Professionele tools voor Windows

Door: Edmond Varwijk | 27 juni 2012 13:20

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

5. SSH toevoegen

Telnet heeft als nadeel dat het zonder beveiliging communiceert. Alle tekst is dus voor iedereen leesbaar als hij over het netwerk wordt gestuurd. De commando's die u geeft kunnen net als de reactie van de netwerkapparaten worden afgeluisterd, en dat geldt ook voor uw inlognaam en wachtwoord. Op apparaten die dit ondersteunen kunt u daarom beter SSH gebruiken in plaats van Telnet. SSH ontbreekt in Windows, maar er is een goed alternatief, benaamd Putty. Ga naar Chiark.Greenend.org en download de laatste versie voor 'Windows on Intel x86'. U haalt daarmee direct het uitvoerbare bestand binnen, u moet het dus eerst op de harde schijf van de computer bewaren. Maak er een aparte map voor aan, genaamd Putty. Klik na het downloaden op Map openen. Scan het programma voor de zekerheid met uw virusscanner. Als het veilig is bevonden, kunt u het opstarten. Typ nu bij Host Name or IP address het IP-adres van het systeem waarmee u wilt communiceren. U kunt de poort eventueel aanpassen, net als enkele andere opties. Zo is het handig om Colours te veranderen. Klik vervolgens weer op Session en geef het geheel bij Saved Sessions een naam, waarna u het opslaat via Save. Om een sessie te starten, klikt u op Open. De eerste keer krijgt u mogelijk een vraag in beeld over het certificaat, beantwoord die met Ja. Door voor elk apparaat een sessie te bewaren, kunt u voortaan gemakkelijk de communicatie starten. Selecteer de naam van de gewenste sessie in de lijst en klik op Load / Open. Net als bij Telnet beëindigt u uw sessie middels het commando Logout.

Dankzij Putty kunt u onder Windows met het veilige SSH werken.

6. Meerdere beeldschermen

IT Pro's werken vaak met meerdere beeldschermen tegelijk. 'Meer zien' is 'meer tegelijk kunnen doen', het werkt dus productiever. Windows ondersteunt het gebruik van meerdere monitoren, maar levert daarbij eigenlijk maar half werk. De taakbalk is maar op één monitor te zien, een achtergrond voor het bureaublad kan niet over beide beeldschermen worden uitgerekt en een tweede Start-knop op de tweede monitor is ook al uit den boze. Ook voor het werken met meer dan één monitor moet u dus op zoek naar een tool buiten Windows. De meest basale aanpak biedt MultiMonitor Taskbar. Het programma strekt de taakbalk uit tot op de tweede monitor, met behoud van de miniatuurweergaven van geopende vensters. Als u meer functionaliteit wilt, kunt u terecht bij UltraMon of Actual Multiple Monitors. Actual Multiple Monitors is favoriet bij ons. Er is een gratis versie van verkrijgbaar, al biedt die niet alle functies. Na installatie vindt u in het systeemvak naast de klok een nieuw pictogram. Klik erop en kies voor Configuratie. Klik daarna op Taakbalk en schakel Zet je taakbalken aan over meerdere beeldschermen in. Om één achtergrond over beide beeldschermen uit te strekken, klikt u op Achtergrond / Een foto over de gehele desktop. Blader dan naar de plaat die u als achtergrond wilt gebruiken en klik op Openen. Actual Multiple Monitors biedt nog talloze andere opties die het werken met twee beeldschermen onder Windows verbeteren. Zeker als u voor de betaalde versie van de software gaat, krijg u een uitgebreid pakket aan opties.

Standaard biedt Windows maar een beperkt aantal opties voor het gebruik van twee beeldschermen. Met wat extra software zorgt u voor uitgebreidere mogelijkheden.

7. Een echte editor

Wist u dat Notepad al in de eerste versie van Windows zat? En dat dit onderdeel sindsdien nauwelijks is veranderd? Het gevolg is dat een echte tekst-editor ontbreekt in Windows, terwijl de gevorderde gebruiker daar wel behoefte aan heeft, bijvoorbeeld om een script te kunnen schrijven, een groot logbestand te openen of de verschillen tussen twee bestanden te bekijken. Ook met betrekking tot editors zijn er meerdere alternatieven. Erg goed is het gratis Notepad++. Dit programma biedt veel extra's, zoals ondersteuning voor scripttalen met syntax highlighting (waarbij gelijke delen automatisch dezelfde kleur krijgen), het automatisch aanvullen van tekst, een ingebouwde macrorecorder en een ftp-functie. Documenten kunnen in deze editor worden vergeleken dankzij de compare-functie.

De overtreffende trap van Notepad++ is het betaalde UltraEdit, en dan zeker in combinatie met UltraCompare, dat u vindt op www.ultraedit.nl. UltraEdit ondersteunt een enorme hoeveelheid scripts en webtalen, zoals HTML, XML, Perl en Java, maar ook de Windows-scripttaal PowerShell. Het biedt alle mogelijke gewenste functies, waaronder syntax highlighting en syntax folding (om delen van een tekst dicht te vouwen zodat er beeldruimte vrijkomt). Tekst wordt automatisch aangevuld en kan op elke mogelijke manier worden geselecteerd. Er is een basic-versie om documenten te vergelijken maar wie UltraCompare erbij neemt kan verschillen tussen bestanden, mappen, Word-documenten en zip-bestanden zichtbaar maken, ze tekstueel of juist binair vergelijken en dat alles zelfs tussen meer dan twee bestanden tegelijk. Via UltraEdit.com zijn taalpakketten te downloaden die in de standaardmap voor deze bestanden moeten worden geplaatst om de extra taal in UltraEdit te kunnen gebruiken. Hiertoe start u de verkenner en typt u in in de adresbalk het adres %appdata%\IDMComp\UltraEdit\wordfiles. In deze map kunt u de bestanden opslaan en daarna via View / View as highlighting tekst file de juiste taal kiezen.

UltraEdit en Notepad++ zijn 'de Rolls Royces' onder de bestands-editors, en populair bij programmeurs en systeembeheerders.

Notepad++ is een uitgebreide variant op het standaard in Windows opgenomen Notepad (Kladblok).

8. Virtualisatie toevoegen

De nieuwste computers zijn sterk genoeg om meer dan één werklast te dragen. Dat is handig, want door een of twee virtuele machines te gebruiken, kunnen problemen met compatibiliteit worden opgelost, kan gebruik worden gemaakt van de kracht van Linux tegenover Windows, en kan een riskante test in een afgesloten omgeving worden uitgevoerd, zodat de rest van het systeem er geen last van zal hebben. Er zijn verschillende virtualisatieprogramma's, maar in dit artikel belichten we er twee die populair zijn. Het eerste programma is VirtualBox. Deze gratis te gebruiken software is afkomstig van SUN Microsystems en wordt tegenwoordig geleverd door database-reus Oracle. Er zijn versies voor gebruik onder Windows, Linux, Mac OS X en het Solaris-besturingssysteem van Oracle. In de virtuele machine zelf kan overigens elk denkbaar besturingssysteem worden geïnstalleerd. Wellicht nog beter dan Virtual Box is Player van marktleider VMware. Klik op Create a New Virtual Machine. Selecteer de dvd of het iso-bestand waarop de installatiebestanden van het in de virtuele machine te installeren besturingssysteem staan. Klik op Next en doorloop de wizard. De standaardopties zijn veelal de juiste. Is de installatie klaar, dan kunt u de virtuele machine starten via Play virtual machine.

Met VMware Player kunnen op uw systeem virtuele machines naast de standaardinstallatie van Windows draaien.

0 Reactie(s) op: Professionele tools voor Windows

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.