaliteit boven een tijdstreven gaat. Hij heeft wel losgelaten dat de nu uitgegeven preview nog enkele updates krijgt, waarna er slechts één bèta uitkomt. Daarna volgt één release candidate en dan de definitieve release.

Preview en tablet uitgedeeld

Microsoft heeft de nu geshowde preview uitgedeeld aan developers op de Build-conferentie. Zij kunnen daarmee aan de slag, hoewel de ook getoonde Windows Store voor online-applicatieaanschaf nog niet live is. De preview is ook voor derden (oofficieel met een Windows Live-account, maar de download staat voor iedereen open) te downloaden. Deze proefversie van Windows 8 vereist wel een schone installatie; upgraden vanaf Windows 7 is niet mogelijk.

Naast het besturingssysteem voor alle aanwezigen op de conferentie in Anaheim (VS), hebben 5000 bezoekers een nog niet onthulde Samsung-tablet gekregen. Die machine heeft wel een quadcore-processor, wat al uit geruchten naar voren was gekomen, maar dat is wel een traditionele x86-chip van Intel. Deze volledig nieuwe tablet heeft een Core i5 van de tweede generatie, met 4 GB geheugen en een 64 GB ssd (solid state drive).

"Het is echt een machine voor developers", prijst Sinofsky het Samsung-presentje aan. Programmeurs kunnen op die x86-machine hun zelfgemaakte tablet-apps draaien én zo hun vertrouwde ontwikkelpakket Visual Studio starten om die apps te debuggen, legt hij uit. De tablet komt compleet met een dockingstation, met daarin een usb-poort voor toetsenbord en muis, plus een hdmi video-uitgang.

Tablet én PC

Windows 8 werd niet voor niks getoond op meerdere computers. Het besturingssysteem is geschikt voor computers, als laptops als tablets. De interface is gemaakt om zowel via touchscreen als muis aangestuurd te worden. De touchscreenaansturing is zo ontworpen, dat een pen of een vinger herkend worden, wat schrijven mogelijk maakt.

Het taakbeheer is ook uitgebreid voor tablets. Actieve applicaties die niet gebruikt worden, worden in een slaapstand (suspended) gebracht, waarna ze de cpu niet meer aanspreken. In het taakbeheer, dat oogt als een Excel-spreadsheet is te zien welke apps suspended zijn en bovendien hoeveel bandbreedte deze hebben gebruikt.

Metro-interface default aan

De interface is het opvallendste punt van Windows 8. De computer start in de zogenaamde Metro-interface, die door de gebruiker valt in te delen in levendige blokken, bekend van Windows Phone 7. Vooral dit maakt het besturingssysteem een stuk geschikter voor tablets. Het vertrouwde bureaublad is niet helemaal verwijderd, maar is op te starten als losse applicatie. Prettig detail van de desktop is dat deze nu over meerdere beeldschermen door kan lopen. Sinofsky benadrukt dat alles ook te bedienen is met toetsenbord-snelkoppelingen. Dat geldt voor zowel huidige keyboard-shortcuts waar gebruikers al mee bekend zijn als voor nieuwe toetscombinaties voor de nieuwe Metro-interface en Windows 8-functies.

Deze overzichtelijke Metro-interface komt door het gehele besturingssysteem terug. Bijvoorbeeld in het configuratiescherm, dat hiermee een stuk overzichtelijker is geworden. Maar ook werd een tipje van de sluier opgelicht over Internet Explorer 10, dat in de Metro-stijl standaard full-screen is. De adresbalk is onderaan geplaatst en de tabbladen schuiven (met een preview) omlaag wanneer u met uw vinger of de muiscursor de bovenrand aanraakt.

Verder heeft Microsoft op Build developertools uitgedeeld. Daarmee kunnen ontwikkelaars alvast apps maken. Die haken dan in op nieuwe Windows 8-functies, zoals automatische cloud-synchronisatie, en op de Metro-interface. Die grafische interface is afkomstig van Windows Phone 7 en staat default aan. Dit geldt ook voor niet-tablets en non-touch pc's.

De developers hebben de mogelijkheid om hun apps in een nieuwe applicatiewinkel van Microsoft te plaatsen.

Cloud

Windows 8 heeft ook zijn clouddiensten weten te integreren, waarbij Windows Live ID de superlijm is tussen alle functies. Wanneer de Roam-optie aangevinkt staat, kunt u inloggen met uw Windows Live ID, vervolgens laadt het besturingssysteem al uw instellingen via internet in. Onder andere de e-mailaccounts, het adresboek (inclusief contacten uit Facebook en LinkedIn), Skydrive en uw Windows-instellingen worden na inlog weergegeven. Wanneer u op meerdere systemen met uw Windows Live ID aanmeldt, kunt u bovendien onderling de foto's van de harde schijf benaderen. Hiervoor heeft het team van Microsoft naar eigen zeggen flink aan de firewall getimmerd om dit zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden.

[Box]

Update

Het downloaden blijkt geen Windows Live-account te vereisen. De .iso-bestanden (voor 32- of 64bit-processors) zijn voor iedereen toegankelijk.[/Box]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten