Professionele tools voor Windows

Door: Edmond Varwijk | 27 juni 2012 13:20

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

9. Iso's laden

Gevorderde gebruikers beschikken vaak over veel software die ze maar af en toe gebruiken. Van die programma's hebben ze het liefst de installatiebestanden op de pc of in een gedeelde map in het netwerk staan. Vooral voor software is het daarbij handig om gebruik te maken van iso's waarop een kopie van de volledige originele installatie-cd of -dvd is samengebundeld. Windows 7 kan een dvd echter niet omzetten naar een iso-bestand en het kan zo'n bestand al evenmin laden. Beter is het daarom om zelf software toe te voegen die wel in staat is iso's te maken en die ze kan laden alsof het om de originele cd's of dvd's gaats. Dat deze manier van werken erg populair is, bewijst het enorme aanbod aan iso-software. Wij kiezen voor de ISO Toolkit, maar Daemon Tools en ImgBurn zijn ook prima geschikt voor dit doeleinde. Het voordeel van ISO Toolkit is dat het eigenlijk alles kan wat u maar met dit type software zou willen.

Ga naar Askvg.com en klik op Download / Exclusive ASVG Apps. Blader naar beneden tot u uitkomt bij ISO Toolkit en klik op Download Link. Klik nu NIET op de bovenste banner die naar een ander iso-programma leidt, maar scroll naar beneden tot u uitkomt bij Download ISO Toolkit. Bewaar dit bestand op de pc en pak het uit door erop te dubbelklikken. Bewaar alle bestanden in een map op de harde schijf. ISO Toolkit hoeft niet te worden geïnstalleerd, het wordt direct opgestart door te dubbelklikken op ISOToolkit.exe. Om een image te maken van een cd of dvd, plaatst u die in de brander en kiest u voor Create image. Klik vervolgens op Select om het Source Path te kiezen, en selecteer hier de cd-speler. Klik dan op Create image, waarna nog een naam en locatie voor het iso-bestand moeten worden opgegeven. Om de iso later te gebruiken, klikt u op Mount Image / Select. Selecteer het iso-bestand en klik op Mount. Daarna wordt de verkenner gestart en ziet u een nieuw cd-station, met daarin de virtuele cd of dvd. Om deze weer los te laten, gaat u via Alt+Tab naar ISO Toolkit / Mount Image / Unmount. Behalve deze optie biedt ISO Toolkit nog meer gebruiksmogelijkheden, zoals het converteren van een iso naar een NRG- of CUE-bestand, dit zijn alternatieve formaten voor cd's en dvd's.

Met ISO Toolkit kunt u cd's en dvd's omzetten naar eenvoudig mee te nemen en te gebruiken iso-bestanden.

10. Betere kunsten

Paint is een wel zeer beperkt onderdeel van Windows. In Windows 7 is Paint weliswaar net als Office voorzien van een echt lint met knoppen voor alle functies, maar verder kenmerkt het programma zich vooral door zijn beperkingen. Een soortgelijk programma waarmee u veel betere resultaten kunt bereiken is Paint.NET, nota bene deels ontwikkeld door Microsoft zelf. Paint.NET kan alles wat Paint ook kan, maar dan veel beter, Bovendien kan Paint.NET via plug-ins worden voorzien van nieuwe functies. De plug-ins zijn te downloaden via GetPaint Forum, terwijl u voor Paint.NET zelf naar de site GetPaint.net moet surfen. Direct na het opstarten biedt Paint.NET al veel meer tools dan Paint, en toch zijn alle functies even toegankelijk. Een groot voordeel van Paint.NET is dat het ondersteuning biedt voor het werken met lagen. Hierdoor kunnen onderdelen op een foto worden gestapeld, terwijl de onderliggende delen toch nog gewoon kunnen worden bewerkt. Paint.NET werkt dus beter dan Paint, terwijl het toch geen enorm complex programma is. Over dit programma wordt wel gezegd dat het een perfecte tool voor niet-grafici is die grafisch werk willen maken.

Paint.NET is het betere neefje van Paint. In eerste instantie is het zelfs ontwikkeld als vervanger van Paint, maar het is nooit standaard in Windows opgenomen.

11. Betere mediaspeler

Er zijn vrijwel geen computergebruikers meer zonder aanzienlijke hoeveelheid film- en muziekbestanden op hun systeem. Zowel bij het werk als tijdens momenten van ontspanning komt media om de hoek kijken, en het is dus van belang om een goede mediaspeler te hebben. Het liefst gebruikt u daarbij een programma dat veel formaten en codecs ondersteunt, dat zowel downloads als echte films en muziek kan afspelen en dat optimaal gebruikmaakt van de hardwarecapaciteit van uw computer. We moeten u echter direct teleurstellen, want zo'n ideale speler bestaat niet. Elke mediaspeler heeft zijn beperkingen, maar er zijn inmiddels wel spelers die een heel eind in de richting van perfectie komen. MPlayer is bijvoorbeeld een prima speler, al kan hij niet tegen VLC op. Van VLC is bovendien een nieuwe versie (2.0) verschenen die nog meer functies heeft, zoals (nog enigszins beperkte) bluray-ondersteuning en ondersteuning voor professionele formaten zoals ProRes, AVC/Intra en sommige JPEG2000-varianten. VLC kan ook media afspelen op andere apparaten binnen uw netwerk en zelf streams van dergelijke apparaten oppakken. Als u toch nog tegen formaten aanloopt die niet worden herkend, dan wordt vaak verwezen naar het codecpack K-Lite. Toch is Combined Community Codec Pack (met het prachtige acroniem CCCP) interessanter en bovendien heeft het een kleinere omvang.

VLC behoort zonder meer tot de beste mediaspelers. Het programma ondersteunt standaard de meest uiteenlopende bestandsformaten.

12. Ftp met FileZilla

Eerder in dit artikel spraken we al over Telnet en SSH. Er zijn echter nog meer protocollen waar gevorderde gebruikers graag gebruik van maken en die standaard beperkt of zelfs helemaal niet zijn opgenomen in Windows. Ftp is daar een voorbeeld van. Het File Transfer Protocol is ideaal voor het overzetten van bestanden naar een andere computer, NAS of online server. Toch is de functie van ftp helaas nauwelijks in Windows geïntegreerd. Het is mogelijk een commandoprompt te openen en dan het ftp-commando te starten, maar handig is het niet. Net als bij Telnet kan bij ftp de beveiligde variant, genaamd sftp, zelfs niet worden gebruikt. Het is daarom beter om voor een extern programma te kiezen, en een goede keuze daarbij is FileZilla.

FileZilla is een prima programma om de ftp-lacune van Windows mee te verhelpen

Op de in de vorige tip genoemde FileZilla-site kiest u voor de Client. De andere optie - de Server - betreft de locatie waar u verbinding mee wilt maken. Start FileZilla, voer bij Host het IP-adres van de server in en bij Gebruikersnaam en Wachtwoord de gegevens die nodig zijn om op de betreffende server in te loggen. Klik dan op Snelverbinden, behalve als er een aparte TCP/IP-poort wordt gebruikt, want dan moet u die nog invoeren bij Poort. Vervolgens zal een verbinding met de ftp-server worden gemaakt. Links in beeld ziet u de bestanden en mappen die op uw eigen computer staan, rechts die op de ftp-server. Een belangrijk voordeel van FileZilla is dat het behalve met ftp ook overweg kan met sftp. Om een beveiligde verbinding tot stand te brengen, klikt u op Sitebeheer openen, dat is de knop die het meest links op de werkbalk staat. In het venster dat nu wordt geopend, klikt u op Nieuwe site. Typ een naam voor de site en druk op Enter. Nu gaat u rechts verder op het tabblad Algemeen. Typ bij Host het IP-adres van de host of de naam van de server, en bij Poort het poortnummer. Bij Protocol selecteert u nu SFTP. Selecteer bij inlogtype Normaal en voer de gevevens bij Gebruiker en Wachtwoord in. Druk dan op Verbinden. Om via sftp bijvoorbeeld met een NAS te verbinden, moet ook SSH zijn ingeschakeld en de verbinding via de SSH-poort worden gemaakt. Vaak gaat het daarbij om poort 22. Klik op het slotje in de statusbalk van FileZilla om te zien dat - en hoe - de verbinding is beveiligd.

Een goede ftp-client: een van de onderdelen die de professionele gebruiker mist in Windows.

0 Reactie(s) op: Professionele tools voor Windows

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.